Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΚΩΤΙ ΠΑΤΕ
ΓΙΑ ΤΟ ΖΕΛΕ ΚΡΑΣΙΟΥ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΚΩΤΙ ΠΑΤΕ
ΓΙΑ ΤΟ ΖΕΛΕ ΚΡΑΣΙΟΥ
Εκτέλεση
ΣΥΚΩΤΙ ΠΑΤΕ
- Τοποθετούμε σε μπολ βισάντο, μαυροδάφνη, κονιάκ, δάφνη, θυμάρι και τα κρεμμυδάκια.
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε 2-3 ώρες στο ψυγείο.
- Έπειτα το βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσει έως ότου απορροφηθεί όλο το υγρό του.
- Αφαιρούμε τη δάφνη και το θυμάρι.
- Λιώνουμε το βούτυρο και αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Λαδώνουμε μία μακρόστενη μικρή φόρμα για κέικ και την καλύπτουμε εσωτερικά με μεμβράνη (2-3 στρώματα).
- Εφαρμόζουμε τη μεμβράνη καλά στις γωνίες.
- Ντύνουμε τη φόρμα με τις φέτες μπέικον, ξεκινώντας από τη μέση και καλύπτοντας και τα πλάγια.
- Βάζουμε στο μπλέντερ τα συκωτάκια, τα αυγά, το μείγμα με τα κρεμμυδάκια.
- Τα λιώνουμε σε πουρέ.
- Προσθέτουμε σιγά-σιγά όλο το βούτυρο και πολτοποιούμε. Δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο. Το αδειάζουμε στη φόρμα.
- Γυρίζουμε προς τα πάνω, να καλύψουμε το μείγμα με το μπέικον που περισσεύει.
- Γυρίζουμε τη μεμβράνη από τα πλάγια και σκεπάζουμε το μείγμα καλά.
- Σκεπάζουμε τη φόρμα με αλουμινόχαρτο.
- Τοποθετούμε τη φόρμα με το πατέ σε μικρό ταψί και προσθέτουμε βραστό νερό, να φτάνει μέχρι τα 3/4 της φόρμας.
- Ψήνουμε για 1 ώρα στους 120°C σε καλά προθερμασμένο φούρνο.
- Αφού ψηθεί το πατέ το βγάζουμε από το μπεν μαρί.
- Του βάζουμε πάνω βάρος, π.χ μία ίδια φόρμα γεμάτη βαρύδια (όσπρια ή οτιδήποτε δίνει βάρος) και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
- Το βάζουμε στο ψυγείο για 8 ώρες, να σφίξει.
ΖΕΛΕ ΚΡΑΣΙΟΥ
- Λαδώνουμε ελαφρά ένα μικρό μακρόστενο ταψάκι.
- Το στρώνουμε με μεμβράνη, να περισσεύει αρκετή στα πλάγια.
- Σε μικρή κατσαρολίτσα βάζουμε το κρασί με τη ζάχαρη να πάρουν βράση και να διαλυθεί η ζάχαρη.
- Βάζουμε σε μπολ τη ζελατίνη και τη βρέχουμε με το νερό, να φουσκώσει. Αφήνουμε 1΄.
- Ρίχνουμε το καυτό γλυκό κρασί πάνω στη μουλιασμένη ζελατίνη και ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί.
- Αφήνουμε το υγρό μείγμα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψάκι.
- Καλύπτουμε με τη μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο να παγώσει, περίπου 4 ώρες.
- Αφού παγώσει, με τη βοήθεια της μεμβράνης βγάζουμε το ζελέ από το ταψί και το αναποδογυρίζουμε σε σανίδα κοπής.
- Αφαιρούμε τη μεμβράνη.
- Κόβουμε σε μικρά τετράγωνα κομμάτια ή σε ό,τι σχήμα θέλουμε.
- Σερβίρουμε φρυγανισμένο μαύρο ψωμί με μία φέτα πατέ και ένα ζελέ κρασιού.