• προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 40 λεπτά
248

Για τη ζύμη

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 250 γρ. βούτυρο σε θερμ. δωματίου
  • 200 γρ. γιαούρτι σε θερμ. δωματίου
  • 1 αυγό σε θερμ. δωματίου
  • 1 κ.γ. κοφτό αλάτι

Για τη γέμιση

  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 1 μικρό ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 1 σκελ. σκόρδο σπασμένη
  • 300 γρ. μανιτάρια φρέσκα
  • 1 καυτερή πιπερίτσα (προαιρετικά)
  • 8 φέτ. μπέικον ψιλοκομμένο
  • λίγο θυμάρι
  • 250 γρ. τριμμένη γραβιέρα
  • 250 γρ. ανθότυρο
  • 4 μεγάλα αυγά
  • 500 γρ. κρέμα γάλακτος
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, λίγο πιπέρι καγιέν
  • Για διακόσμηση
  • 10 ντοματίνια μακρόστενα
  • 1 μικρή πράσινη πιπεριά
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για τη ζύμη της τάρτας

    Η ζύμη και η γέμιση για την αλμυρή τάρτα, μας δίνει 2 τάρτες των 22 εκ.

    Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

    Βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης σε ένα μπολ και τα ζυμώνουμε λίγο, για να μαζευτούν σε μπάλα. Η ζύμη δε θέλει πολύ ώρα ζύμωμα.

    Χωρίζουμε σε δυο κομμάτια και τα πατάμε στις παλάμες να γίνουν πλακέ. Με αυτή τη δόση φτιάχνουμε 2 τάρτες των 22 εκατοστών, για 8 άτομα η κάθε μία.

    Τα τυλίγουμε με μεμβράνη κουζίνας και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 15′.

    Ανοίγουμε με τον πλάστη τα φύλλα της τάρτας στην επιθυμητή διάσταση και τα στρώνουμε σε 2  βουτυρωμένες ταρτιέρες με 22 εκατοστά διάμετρο. Φροντίζουμε να καλυφθούν και τα πλαϊνά τοιχώματα του σκεύους.

    Κόβουμε ότι περισσεύει από το χείλος της. Τα αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση. Καλό είναι η ζύμη να είναι παγωμένη όταν μπει στον φούρνο, για πιο τραγανό μπισκοτένιο αποτέλεσμα.

    Για τη γέμιση

    Ψιλοκόβουμε το μπέικον, το βάζουμε σε αντικολητικό τηγάνι και το σοτάρουμε να ροδίσει για 3-4′.

    Προσθέτουμε το βούτυρο, το  ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σπασμένο σκόρδο. Σοτάρουμε για 3′ και προσθέτουμε τα μανιτάρια σε φέτες. Αλατοπιπερώνουμε.

    Αν θέλουμε την καυτερή πιπερίτσα την προσθέτουμε σε αυτή τη φάση. Αφήνουμε τα μανιτάρια για λίγα λεπτά, ώστε να πιούν τα υγρά τους. Αποσύρουμε και αφήνουμε για λίγο, ώστε να κρυώσει η γέμιση.

    Βάζουμε τα τυριά στην κρύα τάρτα. Προσθέτουμε τη γέμιση μανιτάρια-μπέικον.

    Σε ένα μπόλ χτυπάμε με σύρμα τα αυγά και την κρέμα. Αλατοπιπερώνουμε. Περιχύνουμε σιγά σιγά την τάρτα, για να καλυφθούν τα υλικά.

    Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση, την πιπεριά σε λεπτές φέτες και γαρνίρουμε την τάρτα.

    Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 170ºC, για περίπου 35′-40′, ώστε να ροδίσει η τάρτα. Αφήνουμε να σταθεί για 10′ και να σταθεροποιηθεί.

    Ετοιμάζεστε για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι; Εδώ θα βρείτε περισσότερες γιορτινές συνταγές, για να δημιουργήσετε το ωραιότερο Χριστουγεννιάτικο μενού, που θα κάνει τους καλεσμένους σας να παραμιλούν!

    Εκτός από αυτή τη μοναδική Χριστουγεννιάτικη τάρτα, δοκιμάστε να φτιάξετε και το παρακάτω φανταστικό συνοδευτικό:

    γαρνιτούρα πλιγούρι πιλάφι με ξηρους καρπους και αποξηραμενα φρουτα για κρεας κοτοπουλο γιορτινο χριστουγεννιατικο τραπεζι συνταγες
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται