Για το μείγμα
Βάζουμε πρώτα σε μια φαρδιά κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά, το βούτυρο να λιώσει.
Προσθέτουμε το κακάο και ανακατεύουμε με κουτάλα να ενωθούν.
Προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα.
Ανακατεύουμε πολύ καλά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε το κονιάκ.
Σπάμε με το χέρι τα μπισκότα σε μικρά κομμάτια (όχι σκόνη), τα προσθέτουμε στο μείγμα κι έπειτα προσθέτουμε και τα φουντούκια.
Ανακατεύουμε να καλυφθούν τα μπισκότα από το σοκολατένιο μείγμα κι αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Για το σχήμα του μωσαϊκού
Δίνουμε σχήμα σαν σαλάμι στο μωσαϊκό.
Απλώνουμε 2 κομμάτια λαδόκολλα στον πάγκο εργασίας.
Μοιράζουμε το μείγμα με κουτάλι κατά μήκος και δίνουμε σχήμα σαν σαλάμι.
Ρολάρουμε τη λαδόκολλα και κλείνουμε τα πλαϊνά όπως τα καραμελόχαρτα.
Τυλίγουμε τα ρολά σε αλουμινόχαρτο για να κρατήσουν το σχήμα.
Τα παγώνουμε για 1 ώρα στο ψυγείο (διατηρείται στο ψυγείο).
Για το σερβίρισμα
Κόβουμε σε φέτες και το σερβίρουμε με παγωτό βανίλια.
Διατηρήστε το στο ψυγείο για 3-4 ημέρες ή στην κατάψυξη για 1 μήνα, σκεπασμένο καλά για να μην ξεραθεί.