Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ ΛΕΜΟΝΙΟΥ
ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΝΤΑΡΙΣΜΑ
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ ΛΕΜΟΝΙΟΥ
ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΝΤΑΡΙΣΜΑ
Εκτέλεση
ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160ºC στον αέρα.
- Βουτυρώνουμε και στρώνουμε λαδόκολλα σε ταψάκι 22 εκ. ή σε 2 μικρά 18 ή 20 εκ. Με το 22 εκ. θα βγει χαμηλή αλλά 8 κομμάτια, με τα 2 μικρότερα θα βγει πολύ ψηλή κι εντυπωσιακή.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κορν φλάουρ και το μπέικιν πάουντερ.
- Χτυπάμε με μίξερ τους 3 κρόκους με το 2/3 της συνολικής ζάχαρης μέχρι να ασπρίσει, να κρεμώσει και να αφρατέψει. Περίπου 3′.
- Σε καθαρό μπολ με πολύ καθαρά εργαλεία, χτυπάμε τα ασπράδια με 1 πρέζα αλάτι, σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να σχηματιστούν μαλακές απαλές κορυφές.
- Τότε, βροχηδόν ρίχνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη που περίσσεψε και χτυπάμε την μαρέγκα για 1′ στη δυνατή ταχύτητα μέχρι να γυαλίσει.
- Ρίχνουμε στο μίγμα με τους κρόκους, το ξύσμα και τη μαρέγκα και απαλά ανακατεύουμε με σπάτουλα να ενωθούν τα δυο μίγματα.
- Τέλος, προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι με το κορν φλάουρ και το μπέικιν πάουντερ.
- Δεν ανακατεύουμε πολύ το μείγμα γιατί θα χάσουμε τον όγκο.
- Το βάζουμε στο έτοιμο ταψί ή ισομοιράζουμε σε δυο μικρότερα.
- Το μεν μεγάλο 22 εκ. θέλει ψήσιμο για περίπου 25′ να φουσκώσει, να σταθεροποιηθεί, να πάρει ελαφρά ρόδινο χρώμα και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα.
- Τα δε 2 μικρότερα θέλουν περίπου 20′ ψήσιμο.
- Δεν τα βγάζουμε από τον φούρνο αν δεν ελέγξουμε αν ψήθηκαν στο κέντρο τους μπήγοντας την λάμα ενός μαχαιριού.
- Μόλις τα βγάλουμε αφήνουμε 5′-6′ να γίνουν χλιαρά και τα σιροπιάζουμε με την κρέμα τρυπώντας ελαφρά την επιφάνεια με οδοντογλυφίδα.
- Αφήνουμε να κρυώσουν τελείως σε σχάρα.
ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ ΛΕΜΟΝΙΟΥ
- Βάζουμε νερό, κορν φλάουρ, κουρκουμά ή λίγο χρώμα κίτρινο ζαχαροπλαστικής, το ξύσμα, και τη ζάχαρη και ανακατεύοντας βράζουμε για λίγο να πήξει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και την κρέμα .
- Αν θέλετε ρίξτε και λίγες σταγόνες χυμό λεμόνι για περισσότερη οξύτητα.
ΓΕΜΙΣΗ
- Ανακατεύουμε ένα οποιοδήποτε τυρί κρέμα με το λεμόνι και το ξύσμα λεμονιού.
- Ή θα γεμίσουμε με σαντιγί.
ΜΟΝΤΑΡΙΣΜΑ
- Αν κάνουμε μεγάλο παντεσπάνι το κόβουμε στη μέση οριζόντια.
- Το ένα το βάζουμε σε σχάρα και σιροπιάζουμε είτε με κρέμα, είτε με σιρόπι απλό.
- Γεμίζουμε με την κρέμα τυριού.
- Σκεπάζουμε με το δεύτερο παντεσπάνι.
- Περιχύνουμε με λίγη από τη ζεστή επικάλυψη λεμονιού ώστε, επειδή είναι ακόμα αραιή, να κυλήσει στην επιφάνεια του γλυκού και να το ντύσει ομοιόμορφα κάνοντας το ολόγυρα κίτρινο.
- Αφού περάσουν λίγα λεπτά και σταθεροποιηθεί, περιχύνουμε σιγά με την υπόλοιπη επικάλυψη λεμονιού.
- Αφήνουμε να κρυώσει καλά.
- Μπορείτε αν θέλετε να διπλασιάσετε την ποσότητα επικάλυψης λεμονιού και να την γεμίσετε με αυτή, καθώς και να ρίξετε σταδιακά πολλά λεπτά στρώματα πάνω στην επιφάνεια της.