• προετοιμασία 30 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα
814

Για το γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο

  • 400 γρ. ροδοπέταλα
  • 1 kg ζάχαρη
  • 1½ φλ. νερό
  • 1/4 φλ. χυμό λεμονιού
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Για το γλυκό τριαντάφυλλο, χρησιμοποιούμε ροδοπέταλα από μαγιάτικα εκατόφυλλα (μεγάλα τριαντάφυλλα, με περισσότερα πέταλα από τα συνηθισμένα), τα οποία είναι πολύ αρωματικά.

    Οι παλιοί έλεγαν ότι για να κόψουμε τα ροδοπέταλα πρέπει πάντα να πιάνουμε το λουλούδι με το αριστερό χέρι και να κόβουμε με το δεξί. Χωρίς ποτέ να μάθω το λόγο, πάντα έτσι τα έκοβα και εγώ, από φόβο μήπως δεν πετύχει το γλυκό. Πιάνουμε λοιπόν το κάθε εκατόφυλλο με το αριστερό χέρι και με ένα ψαλίδι στο δεξί το κόβουμε στο σημείο ακριβώς όπου τελειώνουν τα πέταλα και αρχίζει ο μίσχος.

    Πλένουμε τα ροδοπέταλα προσεχτικά, φροντίζοντας να μη διαλυθούν και τα στραγγίζουμε σε μία πετσέτα.

    Τα βάζουμε σε ένα εμαγιέ ή πυρίμαχο σκεύος.

    Τα πασπαλίζουμε με τη μισή ζάχαρη και το χυμό λεμονιού, τα ανακατεύουμε προσεκτικά και τα αφήνουμε για 6 ώρες περίπου.

    Φτιάχνουμε το σιρόπι με την υπόλοιπη ζάχαρη και το νερό, βράζοντάς το μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει.

    Μετά αδειάζουμε το σιρόπι σε μια κατσαρόλα με τα ροδοπέταλα και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει το σιρόπι.

    Δείτε εδώ περισσότερα μυστικά για τα γλυκά του κουταλιού:

    Ποια μαρμελάδα θα επιλέγατε για το πρωινό σας;

    Οδηγός Μαγειρικής

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται