Ο πιο εύκολος τρόπος για να φτιάξετε τσιπούρα ψητή στο φούρνο, που μοιάζει σαν να ψήθηκε στη σχάρα και στα κάρβουνα. Μόνο με 2 λεπτά προετοιμασία και σε 20...

Ο πιο εύκολος τρόπος για να φτιάξετε τσιπούρα ψητή στο φούρνο, που μοιάζει σαν να ψήθηκε στη σχάρα και στα κάρβουνα. Μόνο με 2 λεπτά προετοιμασία και σε 20 λεπτά έχετε λαχταριστό ψάρι ψητό στο τραπέζι σας.

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 20 λεπτά
1074

Για τη τσιπούρα ψητή

  • 2 τσιπούρες (500-600 γρ. έκαστη περίπου)
  • Ανθό αλατιού
  • 2 κλων. φρέσκια ρίγανη

Για το σερβίρισμα

  • Λαδολέμονο

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 420 Θερμίδες
    (kcal)
  • 40% Λιπαρά
  • 15% Υδατ/κες
  • 35% Πρωτεΐνες
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά τα ψάρια

Δεν χαράζουμε τα ψάρια πριν το ψήσιμο

Δεν παραψήνουμε τις τσιπούρες

Για τη τσιπούρα ψητή

Για την τσιπούρα ψητή στο φούρνο, αγοράζουμε τσιπούρες ίδιου μεγέθους για να ψηθούν ταυτόχρονα.

Μέσα σε ένα ταψί βάζουμε μία σχάρα.

Πλένουμε πολύ καλά τα καθαρισμένα ψάρια και στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί την κοιλιά και το δέρμα.

Αλατίζουμε καλά την κοιλιά του ψαριού και εξωτερικά κι από τις δυο πλευρές.

Βάζουμε στην κοιλιά του ψαριού από 1 κλαδάκι φρέσκια ρίγανη.

Λαδώνουμε ελαφρά τη σχάρα με χαρτί.

Ακουμπάμε τις τσιπούρες στην σχάρα μέσα στο ταψί.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για 20 λεπτά περίπου.

Μυστικά

Δεν ανοιγοκλείνουμε το φούρνο όσο ψήνουμε.

Είναι σημαντικό το ψάρι να είναι ολόφρεσκο και καλά καθαρισμένο.

Είναι σημαντικό οι τσιπούρες να στεγνώσουν καλά μέσα κι έξω με απορροφητικό χαρτί.

Μη χαράζετε τα ψάρια πριν τα ψήσετε, χάνετε όλα τα υγρά τους και τη νοστιμιά τους.

Είναι σημαντικό αν θέλετε να μοιάζουν με ψητά στη σχάρα οι τσιπούρες να μην έχετε καθόλου υγρασία στο ψάρι ή στο ταψί.

Οι τσιπούρες δεν χρειάζονται γύρισμα στη σχάρα γιατί ο αέρας τις ψήνει γύρω γύρω ομοιόμορφα.

Τα ψητά ψάρια στο φούρνο δεν χρειάζονται μαρινάδα.

Η μαρινάδα με οξύτητες θα αρχίσει να ψήνει το ωμό ψάρι πριν καν το βάλετε στο φούρνο.

Αν θέλετε η τσιπούρα να γίνει σαν να ψήθηκε στη σχάρα στα κάρβουνα μην λαδώσετε το ψάρι πριν το μαγείρεμα.

Το λάδι στο ωμό ψάρι που θα ψηθεί είναι περιττό απλά θα προσθέσει θερμίδες.

Το ψάρι προστατεύεται από την πέτσα του στο ψήσιμο.

Καλύτερα να ραντίσετε το ψημένο ψάρι στο τραπέζι με λαδολέμονο για μεγαλύτερη απόλαυση.

Μην παραψήσετε τις τσιπούρες γιατί θα στεγνώσουν και θα χάσουν την φρεσκάδα τους.

Ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσετε το ψητό ψάρι είναι με άγρια χόρτα βραστά και λαδολέμονο.

 

 

Εσύ με τι σαλάτα θα συνοδεύσεις το ψάρι σου;

Οδηγός Μαγειρικής

Συμβουλή του Ειδικού

Αν ρωτήσετε 10 διαιτολόγους ποιο είναι το απόλυτο γεύμα, οι 9 θα σας υποδείξουν κάτι τέτοιο. Οι τσιπούρες αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και φυσικά των περίφημων ω-3 λιπαρών οξέων συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Παράλληλα, μας δίνουν την πολύτιμη, ειδικά για αυτή την περίοδο, καθώς συμβάλλει στην σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, βιταμίνη D. Συνδυάστε το με χόρτα, πλούσια πηγή φυτικών ινών και λίγο ρύζι ή πατάτα και θα έχετε το απόλυτο ισορροπημένο γεύμα.

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Κάτι μαγειρεύεται