Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Εξοπλισμός
Πλάστης
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Εκτέλεση
ΖΥΜΗ
- Ρίχνουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ και σχηματίζουμε μια λακκούβα στο κέντρο. Προσθέτουμε εκεί όλα τα υπόλοιπα υλικά.
- Με ένα κουτάλι, ανακατεύουμε μέχρι να βραχεί καλά το αλεύρι και να αρχίσει να σχηματίζεται ζυμάρι.
- Όταν η ζύμη συγκεντρώνεται σε μπάλα και δεν κολλάει στα χέρια, τη μεταφέρουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια.
- Ζυμώνουμε για 5–6 λεπτά, μέχρι να γίνει λεία, απαλή και εύπλαστη. Αν η ζύμη είναι πολύ υγρή, πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι και στα χέρια και στη ζύμη.
- Βάζουμε τη ζύμη σε καθαρό μπολ, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να σταθεί για 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.
ΓΕΜΙΣΗ - ΠΛΑΣΙΜΟ - ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ
- Τρίβουμε τη φέτα σε ένα μπολ και προσθέτουμε την ξινομυζήθρα.
- Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να ενωθούν τα τυριά σε ομοιογενές μείγμα.
- Άνοιγμα φύλλου: Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 ίσα κομμάτια.
- Σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε κάθε κομμάτι με λεπτό πλάστη, δημιουργώντας πολύ λεπτό φύλλο.
- Κόψιμο και γέμισμα: Κάθε φύλλο το κόβουμε κατά μήκος σε 3 μακριές λωρίδες.
- Στο κέντρο κάθε λωρίδας, απλώνουμε λίγη από τη γέμιση με τα τυριά.
- Τυλίγουμε κάθε λωρίδα σε ρολό και σχηματίζουμε είτε ελαφρύ κόμπο είτε σαλιγκάρι, ανάλογα με το τι προτιμάμε.
- Για ψήσιμο: Αλείφουμε τις τυροκουλούρες με λίγο ελαιόλαδο και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Για τηγάνισμα: Ζεσταίνουμε λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε τις τυροκουλούρες για περίπου 3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφένιο χρώμα.
- Μεταφέρουμε τις τηγανισμένες τυροκουλούρες σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, ώστε να απορροφηθεί το περιττό λάδι.
- Σερβίρουμε ζεστές ή σε θερμοκρασία δωματίου, συνοδεύοντας με φρέσκια σαλάτα εποχής.
Tips
- Η ζύμη αυτή μπορεί να διατηρηθεί σκεπασμένη στη συντήρηση του ψυγείου μέχρι και 3 ημέρες.
- Είναι ιδανική για τυροκουλούρες, πίτες ή ό,τι άλλη ζύμη απαιτεί η έμπνευσή σας!
- Αφού τις φτιάξουμε, μπορούμε να τις διατηρήσουμε στο ψυγείο και να τις ψήνουμε ή να τις τηγανίζουμε λίγες-λίγες, όποτε το θελήσουμε.