Συνταγή για κερκυραϊκές τηγανίτες, τα περίφημα τζαλέτια από την Αργυρώ. Είναι χωρίς ζάχαρη και σερβίρονται πάντα στις γιορτές.

Συνταγή για κερκυραϊκές τηγανίτες, τα περίφημα τζαλέτια από την Αργυρώ. Είναι χωρίς ζάχαρη και σερβίρονται πάντα στις γιορτές.

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 3 λεπτά
Βαθμολογήστε

Για τα τζαλέτια (τηγανίτες) Κέρκυρας

  • 150 γρ. καλαμποκάλευρο
  • 50 αλεύρι γ.ο.χ. (ή που φουσκώνει μόνο του)
  • 1 κ.γ. μαγιά σκόνη
  • 1 πορτοκάλι ζουμερό το χυμό και ξύσμα του
  • 150 γρ. νερό χλιαρό
  • 1 βανίλια
  • 2 πρέζα/ες αλάτι
  • 1 κ.γ. μέλι
  • 1/2 φλ. μαύρη σταφίδα

Για το τηγάνισμα

  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • Για το σερβίρισμα
  • Μέλι ή πετιμέζι ή κανέλα με ζάχαρη

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Τα παραδοσιακά τζαλέτια, οι τηγανίτες Κέρκυρας με καλαμποκάλευρο, γίνονται σε 2 λεπτά. Τα τζαλέτια λέγονται έτσι από την ιταλική λέξη giallo που σημαίνει κίτρινο. Έχουν ονομαστεί έτσι από το έντονο κίτρινο χρώμα που έχουν λόγω του καλαμποκάλευρου. Γενικότερα, τα περισσότερα Κερκυραϊκά φαγητά και γλυκά, έχουν επιρροές από την ενετοκρατία. Κάθε περιοχή της Ελλάδας έχει τις δικές της τοπικές συνταγές Έτσι και τα τζαλέτια. Είναι η απάντηση της Κέρκυρας στις παραδοσιακές τηγανίτες. Η ιδιαιτερότητές τους σε σχέση με τις κλασικές τηγανίτες είναι δύο, Πρώτον το αλεύρι που χρησιμοποιείται είναι το καλαμποκάλευρο και δεύτερον γίνονται χωρίς ζάχαρη! Αξίζει λοιπόν να τις δοκιμάσετε όχι μόνο για να γνωρίσετε την τοπική κουζίνα της Κέρκυρας αλλά και γιατί είναι πραγματικά πεντανόστιμες και υγιεινές.

    Για τα τζαλέτια της Κέρκυρας

    Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι (καλαμποκάλευρο και γ.ο.χ.) τη μαγιά, το ξύσμα, τη σταφίδα για τα τζαλέτια μας και τα ανακατεύουμε.

    Προσθέτουμε το μέλι, το χυμό, το νερό και το αλάτι.

    Με κουτάλι ανακατεύουμε το χυλό για τα τζαλέτια να αναμιχθούν τα υλικά.

    Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη κι αφήνουμε για 40 λεπτά τα τζαλέτια να φουσκώσουν ελαφρά και να εμφανιστούν φυσαλίδες στην επιφάνεια.

    Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά σε ένα τηγάνι.

    Κουταλιά κουταλιά, ρίχνουμε το χυλό.

    Τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 1,5 λεπτό, να ροδίσει η μια πλευρά και φουσκαλίτσες να εμφανιστούν στην ωμή πλευρά.

    Τότε αναποδογυρίζουμε τα Κερκυραϊκά τζαλέτια και ψήνουμε για 1 λεπτό να ροδίσουν κι από την άλλη πλευρά.

    Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

    Τα βάζουμε σε πιατέλα και περιχύνουμε με μέλι ή πετιμέζι, ή πασπαλίζουμε μπόλικη κανέλα και ζάχαρη.

    Σε πολλά χωριά της Κέρκυρας τα φτιάχνουν και χωρίς μαγιά, σκέτα μόνο με καλαμποκάλευρο, νερό και σταφίδες.

    Στο τέλος τα πασπαλίζουνε με ζάχαρη και κανέλα.

    Σε πολλά σπίτια, τα σερβίρουν με γλυκό κουταλιού κουμ κουατ που το λατρεύω.

    Διαφήμιση

    Βίντεο

    Οδηγός Μαγειρικής

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται

    Καλώς ήλθατε στο νέο Argiro.gr

    Εγκατάσταση
    ×