ΑΡΘΡΑ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΡΓΥΡΩΣ

Μέρη του χοιρινού κρέατος και πώς να τα μαγειρέψετε σωστά

ποιο ειναι το καλυτερο κομματι χοιρινου

Ποια κομμάτια χοιρινού κρέατος να διαλέξω και πώς να τα μαγειρέψω σωστά

Πολλές φορές μπερδευόμαστε όταν πηγαίνουμε στον χασάπη, σχετικά με το ποιο κομμάτι χοιρινού κρέατος πρέπει να επιλέξουμε για το φαγητό που θέλουμε να φτιάξουμε. Στο άρθρο αυτό θα βρεις αναλυτικά ποια είναι τα μέρη του χοιρινού, τι χαρακτηρίζει το καθένα και ποιοι είναι οι ιδανικοί τρόποι μαγειρέματος για το κάθε κομμάτι.

Είδη χοιρινού κρέατος

Το χοιρινό κρέας που καταναλώνουμε μπορεί να προέρχεται από:

  • Χοιρίδιο γάλακτος (αρσενικό ή θηλυκό) έως 20 κιλά
  • Γουρουνοπούλα, θηλυκή, άνω των 20 κιλών
  • Γουρουνόπουλο, αρσενικό (ευνουχισμένο), άνω των 20 κιλών

Συμβουλή επιλογής:
Όποιο κομμάτι κι αν επιλέξεις, φρόντισε το χοιρινό να έχει απαλό ροζ χρώμα και να μην υπάρχει ίχνος αίματος. Αν το κρέας έχει κιτρινωπή ή καφετιά απόχρωση, πρόκειται για κακής ποιότητας και μη φρέσκο προϊόν.

Όλα τα μέρη του χοιρινού και οι σωστοί τρόποι μαγειρέματος

Μπριζόλα / Σπαλομπριζόλα

Ιδανική για ψήσιμο στα κάρβουνα, στο φούρνο ή σε τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Ένα κομμάτι πλούσιο σε γεύση, που παραμένει ζουμερό αν δεν παραψηθεί.

Ψαρονέφρι

Το πιο τρυφερό και άπαχο κομμάτι του χοιρινού. Είναι εξαιρετικό ψητό, στο τηγάνι ή στη σχάρα, ενώ μπορεί να μαγειρευτεί και στην κατσαρόλα με σάλτσα ή λαχανικά. Επειδή δεν έχει λίπος, θέλει προσοχή να μη στεγνώσει.

Λαιμός

Πολύ νόστιμο και μαλακό κομμάτι με αρκετό ενδομυϊκό λίπος, που του χαρίζει γεύση. Ψήνεται στα κάρβουνα, στο φούρνο ή στη γάστρα. Είναι το πιο δημοφιλές κομμάτι για κοντοσούβλι, τηγανιά και ψητά ρολά.

Λάπα / Πανσέτα / Κοιλιά

Από τα πιο γευστικά και λιπαρά μέρη του χοιρινού.

  • Ψήνεται στα κάρβουνα, στο φούρνο ή στο τηγάνι σε μικρά πανσετάκια.
  • Μπορεί να γίνει ρολό, γεμιστό ή σκέτο, με απίστευτη νοστιμιά.

Σπάλα

Ένα κομμάτι πολυδιάστατο που μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς τρόπους:

  • Στην κατσαρόλα για λεμονάτο, κοκκινιστό ή φρικασέ.
  • Στη γάστρα για ζουμερό ψήσιμο με πατάτες ή λαχανικά.
  • Ο χοιρινός κιμάς φτιάχνεται κυρίως από σπάλα, καθώς έχει τη σωστή αναλογία λίπους και ψαχνού, προσφέροντας ζουμερούς κεφτέδες και νοστιμότατα μπιφτέκια.

Τα κομμάτια από το μπούτι (μηρός)
Τρανς

Μεγάλο και άπαχο τεμάχιο, από το οποίο κόβουμε σνίτσελ για τηγάνισμα ή γκριλ. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ρολά ή ψητά στο φούρνο.

Νουά

Τρυφερό κομμάτι χωρίς κόκκαλο, ιδανικό για σνίτσελ, ρολό ή ψαρονέφρι φούρνου.

Κιλότο και Στρογγυλό

Δίνουν μικρά, τρυφερά σνίτσελ και είναι κατάλληλα για κοκκινιστά. Ολόκληρο το μπούτι μπορεί να ψηθεί στο φούρνο, αρκεί να μαγειρευτεί σε χαμηλή φωτιά και για αρκετή ώρα ώστε να γίνει λουκούμι. Από αυτά τα μέρη παράγεται επίσης ποιοτικός κιμάς.

Κότσι

Από τα πιο χαρακτηριστικά και αγαπημένα κομμάτια. Είναι πλούσιο σε κολλαγόνο και γεύση.
Μπορεί να γίνει:

  • Ψητό στη γάστρα ή στον φούρνο με μπύρα ή κρασί,
  • Μαγειρευτό με λαχανικά,
  • ή ακόμη και να χρησιμοποιηθεί για σνίτσελ ή κιμά.

Όταν μαγειρευτεί σωστά, το κότσι λιώνει στο στόμα και προσφέρει υπέροχο αποτέλεσμα.

Συνοψίζοντας

Το χοιρινό είναι ένα πολυδιάστατο κρέας, που προσαρμόζεται σε κάθε συνταγή και τεχνική μαγειρέματος.
Αρκεί να γνωρίζεις ποιο κομμάτι ταιριάζει σε κάθε χρήση, να το επιλέγεις φρέσκο και σωστά συντηρημένο και να το μαγειρεύεις με υπομονή και αγάπη. Έτσι θα έχεις πάντα πεντανόστιμα αποτελέσματα — είτε πρόκειται για ψητό Κυριακής είτε για καθημερινό μαγειρευτό πιάτο!

Απόρρητο