Μαύρη σοκολάτα
Μαύρη σοκολάτα: Υποκατηγορίες και πώς να τη χρησιμοποιήσεις στα γλυκά σου
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΑΡΜΠΑΡΙΓΟΥ

Mαύρη σοκολάτα οφέλη
1. Πλούσια σε αντιοξειδωτικά
2. Καρδιοπροστατευτική δράση
3. Βελτιώνει τη διάθεση
4. Συγκέντρωση και εγρήγορση
5. Υγεία του δέρματος
6. Πηγή μετάλλων
Προσοχή: Μην υπερβαίνεις τα 20-30 γρ. την ημέρα.
Μαύρη σοκολάτα και υποκατηγορίες
Μαύρη σοκολάτα
Πρόκειται για σοκολάτα που αποτελείται από κακαόμαζα τουλάχιστον 30% και μπορεί να φτάσει ακόμα το 85% (συνήθως πάνω από 70%). Η μαύρη σοκολάτα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε στερεά κακάο (65-99%). Για να χαρακτηριστεί ως σοκολάτα υγείας πρέπει να έχει κακαόμαζα τουλάχιστον 34%. Όσο περισσότερη κακαόμαζα περιέχει μία σοκολάτα, τόσο πιο ποιοτική είναι και περιέχει λιγότερα πρόσθετα συστατικά. Περιέχει ακόμα βούτυρο, κακάο, ζάχαρη ή άλλα σάκχαρα. Συνήθως προστίθεται λεκιθίνη ως γαλακτωματοποιητής και βανίλια για καλύτερο άρωμα και γεύση. Δεν περιέχει στερεά υπολείμματα γάλακτος. Είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, τα οποία είναι ισχυρά φυσικά αντιοξειδωτικά. Έχει γεύση πικρή σε σχέση με τα υπόλοιπα είδη. Τα άτομα με ευαισθησία στην καφεΐνη είναι προτιμότερο να την αποφεύγουν.
Γνωστές υποκατηγορίες:
Κουβερτούρα
Η περιεκτικότητά της σε κακαόμαζα ξεκινάει από το 45%. Πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 35% ολικά ξηρά στερεά κακάο, από το οποίο το 31% πρέπει να είναι βούτυρο κακάο και 2,5% τουλάχιστον απολιπασμένα ξηρά στερεά κακάο. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βούτυρο, κακάο, κάτι που τη βοηθά να λιώνει ευκολότερα και κυρίως πιο ομοιόμορφα. Αυτή η μαύρη σοκολάτα είναι σχετικά ακριβή. Θεωρείται ιδανική στη ζαχαροπλαστική, λόγω του ότι είναι ρευστή. Η καλής ποιότητας κουβερτούρα έχει υπέροχη γυαλάδα. Το όνομα της, το οποίο στα γαλλικά “couverture” σημαίνει κουβέρτα ή επικάλυψη, υποδηλώνει και τη χρήση της. Χρησιμοποιείται δηλαδή για επικάλυψη, αφού κρυώσει των διαφόρων παρασκευών στη ζαχαροπλαστική, όπως γλυκά, παγωτά, κέικ, κ.ά. Εφαρμογές βρίσκει ακόμα και στη μαγειρική. Στην αγορά υπάρχουν κουβερτούρες γάλακτος, μαύρες και άσπρες.
Πικρή (Bitter)
Η περιεκτικότητα της σε κακαόμαζα είναι τουλάχιστον 50%. Δεν περιέχει καθόλου γάλα και έχει μικρή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Χρησιμοποιείται στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική.
Γλυκόπικρη (Bittersweet)
Αυτή η μαύρη σοκολάτα περιέχει τουλάχιστον 35% κακαόμαζα, αν και οι περισσότερες είναι στο 50% και μπορεί να φτάσουν ακόμα και το 80%. Έχει σκοτεινό χρώμα. Χρησιμοποιείται κυρίως στη μαγειρική.
Ημίγλυκη (Semi sweet)
Περιέχει τουλάχιστον 35% κακαόμαζα, χωρίς όμως να υπάρχει κάποια συγκεκριμένη οδηγία. Χρησιμοποιείται κυρίως στη μαγειρική.
Χωρίς προσθήκη ζάχαρης (Unsweetened ή Baking)
Η μαύρη σοκολάτα χωρίς ζάχαρη χρησιμοποιείται στη μαγειρική, δεν καταναλώνεται μόνη της, γι’ αυτό και είναι γνωστή ως μαγειρική σοκολάτα. Δεν έχει καλή γεύση από μόνη της. Για καλύτερη γεύση συνδυάζεται με άλλα συστατικά, δίνοντας μια πλούσια σοκολατένια γεύση στις διάφορες παρασκευές, ενώ αποτελεί τη βάση για τα διάφορα είδη σοκολάτας.
Έξτρα πικρή
Η περιεκτικότητα σε κακαόμαζα είναι τουλάχιστον 70% ακόμα και 61%, μπορεί να φτάσει και το 95% και καθόλου ζάχαρη. Είναι εξαιρετικής ποιότητας με έντονη και ξηρή γεύση. Τη βρίσκουμε στην αγορά σε μεγάλα κομμάτια, πλάκες, σε μίνι μορφή, σταγόνες. Χρησιμοποιείται ευρέως στη ζαχαροπλαστική και είναι ιδιαίτερα αγαπητή στους γευσιγνώστες.
Η μαύρη σοκολάτα χωρίς ζάχαρη μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλά γλυκά, αρκεί να κάνεις μερικές μικρές προσαρμογές!
Σε ποια γλυκά ταιριάζει:
- Μπράουνις & κέικ σοκολάτας
- Μους & σοκολατένια κρέμα
- Τρουφάκια
- Τάρτες σοκολάτας
- Ganache (για επικάλυψη ή γέμιση)
- Σοκολατάκια & μπάρες
Τι να προσέξεις:
- Δεν είναι γλυκιά
Αντικαθιστάς 1:1 την κανονική μαύρη σοκολάτα, αλλά πρόσθεσε γλυκαντικό της επιλογής σου (μέλι, σιρόπι αγαύης, στέβια, ή ζάχαρη καρύδας).
- Λιώνει πιο “στεγνά”
Επειδή δεν έχει ζάχαρη, δεν λιώνει τόσο βελούδινα. Γι’ αυτό: Λιώσε την μαζί με λίγο λάδι καρύδας ή βούτυρο. Ή πρόσθεσε λίγη κρέμα γάλακτος αν τη χρησιμοποιείς για επικάλυψη ή μους.
- Πιο έντονη γεύση
Η γεύση της είναι πιο “σκούρα” και πικρή – γι’ αυτό συνδυάζεται τέλεια με: ξηρούς καρπούς, φρούτα (μπανάνα, φράουλα, πορτοκάλι). Μπισκότα βρώμης ή μπάρες δημητριακών.