Τα διασημότερα γλυκά του κόσμου, με καταγωγή από την Ευρώπη, και η ιστορία τους

Μπακλαβάς, γαλακτομπούρεκο, σαραγλί… Αυτά είναι λίγα από τα πολλά παραδοσιακά γλυκά του τόπου μας, με τη δική τους προέλευση και ιστορία. Έτσι, κι άλλες χώρες έχουν τα παραδοσιακά γλυκάκια τους.

Ας δούμε κάποια από αυτά γλυκά που γεννήθηκαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες κι έγιναν ανάρπαστα σε όλον τον κόσμο.

Ιταλικά εδέσματα

Οι Ιταλοί φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα… γλυκατζήδες, καθώς τα γλυκά που έχουν «χαρίσει» στον κόσμο της ζαχαροπλαστικής είναι πολλά. Ένα από τα πιο γνωστά γλυκίσματα τους είναι η πανακότα. Το όνομα αυτού του γλυκού  σημαίνει στα ιταλικά «ψημένη κρέμα» (panna cotta) και φτιάχνεται από κρέμα, ζάχαρη και ζελατίνη. Σερβίρεται συχνά με φρούτα, κρέμα καραμέλα και σοκολάτα. Η πανακότα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη και στα δικά μας Επτάνησα, λόγω της ιστορίας που συνδέει τους Ιταλούς με τα γειτονικά της νησιά του Ιονίου.

panakota

Άλλο ένα ιταλικό επιδόρπιο είναι το πανετόνε (panettone). Το όνομά του προέρχεται από τη λέξη “panetto”, δηλαδή μικρό ψωμί. Προσθέτοντας την κατάληξη”one”, το ψωμάκι γίνεται μεγάλο ψωμί. Το υπέροχο αυτό γλυκό είναι ουσιαστικά ένα ψωμί κυλινδρικό, φτιαγμένο με σταφίδες, κομμάτια σοκολάτας ή αποξηραμένων φρούτων. Μας έρχεται από το Μιλάνο και το φτιάχνουν συνήθως τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά στην Ιταλία, αλλά και σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής (Βραζιλία, Αργεντινή, Βολιβία κ.α.).

Πολλές ιστορίες «ντύνουν» το διάσημο και γιορτινό πανετόνε. Η διασημότερη έχει ως εξής: βρισκόμαστε στο Μιλάνο του 15ου αιώνα, ο αρτοποιός που έχει αναλάβει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι για τον Λουδοβίκο Sforza il Moro, παίρνει έναν υπνάκο, καθώς περιμένει να γίνουν τα ψωμιά του. Οι ζύμες φυσικά καίγονται και τότε ένας από τους βοηθούς του αρτοποιού, ο Toni, καλύπτει τις καμένες ζύμες με αλεύρι, αυγά, μέλι και ό,τι άλλο βρίσκει στο φούρνο για να σώσει την κατάσταση. Το ψωμί του Τονι (Pane di Toni) έκανε θραύση και μετατράπηκε στο γνωστό «panettone».

panetone

Όταν μιλάμε για την Ιταλία και τα γλυκά της, δε μπορούμε να παραλείψουμε το αγαπημένο τιραμισού. Το… ξεσηκωτικό γλυκό (tiramisu = σήκωσέ με στα ιταλικά), φτιάχνεται από αυγά, ζάχαρη, τυρί μασκαρπόνε, με άρωμα κακάο και σαβαγιάρ βουτηγμένα στον καφέ.

Ποια, όμως, πόλης της γειτονικής μας χώρας γέννησε το τιραμισού. Η πρώτη εκδοχή θέλει γενέτειρα του γλυκού την πόλη Σιένα, όταν τον 17ο αιώνα οι ζαχαροπλάστες της πόλης θέλησαν να φτιάξουν ένα γλυκό διαφορετικό από τα άλλα προς τιμήν του Αρχιδούκα της Τοσκάνης. Σύμφωνα με τη δεύτερη εκδοχή, το γλυκό γεννήθηκε στην πόλη Treviso το 1960 από τον ιδιοκτήτη ενός εστιατορίου, που χαρακτήρισε το γλυκό ως δυναμωτικό για τους πελάτες του. Η τρίτη εκδοχή υποστηρίζει πως το γλυκό γεννήθηκε στο Τορίνο από ένα ζαχαροπλαστείο ως δώρο στον τότε πρωθυπουργό Camilo Benso Conte di Cavour, για να του δώσει δύναμη και ενέργεια για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες για την ενοποίηση της χώρας. Όποια εκδοχή και να ισχύει, το τιραμισού πήρε το όνομα «σήκωσέ με», επειδή φτιάχτηκε ως αντίδοτο της αδράνειας.

tiramisou

Γλυκά α λα Γαλλικά

Ένα κλασικό, γαλλικό γλυκό είναι το μιλφέιγ (mille-feuille). Το όνομά του σημαίνει χίλια φύλλα στα γαλλικά, φτιάχνεται παραδοσιακά από τρία φύλλα σφολιάτας χωρισμένα με στρώσεις κρέμας βανίλιας, μαρμελάδας, σοκολάτας ή σαντιγής. Η κορυφή πασπαλίζεται με ζάχαρη άχνη, σκόνη κακάο ή ξηρούς καρπούς.

Η παλιότερη ονομασία του γλυκού είναι «Napoleon», πιθανότατα από τη γαλλική λέξη “napolitain”, ενώ δεν είναι γνωστό αν το γλυκό συνδέεται με τον Γάλλο αυτοκράτορα Ναπολέων Βοναπάρτη. Το γλυκό Napoleon στη Γαλλία φτιάχνεται με γέμιση πάστας αμυγδάλου, ενώ μέχρι σήμερα φτιάχνεται ανά τον κόσμο σε διάφορες πεντανόστιμες παραλλαγές.

milfeig

Η γλυκιά κρέπα είναι ένα λαχταριστό πρωινό ή επιδόρπιο σε όλον τον κόσμο. Η λέξη κρέπα προέρχεται από τη λατινική “crispa”, δηλαδή κατσαρός. Η επικρατέστερη εκδοχή θέλει την κρέπα να έχει γεννηθεί στην Βρετάνη της Γαλλίας και σερβίρεται με διαφόρων ειδών γέμιση, όπως ζάχαρη, σοκολάτα, παγωτό, σιρόπι, φρούτα και άλλα. Τα βασικά συστατικά της είναι αλεύρι, αυγά, βούτυρο και γάλα, ενώ στη γενέτειρα Βρετάνη συνοδεύεται με μηλίτη.

krepa

Το Μαύρο Δάσος της Γερμανίας

Μία από τις ωραιότερες τούρτες στον κόσμο είναι η Black Forest ή αλλιώς Schwarzwälder Kirsch όπως είναι το παραδοσιακό της όνομα. Παντεσπάνι από σοκολάτα, σαντιγί και κεράσια συνθέτουν μια υπέροχη, αφράτη τούρτα.

black forest

Το γλυκό αυτό είναι γερμανικό, αλλά ιδιαίτερα δημοφιλές στην Αυστρία και την Ελβετία. Το όνομα του θυμίζει το Black Forest στη Γερμανία, αλλά θεωρείται πως το λικέρ κρασιού Schwarzwälder Kirsch που προέρχεται από κει, είναι βασικά ο λόγος που το εντυπωσιακό αυτό γλυκό ονομάστηκε έτσι. Μπορεί το Μπλακ Φόρεστ στην Αμερική και σε άλλες  χώρες να μη φτιάχνεται έτσι, αλλά το αυθεντικό, παραδοσιακό, γερμανικό Black Forest περιέχει πάντα αυτό το λικέρ.

Η πουτίγκα των Άγγλων

Η πουτίγκα είναι για τους Άγγλους το πιο κλασικό επιδόρπιο. Το όνομά της θεωρείται πως προέκυψε από τη γαλλική λέξη boudin που με τη σειρά της προέρχεται από τη λατινική λέξη botellus και σημαίνει «μικρό λουκάνικο».

Διακρίνεται σε δύο τύπους.  Ο πρώτος τύπος είναι μια μάζα από ανάμιξη υλικών όπως αλεύρι και δημητριακά. Ο τύπος αυτός είναι ιδανικός όχι μόνο για επιδόρπιο, αλλά και για κυρίως πιάτο είτε η πουτίγκα είναι ψημένη, βρασμένη ή στον ατμό. Θυμίζει κέικ και συνοδεύεται με παγωτό και σαντιγί.

pudding

Ο πιο σύγχρονος τρόπος παρασκευής της πουτίγκας είναι ο δεύτερος τύπος, που περιέχει ζάχαρη, ζελατίνη και αυγά.

Το γλυκό αυτό είναι δημοφιλές και στην Αυστραλία με τον πρώτο τύπο του, ενώ στις Η.Π.Α. με τον δεύτερο.

Τα γλυκά από την Αυστρία

Σφολιάτα, γέμιση από μήλα, κανέλα και ζάχαρη συνθέτουν μια πεντανόστιμη λιχουδιά, το παραδοσιακό βιεννέζικο γλυκό apple strudel. Μια λέξη που στα γερμανικά σημαίνει «δίνη» και μας θυμίζει τη μορφή του φρουτένιου αυτού γλυκού.

Η καταγωγή του είναι σίγουρα αυστριακή, αφού η πρώτη συνταγή είναι μια χειρόγραφη βιεννέζικη συνταγή που ανακαλύφθηκε το 1696. Το αγαπημένο αυτό γλυκό έχει τις ρίζες του στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και η διάδοσή του στον υπόλοιπο κόσμο έγινε την εποχή της Αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας.

strountel

Φυσικά έχει και το στρούντελ το μύθο του. Σύμφωνα με αυτόν, ένας μάγειρας από την Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία, πίστευε πως η ζύμη πρέπει να είναι τόσο λεπτή, ώστε κάποιος να μπορεί να διαβάσει ένα ερωτικό γράμμα μέσα από αυτή. Ο παραδοσιακός τρόπος παρασκευής του στρούντελ οφείλεται απ’ότι φαίνεται στον… ρομαντικό μάγειρα.

Άλλη μια λαχταριστή βιεννέζικη λιχουδιά είναι η Sacher Torte. Η βάση αυτής της εντυπωσιακής τούρτας είναι ένα σοκολατένιο κέικ, με γέμιση από μαρμελάδα. Η τελευταία γλυκιά πινελιά αυτού του γλυκού είναι το σοκολατένιο του γλάσο, που σε κάνει να γλείφεις τα δάχτυλά σου.

sacher torter

Το διάσημο αυτό γλυκό πρωτοφτιάχτηκε από τον Franz Sacher το 1832 για έναν πρίγκιπα. Ο Αυστριακός δημιουργός του γλυκού, του έδωσε το όνομά του, ενώ η αυθεντική συνταγή φτιάχνεται μόνο στο ομώνυμο ξενοδοχείο της Βιέννης, Hotel Sacher.

Όταν ξεκινήσετε λοιπόν κάποιο ευρωπαϊκό σας ταξίδι, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα κλασικά γλυκά της κάθε χώρας. Ως τότε, μια βόλτα στο ζαχαροπλαστείο της γειτονιάς σας είναι ό,τι πρέπει!

Όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε (και να γράφουμε) περισσότερα από ό,τι ο καθένας μόνος του.

Σας Προτείνουμε