Τα καλύτερα λαχανικά και φρούτα του φθινοπώρου

Σεπτέμβριος λοιπόν και είναι η κατάλληλη στιγμή να χαιρετίσουμε την «χρυσή» εποχή για τα φρούτα και λαχανικά που επιλέγουμε, μετά από ένα καλοκαίρι όπου οι διατροφικές ατασθαλίες είχαν την τιμητική τους. Όπως έχει τονιστεί από τους ειδικούς, επιλέγοντας φρούτα και λαχανικά της εποχής, εξασφαλίζουμε τη μέγιστη θρεπτική αξία για τον οργανισμό μας ενώ ταυτόχρονα βοηθούμε στην προστασία του περιβάλλοντος καθώς επιλέγουμε τροφές που δεν απαιτούν τεχνητό περιβάλλον για την ανάπτυξή τους, ούτε όμως και πολυήμερα ταξίδια μέχρι να φτάσουν στο πιάτο μας. Ανακαλύψτε λοιπόν ποια είναι τα φρούτα και τα λαχανικά του Φθινοπώρου, ώστε να επιλέξετε όσα είναι φρέσκα και στην εποχή τους και να τα εντάξετε στην καθημερινή μαγειρική σας!

Τα φρούτα του Φθινοπώρου

σταφύλια ποικιλίες σταφυλιών σταφύλι ιδιότητες
Σταφύλι: ιδιότητες, ποικιλίες και ο τρύγος των σταφυλιών

Σταφύλι

Το σταφύλι δικαιολογημένα θεωρείται ο “βασιλιάς των φρούτων”, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α,C και B, σε σταφυλοσάκχαρα και κάλιο. Περιέχει τα 10 (από τα 16) πιο βασικά μεταλλικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας. Ο χυμός του θεωρείται το ίδιο πλούσιος σε σάκχαρα, μεταλλικά άλατα και λευκωματούχες ουσίες, με το μητρικό γάλα.

Θα το βρείτε σε πολλές ποικιλίες και καταναλώνεται ωμό, αποξηραμένο (σταφίδα), ως χυμός, ως μούστος σε κουλούρια και γλυκά, ως γλυκό κουταλιού, κλπ.

γλυκό κουταλιού σταφύλι συνταγη
Γλυκό του κουταλιού σταφύλι: Δείτε τη συνταγή

Αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε ελαϊκό οξύ, λουτεΐνη, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Κ, φυτικές ίνες, κάλιο, φολικό οξύ, βιταμίνη Β6 και βιταμίνη C. Το ελαϊκό οξύ έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη χοληστερόλη και συμβάλλει στην προστασία κατά του καρκίνου του μαστού, ενώ η λουτεΐνη καροτινοειδών και η βιταμίνη Ε, σε συνδυασμό με τα υγιή λιπαρά του αβοκάντο, αναστέλλουν την ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη.

Ένα χρήσιμο μυστικό: Μπορείτε να δείτε εύκολα αν το αβοκάντο σας είναι ώριμο αφαιρώντας το κοτσάνι. Αν κάτω από το κοτσάνι είναι πράσινο είναι έτοιμο, αν είναι καφέ έχει αρχίσει να χαλάει και αν δεν μπορείτε εύκολα να αφαιρέσετε το κοτσάνι δεν είναι ακόμα αρκετά ώριμο ώστε να το απολαύσετε.

Το αβοκάντο ταιριάζει ιδανικά σε σάντουιτς, σε σαλάτες και γλυκά, και είναι το βασικό συστατικό της μεξικάνικης σάλτσας γουακαμόλε. Χάρη στα πλούσια θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε κρέμες προσώπου.

νηστίσιμη μους σοκολάτας με αβοκάντο συνταγη
Μους σοκολάτα με αβοκάντο: Δείτε τη συνταγή

Διαβάστε επίσης: Πως να διατηρήσετε φρέσκο ένα κομμένο αβοκάντο και Πώς να τεμαχίσετε ένα αβοκάντο.

Μήλα

Όπως λέει και το λαϊκό απόφθεγμα, “ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα”! Πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C, βιταμίνη Κ και ισχυρά αντιοξειδωτικά, συμβάλλει στην προστασία του μαστού και του παχέος εντέρου, στην πρόληψη δημιουργίας πέτρας στα νεφρά, και στη μείωση της κακής χοληστερόλης. Μελέτες έχουν επίσης αποδείξει ότι η κατανάλωση τουλάχιστον δύο μήλων την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο του άσθματος και του διαβήτη τύπου 2, και ενισχύει την υγεία των πνευμόνων.

Τα μήλα είναι ένα υγιεινό σνακ για κάθε ώρα της ημέρας. Εξαιρετικά επίσης τα μήλα στο φούρνο (με σταφίδες και ρούμι), ψητά με πορτοκάλι,  οι μηλόπιτες, τα μήλα σε φρουτοσαλάτες, κλπ.

μήλα ψητά στο φούρνο ολοκληρα συνταγη αργυρω
Μήλα ψητά στο φούρνο: Δείτε τη συνταγή

Διαβάστε επίσης: Τα μυστικά για την ωραιότερη μηλόπιτα

Αχλάδια

Τα αχλάδια περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνη C και χαλκό, και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην προστασία του οργανισμού, και συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς και του παχέος εντέρου.

Τα αχλάδια είναι ένα υπό-αλλεργικό φρούτο και είναι συχνά μεταξύ των πρώτων τροφών που χορηγούνται στα βρέφη. Πέρα από τροφή για βρέφη, είναι εξαιρετικά σε σαλάτες, σφολιάτες, στρούντελ και τάρτες.

γλυκό κουταλιού αχλάδι
Γλυκό κουταλιού αχλάδι: Δείτε τη συνταγή

Μανταρίνι

Το μανταρίνι πρωτοστατεί στα φρούτα του Φθινόπωρου. Μόλις αρχίσουμε να το βλέπουμε στους πάγκους στα μανάβικα ή στη λαϊκή αγορά, ξέρουμε ότι ο χειμώνας είναι κοντά.  Για πάρα πολλούς συμβολίζει τη μακροζωία και τα οφέλη από την κατανάλωσή του είναι αναρίθμητα. Μεταξύ των εσπεριδοειδών που σας ανέφερα πιο πάνω, τα μανταρίνια έχουν το υψηλότερο περιεχόμενο σε καροτενοειδή και είναι πλούσια σε β-κρυπτοξανθίνη, η οποία δίνει και το έντονο πορτοκαλί χρώμα και είναι εκείνη η ουσία που τα διαφοροποιεί από τα πορτοκάλια. Η πιο γνωστή ποικιλία στη χώρα μας είναι οι κλημεντίνες . Πέρα από την υγεία σου όμως, το μανταρίνι κάνει καλό και στη μαγειρική σου. Ανακάλυψε όλες τις συνταγές με μανταρίνι εδώ.

Mανταρίνι γλυκό του κουταλιού: Δείτε τη συνταγή

Εσπεριδοειδή

Τα λεμόνια, τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια αλλά και τα νεράντζια, τα περγαμόντα και τα grapefruits αποτελούν πραγματικό σύμμαχο της ανθρώπινης υγείας. Ξεκινούν δειλά δειλά την εμφάνισή τους από το φθινόπωρο ενώ πρωτοστατούν το χειμώνα. Είναι άριστη πηγή βιταμίνης C και αντιοξειδωτικών στοιχείων. Βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού, στον έλεγχο του βάρους και στην αποτροπή καρκίνου. Οι ευεργετικές ιδιότητες των εσπεριδοειδών στην αναζωογόνηση του οργανισμού συμπυκνώνονται στα υπέροχα αιθέρια έλαια, τα οποία έχουν χρήση στην κοσμετολογία και την εναλλακτική ιατρική.

Τα εσπεριδοειδή μπορούν να προστεθούν σε οποιοδήποτε γεύμα. Προσθέτουν ένα υπέροχο άρωμα και μία μοναδική γεύση σε κάθε συνταγή που τα προσθέσετε. Δοκιμάστε τα σε γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδαλικέρ, σαλάτες ή και στη γάστρα.

μαρμελάδα εσπεριδοειδών με εσπεριδοειδή συνταγη
Μαρμελάδα εσπεριδοειδών: Δείτε τη συνταγή

Διαβάστε επίσης: Οδηγίες χρήσης για εσπεριδοειδή

Ρόδια

Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C και Ε, σε πληθώρα μεταλλικών στοιχείων (κάλιο, ασβέστιο, σίδηρος, μαγνήσιο, φώσφορος, ψευδάργυρος, σελήνιο), σε υδατάνθρακες και σε φυτικές ίνες. Ένα μόνο ρόδι μπορεί να καλύψει το 40% της ποσότητας σε βιταμίνη C και το 25% της ποσότητας σε φυλλικό οξύ που έχει καθημερινά ανάγκη ένας ενήλικος. Περιέχει επίσης υψηλές ποσότητες φυτικών ινών, ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες. Από τους σπόρους τους εξάγεται έλαιο που διαθέτει αντιβακτηριακές ιδιότητες.

Δίνει χρώμα και γεύση στις σαλάτες σας αλλά και σε αλμυρές συνταγές. Η μαρμελάδα και το λικέρ ρόδι είναι φανταστικά.

 

λικέρ ρόδι
Λικέρ ρόδι: Δείτε τη συνταγή

Κυδώνια

Το κυδώνι ή αλλιώς το «χρυσό μήλο» είναι ένα ακόμα από τα φρούτα που μπορείς να βρεις το φθινόπωρο και πρέπει να εντάξεις στη διατροφή σου, αφού έχει πολλά θρεπτικά οφέλη.  Η καλύτερη εποχή τους είναι το φθινόπωρο και συγκεκριμένα από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Ιανουάριο. Λόγω της στυφής γεύσης του και του άκαμπτου εσωτερικού του, δυσκολεύει πολλούς ανθρώπους για να το επιλέξουν, όμως το κυδώνι είναι μία βόμβα θρεπτικών συστατικών που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υγεία του οργανισμού μας. Το κυδώνι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και σε κάλιο ενώ περιέχει βιταμίνες C, A καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος B.

Μπορείς να τα καταναλώσεις μαγειρευτά είτε σε γλυκά (της κατσαρόλας και του φούρνου), είτε σε φαγητό με κρέας. Δες όλες τις συνταγές για το πώς να μαγειρευτεί το κυδώνι εδώ.

πελτές κυδώνι συνταγη
Πελτές κυδώνι: Δείτε τη συνταγή

 Ακτινίδια

Το εξωτικό και απόλυτα θρεπτικό ακτινίδιο, είναι ένα επιπλέον φρούτο που θα πρέπει να εντάξετε στο καλάθι του φθινοπώρου, ιδίως γιατί η υψηλή του περιεκτικότητα σε βιταμίνη C (διπλάσια από το πορτοκάλι) μας βοηθά στο προστατευθούμε από τα κρυολογήματα της εποχής. H κατανάλωση του μπορεί να μειώσει τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης ενώ βοηθά και στη θωράκιση του αναπνευστικού μας συστήματος. Ενισχύει το ανοσοποιητικό μας, κάνει καλό στην επιδερμίδα μας και προστατεύει την όρασή μας. Χρειαζόμαστε και άλλους λόγους για να το εντάξουμε στη διατροφή μας;

Τα λαχανικά του Φθινοπώρου

 Σπανάκι

Το σπανάκι αν και το ξέρουμε ως ανοιξιάτικο λαχανικό βγαίνει και το φθινοπωρινό. Ενισχύει τα οστά και την καρδιά, προστατεύει τα μάτια από ασθένειες όπως ο καταρράκτης και συμβάλλει αποτελεσματικά στην καλή κατάσταση του εγκεφάλου. Έχει 13 διαφορετικά φλαβονοειδή συστατικά, που λειτουργούν ως αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ουσίες. Στο σπανάκι υπάρχει άφθονη βιταμίνη Κ, βιταμίνη Α, μαγγάνιο, φολικό οξύ, μαγνήσιο, σίδηρος, βιταμίνη C, βιταμίνη Β2, ασβέστιο, κάλιο, βιταμίνη Β6, φυτικές ίνες, χαλκός, βιταμίνη Β1, πρωτεΐνες, φώσφορος, ψευδάργυρος, βιταμίνη Ε, ω- 3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη Β3, σελήνιο.

Το σπανάκι μπορεί να προστεθεί σε οποιοδήποτε γεύμα. Δοκιμάστε το στον ατμό, σε μακαρονάδα, σοταρισμένο, σε πίτες ή στην σαλάτα σας.

Σπανάκι σοτέ µε κρέµα τυριού: Δείτε τη συνταγή

Διαβάστε επίσης: Σπανάκι! Το super food των λαχανικών και 5 φανταστικές συνταγές που το απογειώνουν!

Πράσα

Τα πράσα ανήκουν στην ίδια οικογένεια με το σκόρδο και τα κρεμμύδια, και έχουν πολλά κοινά οφέλη για την υγεία. Είναι πλούσια σε μαγγάνιο, βιταμίνη C, σίδηρο, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Β6. Η κατανάλωση πράσων βοηθά στη μείωση της κακής χοληστερίνη (LDL), αυξάνοντας ταυτόχρονα την καλή χοληστερόλη (HDL), καθώς και στη σταθεροποίηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.

Καθώς έχουν μια πιο ήπια και πιο γλυκιά γεύση από τα κρεμμύδια, ταιριάζουν ιδανικά σε σούπες, πίτεςπουρέδες , αλλά και με ρύζι ταιριάζει μοναδικά. Δοκιμάστε το πρασοσέλινο στο φούρνο ή τολμήστε το με χοιρινό!

πρασόσουπα βελουτέ σουπα με πρασα πατατα πρασο συνταγη αργυρω
Πρασόσουπα βελουτέ: Δείτε τη συνταγή

Λάχανα

Το λάχανο ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών λαχανικών στην οποία ανήκει επίσης το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το κουνουπίδι. Στην ελληνική αγορά υπάρχουν τρία είδη λάχανων, τα άσπρα, τα κόκκινα και τα γκριζοπράσινα τύπου Σαβοΐας, ωστόσο τα τελευταία χρόνια θα βρεις σίγουρα σε σούπερ μάρκετ ακόμα και τα κινέζικα λάχανα που στην πρώτη όψη θυμίζουν περισσότερο το μαρούλι. Έχουν αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση ενώ ο χυμός του βρασμένου λάχανου βοηθά στην καταπολέμηση του βήχα και της βρογχίτιδας.  Παράλληλα, είναι ιδανικό για κάποιον που θέλει να χάσει κιλά μιας και έχει πολύ λίγες θερμίδες.

Στη μαγειρική έχει πάρα πολλές χρήσεις, αφού μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε λαχανόρυζο κοκκινιστό, με κιμά, με λουκάνικο, ή λεμονάτο, λαχανοντολμάδες κοκκινιστούς, με αυγολέμονο, νηστίσιμους λαχανοντολμάδες με ρύζι, ή απλά να φτιάξουμε τις πιο νόστιμες και θρεπτικές λαχανοσαλάτες, με ρόδι, με τόνο ή αντιοξειδωτικές με κόκκινο λάχανο.

λαχανόρυζο λεμονάτο συνταγη λαχανο
Λαχανόρυζο λεμονάτο: Δείτε τη συνταγή

Λαχανάκια Βρυξελλών

Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι μια πλούσια πηγή αντικαρκινικών ουσιών, βοηθούν στην καλή κατάσταση του δέρματος, προστατεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, καταπολεμούν την ρευματοειδή αρθρίτιδα και περιέχουν βιταμίνη Κ, βιταμίνη C, φολικό οξύ, βιταμίνη Α, μαγγάνιο, φυτικές ίνες, κάλιο, βιταμίνη Β6, η τρυπτοφάνη, βιταμίνη Β1, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, σίδηρο, φώσφορο, πρωτεΐνες, μαγνήσιο, βιταμίνη Β2, βιταμίνη Ε και ασβέστιο.

Χρησιμοποιήστε λαχανάκια Βρυξελλών μέσα στα ογκρατέν σας ή μαγειρεμένα στον ατμό ως συνοδευτικό σε ψητά, με λίγο βούτυρο, αλάτι, πιπέρι, τυρί ή λεμόνι.

Λαχανάκια Βρυξελλών με μπέικον και παρμεζάνα
Λαχανάκια Βρυξελλών με μπέικον και παρμεζάνα: Δείτε τη συνταγή

Μπρόκολο

Το μπρόκολο καταπολεμά τις καρδιακές παθήσεις, αποτρέπει τον καταρράκτη, βοηθά στην ανάπτυξη δυνατών οστών, προστατεύει από το έλκος και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, βιταμίνη Α, φολικό οξύ, φυτικές ίνες, μαγγάνιο, κάλιο, βιταμίνη Β6, βιταμίνη Β2, φώσφορο, μαγνήσιο, πρωτεΐνες, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη Β5, σίδηρο, ασβέστιο, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Β3, ψευδάργυρο και βιταμίνη Ε.

Το μπρόκολο μαγειρεύεται ιδανικά στον ατμό, ως σαλάτα με λάδι και λεμόνι ή λίγη μαγιονέζα. Ταιριάζει σε μακαρονάδες, σαλάτες, ορεκτικά, ψητά, συνδυάζεται υπέροχα με κουνουπίδι, και με κορυφαία συνταγή, τη σούπα μπρόκολου βελουτέ.

αλμυρό κέικ με μπρόκολο λαχανικά συνταγη
Αλμυρό κέικ με μπρόκολο: Δείτε τη συνταγή

Διαβάστε επίσης: 10 τροφές με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση

Κουνουπίδι

Ας το παραδεχτούμε, δεν είναι από τα αγαπημένα όλων μας το κουνουπίδι κυρίως γιατί κατά τον βρασμό του μυρίζει έντονα. Ωστόσο μόλις μάθεις τα οφέλη του στην υγείας μας είμαι σίγουρη ότι θα αλλάξεις άποψη.  Ανήκει στην ίδια κατηγορία με το μπρόκολο, το λάχανο και  τα λαχανάκια Βρυξελλών. Μας προστατεύει από διάφορες ασθένειες της καρδιάς και τον καρκίνο, ενώ περιέχει βιταμίνη Β (Β1, Β2, Β3, Β6) και C, K και Ε.

Καταναλώνεται με διάφορους τρόπους, τουρσί, ψητό, στον ατμό, ογκρατέν στο φούρνο, τηγανητό, πανέ, σουφλέγιαχνί , σε σαλάτες και ομελέτες αλλά και τουρσί.

 

ολόκληρο ψητό κουνουπίδι στο φούρνο σως αβοκάντο συνταγη
Κουνουπίδι ψητό στο φούρνο: Δείτε τη συνταγή

Κίτρινη κολοκύθα

Είτε μιλάμε για τη σάρκα ή τους σπόρους της, η κολοκύθα, και ιδίως η κίτρινη, είναι το απόλυτο φθινοπωρινό λαχανικό αφού προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία μας.  Η κίτρινη κολοκύθα τα τελευταία χρόνια έχει μπει δυναμικά και πάλι στη διατροφή μας, μιας και είναι πεντανόστιμη, μαγειρεύεται με χίλιους τρόπους και παράλληλα έχει υψηλή διατροφική αξία αλλά και χαμηλό θερμιδικό φορτίο. Είναι πολύ καλή πηγή λιπαρών οξέων, πρωτεϊνών, βιταμινών (Α και C), μαγνησίου και διαιτητικών ινών. Η κολοκύθα επίσης μας βοηθά να αποτρέψουμε την κατάθλιψη ενώ και αυτή έχει αντιφλεγμονώδη δράση βοηθώντας μας παράλληλα να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου.

Το καθάρισμα της κολοκύθας είναι λίγο μπελαλίδικο λόγω του όγκου της και της σκληρής της φλούδας αλλά ακολουθώντας όλα τα μυστικά μου, θα σας φανεί παιχνιδάκι.

Μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους όπως είναι οι τηγανητοί κολοκυθοκεφτέδες , οι πίτες , ο πουρές, βελουτέ, ψητές στο φούρνο, σουφλέ ή τέλος σε μορφή κέικ.

πιτα μπατζίνα με κολοκύθι συνταγη
Μπατζίνα με κολοκύθι: Δείτε τη συνταγή

 

Μελιτζάνα

Οι μελιτζάνες προστατεύουν την καρδιά και περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά, αντιμικροβιακές ιδιότητες και βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL), είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, κάλιο, μαγγάνιο, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Β6, φολικό οξύ, μαγνήσιο και βιταμίνη Β3.

Η μελιτζάνα μπορεί να ψηθεί, ή να μαγειρευτεί στον ατμό, και μπορεί να καταναλωθεί με ή χωρίς την φλούδα της. Συνήθως, πριν το μαγείρεμα, την αφήνουμε κομμένη σε φέτες σε αλατισμένο νερό για να ξεπικρίσει.

Υπάρχουν εξαιρετικές συνταγές για λαδερά ή φούρνου, όπως μπριάμ, παπουτσάκια, μουσακάς και ιμάμ. Είναι ιδιαίτερα νόστιμη ως μελιτζανοσαλάτα και ως τουρσί.

καπονάτα μελιτζάνας
Καπονάτα μελιτζάνας (Caponata Siciliana): Δείτε τη συνταγή

Διαβάστε επίσης: Πώς καπνίζουμε τις μελιτζάνες

Μανιτάρια

Τα μανιτάρια, είναι άριστη πηγή μετάλλων και ιχνοστοιχείων και αποτελούν πολύ καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β (B1 B2 B3 B5 B6) που βοηθούν στην σωστή λειτουργία πολλών ζωτικών όπως: του νευρικού συστήματος, του δέρματος και της χοληστερίνης. Θεωρούνται εξαιρετική τροφή, καθώς περιέχουν αμελητέες ποσότητες λίπους και σακχάρων, αλλά σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών.

Επίσης, έχουν τις ίδιες πρωτεΐνες με το κρέας (υψηλής βιολογικής αξίας), χωρίς όμως τις τοξίνες, τα λίπη και τη χοληστερόλη που βρίσκονται σε αυτό. Αποτελούν ακόμη, ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, αφού περιέχουν ελάχιστες θερμίδες (~13 θερμίδες ανά 100 γραμμ.)

Τα μανιτάρια μπορούν να προστεθούν σε οποιοδήποτε γεύμα. Προσθέτουν ένα υπέροχο άρωμα και μία μοναδική γεύση σε κάθε συνταγή που τα προσθέσετε. Δοκιμάστε τα σοτέ με σπαράγγια, φρικασέ, σε ριζότομακαρονάδα, λαζάνια, τάρτα, σούπα, στο φούρνο με μοσχάρι ή στη σαλάτα σας.

μανιτάρια γεμιστά με τυρί στο φούρνο
Μανιτάρια γεμιστά με τυρί στο φούρνο: Δείτε τη συνταγή

Διαβάστε επίσης: Μάθε τα πάντα για τα μανιτάρια

 

Ραδίκια

Τα ραδίκια, όπως και τα υπόλοιπα χόρτα, τα μαζεύουμε με τα πρωτοβρόχια του Φθινοπώρου. Το κυριότερο χαρακτηριστικό τους είναι ότι αναπτύσσονται εύκολα σε όλες εκείνες τις περιοχές όπου δύσκολα φυτεύεται κάποιο άλλο λαχανικό. Ανήκουν στην κατηγορία cichorium και χωρίζονται σε πολλά είδη, όπως το άγριο, το ήμερο, το ιταλικό, το Witloof και το σταμναγκάθι.

Γενικότερα τα ραδίκια, όπως και τα περισσότερα χόρτα λατρεύουμε να τα τρώμε βραστά με μπόλικο λαδολέμονο ενώ γίνονται ένα απολαυστικό συστατικό σε φαγητά της κατσαρόλας με κρέας, όπως το φρικασέ ή ακόμα και μόνα τους τσιγαριαστά.

Άγρια χόρτα βραστά: Δείτε τη συνταγή

 

 

 

 Δείτε παρακάτω τον οδηγό μου για τα φρούτα και τα λαχανικά του κάθε μήνα!

Φρούτα και λαχανικά εποχής

Όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε (και να γράφουμε) περισσότερα από ό,τι ο καθένας μόνος του.

Σας Προτείνουμε