Οδηγός συντήρησης για φρούτα και λαχανικά

Τις περισσότερες φορές στην κουζίνα μας, έχουμε φρούτα και λαχανικά τα οποία δεν προορίζονται για άμεση κατανάλωση. Αυτό βέβαια συμβαίνει γιατί δυστυχώς δεν έχουμε ένα μποστάνι στα πόδια μας, ώστε να μπορούμε να κόβουμε φρέσκο αυτό που χρειαζόμαστε να καταναλώσουμε ή να χρησιμοποιήσουμε σε μια συνταγή.

Καλούμαστε λοιπόν να αποθηκεύσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα φρούτα και τα λαχανικά μας, ώστε αυτά να διατηρηθούν για το μεγαλύτερο δυνατό διάστημα και να να κρατήσουν όσο το δυνατόν αναλλοίωτη τη γεύση και την υφή τους.

Πολλές φορές αγοράζουμε τρόφιμα, λαχανικά και φρούτα και τα αποθηκεύουμε όλα στο ψυγείο. Όμως θα πρέπει να προσέξετε, γιατί κάποια λαχανικά – φρούτα δεν πρέπει να μπουν στο ψυγείο ενώ κάποια άλλα πρέπει να συντηρηθούν αμέσως σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Φρούτα: Σωστή συντήρηση και αποθήκευση

Μπανάνες

Οι μπανάνες είναι από τα φρούτα που δεν αγαπούν το ψυγείο. Σαν τροπικό φρούτο η μπανάνα δεν αντέχει τις χαμηλές θερμοκρασίες της συντήρησης του ψυγείου. Όπως όλοι γνωρίζουμε η μπανάνα όσο ωριμάζει αποκτά πολύ πλούσια αρώματα και η γλύκα της γίνεται πιο έντονη. Γι’ αυτό όταν αγοράζετε μπανάνες θα πρέπει να τις διατηρείτε στον πάγκο της κουζίνας. Ο μόνος λόγος για να βάλετε την μπανάνα στο ψυγείο είναι όταν αρχίζουν να φαίνονται σκούρες κηλίδες στη φλούδα της. Από κει και πέρα θα καταλάβετε ότι η μπανάνα έχει ακόμη 3-4 ημέρες μέχρι να την καταναλώσετε. Τότε και μόνο τότε θα πρέπει να μπει στο ψυγείο στο ειδικό ράφι – συρτάρι για τα φρούτα.

Όταν αγοράζετε μπανάνες φροντίστε το χρώμα τους να είναι αχνό κίτρινο, δηλαδή να μην είναι πολύ ώριμες. Για να τις συντηρήσετε περισσότερο στον πάγκο της κουζίνας σας, χωρίστε 1-1 τις μπανάνες και τυλίξτε με μεμβράνη κουζίνας το κοτσάνι τους. Έτσι, θα ωριμάσουν πιο αργά αλλά πιο σταθερά χωρίς να αρχίσει να μαυρίζει γρήγορα η φλούδα τους. Οι μπανάνες όπως και τα εξής φρούτα, βερίκοκα, αχλάδια, αλλά και οι ντομάτες παράγουν περισσότερο αιθυλένιο. Το αιθυλένιο αλλιώς λέγεται και “ορμόνη ωρίμανσης” που επιταχύνει την διαδικασία ωρίμανσης και κατά συνέπεια γήρανσης ευπαθών φρούτων που βρίσκονται δίπλα τους. Γι’ αυτό πρέπει να αποφύγετε να τα βάζετε μαζί και ειδικά τις μπανάνες πρέπει να τις έχετε πάντα χωριστά.

Αχλάδια

Όταν επιλέγετε αχλάδια θα πρέπει να έχουν έντονο χρώμα και συμπαγή σάρκα χωρίς χτυπήματα και στίγματα. Ιδανικά τα αφήνουμε να ωριμάσουν σε θερμοκρασία δωματίου. Αφού ωριμάσουν και έχει σκουρύνει το χρώμα τους και το άρωμά τους είναι πιο έντονο τότε μπορούμε να τα βάλουμε στο συρτάρι του ψυγείου περίπου για μία εβδομάδα. Το αχλάδι φροντίζουμε να μην ακουμπάει με άλλα φρούτα γιατί εκπέμπει αιθυλένιο και θα προκαλέσει πρόωρη ωρίμανση στα φρούτα που είναι δίπλα του.

Μήλα

Τα μήλα ιδανικά συντηρούνται στο ψυγείο μιας και αγαπούν την υγρασία και τις χαμηλές θερμοκρασίες. Τα μήλα εκπέμπουν αιθυλένιο γι’ αυτό καλό είναι να μην ακουμπούν σε αλλά φρούτα. Θα επιταχύνουν δηλαδή την διαδικασία ωρίμανσης των πλαϊνών τους φρούτων.

Αβοκάντο

Τα αβοκάντο τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να ωριμάσουν. Μετά, μπορείτε να τα βάλετε σε σακούλα στο ψυγείο να διατηρηθούν ώριμα για 3-4 ημέρες.

Φράουλες, κεράσια, μούρα

Όταν επιλέγουμε φράουλες πρέπει να είναι ώριμες με σφιχτή σάρκα χωρίς καθόλου χτυπήματα και το κοτσάνι τους να είναι καταπράσινο. Στην μεταφορά τους θέλουν προσοχή γιατί λιώνουν. Οι φράουλες διατηρούνται για δύο με τρεις ημέρες στο ψυγείο στο ράφι για τα φρούτα. Τις βάζετε χωρίς να τις βρέξετε καθόλου σε σουρωτήρι για να αναπνέουν και σκεπάζετε με χαρτί κουζίνας. Διατηρούνται έτσι για δύο ημέρες. Την τρίτη μέρα το αργότερο πρέπει να τις καταναλώσετε. Οι φράουλες ολόφρεσκες χωρίς να έχουν ακόμη ωριμάσει καλά μπορούν να μπουν στην κατάψυξη. Όταν θα τις βγάλετε από την κατάψυξη μπορούν να γίνουν κατευθείαν όπως είναι παγωμένες smoothie ή γρήγορο παγωτό.

Όπως οι φράουλες έτσι και τα κεράσια, πρέπει να μπουν στο ψυγείο καθώς και όλων των ειδών τα μούρα και τα βατόμουρα και ιδανικά να ακουμπούν επάνω σε χαρτί κουζίνας ή στις δικές τους συσκευασίες όπως τα αγοράσατε.

Λεμόνια, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ και ρόδια

Παραδοσιακά στη φρουτιέρα μας μέχρι μία εβδομάδα. Για να διατηρηθούν για παραπάνω χρονικά διαστήματα τα βάζουμε στο ψυγείο, στα συρτάρια και διατηρούνται για αρκετές εβδομάδες.

Νεκταρίνια, ροδάκινα, μάνγκο, ανανά, βερίκοκα

Διατηρούνται στη φρουτιέρα μέχρι να ωριμάσουν. Αφού ωριμάσουν, τα μεταφέρουμε στο ψυγείο.

λαχανικά και φρούτα στο ψυγείο ή εκτός ψυγείου

Λαχανικά: Σωστή συντήρηση και αποθήκευση

Ντομάτες

Οι ντομάτες δεν θέλουν ψυγείο. Αγαπούν την ζέστη. Οι ντομάτες στο ψυγείο χάνουν το άρωμα τους η σάρκα τους υγροποιείται. Γι’ αυτό, όταν αγοράζετε ντομάτες πάρτε ένα μικρό ταψί, στρώστε λίγο χαρτί κουζίνας. Ακουμπήστε τες με το κοτσάνι προς τα πάνω και βάλτε τες στην σειρά σε μια στρώση. Ποτέ τη μια πάνω στην άλλη. Οι ντομάτες δεν πρέπει να ακουμπούν η μια την άλλη. Αφήστε μικρό κενό 1-2 εκατοστά μεταξύ τους. Φυλάξτε τες σε ένα σκιερό σημείο της κουζίνας. Ανάλογα με το πόσο άγουρες είναι οι ντομάτες σας θα διατηρηθούν από 3-4 ημέρες μέχρι μια ολόκληρη εβδομάδα.

Αν παραωριμάσουν οι ντομάτες μην τις βάλετε ψυγείο. Τρίψτε τες στον τρίφτη και φυλάξτε τες σε σακουλάκια μιας χρήσεως στη κατάψυξη. Έτσι θα έχετε πάντα φρέσκια τριμμένη ντομάτα για τα μαγειρέματά σας. Μπορείτε επίσης να τις αποθηκεύσετε σε βάζο με λίγο αλάτι σκεπασμένες με ελαιόλαδο. Δείτε εδώ πως να αποστειρώσετε και κονσερβοποιήσετε τα βάζα της ντομάτας.

Σερβίρετε πάντα την σαλάτα ντομάτας με ντομάτες που είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Τα αρώματα και η γεύση της είναι πολύ πιο έντονα.

Αγγούρια

Διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου αλλιώς παγώνει η σάρκα τους και μαλακώνει. Να τα καταναλώνετε μέσα σε 2-3 ημέρες το πολύ.

Μελιτζάνες

Διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου για 3-4 ημέρες. Δες εδώ πως συντηρούμε την μελιτζάνα στην κατάψυξη.

Πιπεριές

Διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου για 4-5 ημέρες. Μετά θα πρέπει να τις καταναλώσετε. Αν τις βάλετε στο ψυγείο θα χάσουν την φρεσκάδα τους και τη γεύση τους και θα μαλακώσει η σάρκα τους.

Καρότα

Τα καρότα τυλίξτε τα καλά με πλαστική σακούλα και αποθηκεύστε τα στο ψυγείο.

Φρέσκα κρεμμύδια

Ιδανικά μόλις τα αγοράσουμε τα διατηρούμε για 2-3 ημέρες σε βάζο με νερό όπως τα λουλούδια χωρίς να τα καθαρίσουμε. Όταν περάσει αυτό το διάστημα μπορείτε να καθαρίσετε τα φρέσκα κρεμμύδια, να τα πλύνετε και να τα στεγνώσετε πολύ καλά. Τυλίξτε τα σε χαρτί κουζίνας και αποθηκεύστε τα στο ψυγείο σας για 2-3 ημέρες ή ψιλοκόψτε τα και αποθηκεύστε τα στην κατάψυξη σε σακουλάκι τροφίμων.

Φρέσκα μανιτάρια

Τα φρέσκα μανιτάρια αγαπούν την δροσιά. Γι’ αυτό, αποθηκεύστε τα στο πάνω ράφι του ψυγείου όπου η θερμοκρασία είναι γύρω στους 8 °C. Εναλλακτικά, καθαρίστε τα και στεγνώστε τα. Ο μεγαλύτερος εχθρός τους είναι η υγρασία.

Ιδανικά αποθηκεύστε τα σε χάρτινη σακούλα ή σε σακουλάκι τροφίμων που θα έχετε βάλει χαρτί κουζίνας και θα το αφήσετε ανοιχτό η θα κάνετε μερικές τρύπες ώστε να αναπνέουν.

Δεν διατηρούνται πολλές ημέρες, αν αγοράσατε πολλά μπορείτε τα μισά να τα βάλετε σε σακουλάκι τροφίμων στην κατάψυξη. Διατηρούνται πολύ καιρό έτσι και τα μαγειρεύονται κατευθείαν χωρίς ξεπάγωμα. Διαβάστε περισσότερα για τα μανιτάρια εδώ.

Σπαράγγια

Στα σπαράγγια, κόψτε τις άκρες στο κάτω μέρος από τα κοτσάνια και βάλτε τα όπως τα λουλούδια σε ένα ποτήρι με λίγο νερό. Όχι όμως στο ψυγείο.

Μαρούλια

Αγοράζοντας μαρούλια τρυφερά και καταπράσινα χωρίστε τα φύλλο φύλλο. Βυθίστε τα σε νερό με ξύδι. Ξεπλύνετε κάθε φύλλο χωριστά. Ακουμπήστε όρθια τα μαρουλόφυλλα σε σουρωτήρι να στραγγίσουν. Βάλτε τα σειρά σειρά πάνω σε καθαρή πετσέτα να στεγνώσουν τελείως.

Βάλτε διπλωμένο χαρτί κουζίνας σε καθαρή σακούλα τροφίμων. Ακουμπήστε τα στεγνά φύλλα μαρουλιού πάνω στο χαρτί. Αν είναι πολλά χρησιμοποιήστε 2 σακούλες. Τα στεγνά καθαρά μαρουλόφυλλα διατηρούνται τραγανά για αρκετές ημέρες. Καταναλώστε πρώτα τα πιο ευαίσθητα εξωτερικά φύλλα του μαρουλιού και αφήστε την καρδιά που συντηρείται περισσότερο διάστημα για αργότερα. Με το μαρούλι που ξεχάσατε κατά λάθος στο ψυγείο φτιάξτε μια πίτα ή ένα φρικασέ για να το αξιοποιήσετε αφού πλέον έχασε την τραγανή υφή του αλλά είναι ακόμα καλό.

Μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο

Είναι λαχανικά του χειμώνα γι’ αυτό και αγαπούν το κρύο. Θα τα συντηρήσετε λοιπόν στο ψυγείο σας σε ξεχωριστές σακούλες τροφίμων όπου θα κάνετε δύο τρεις τρύπες για να παίρνουν αέρα. Το μπρόκολο συντηρείται για μία εβδομάδα, το κουνουπίδι για 10 ημέρες και το λάχανο πάνω από 2 εβδομάδες.

Πατάτες, κρεμμύδια και σκόρδα

Να αποθηκεύετε πάντα σε χωριστά σημεία σε θερμοκρασία δωματίου τα κρεμμύδια και τις πατάτες ποτέ μαζί γιατί θα εμφανιστούν πράσινες φύτρες πάνω τους.

Οι πατάτες θέλουν σκιερό σημείο. Δεν αγαπούν το φως και τον ήλιο. Βάλτε μαζί τα κρεμμύδια και τα σκόρδα στο ίδιο καλάθι, χωριστά όμως από τις πατάτες.

λαχανικα συντηρηση

Φρέσκα μυρωδικά: Σωστή συντήρηση και αποθήκευση

Ο βασιλικός θέλει ζέστη, γι’ αυτό φτιάξτε τον κομμένο βασιλικό σε μπουκετάκι, βάλτε τον σε ένα ποτήρι με λίγο νερό και σκεπάστε τον με μία πλαστική διάφανη σακούλα. Όχι φυσικά στο ψυγείο.

Το μαϊντανό και τον κόλιανδρο, βάλτε τους σε μπουκετάκια σε ποτήρι με λίγο νερό και σκεπάστε τους με σακουλάκι αλλά αποθηκεύστε τους μέσα στο ψυγείο και όχι έξω όπως το βασιλικό.

Δείτε επίσης εδώ πως μπορούμε να διατηρήσουμε τα φρέσκα μυρωδικά στην κατάψυξη.

Διαβάστε παρακάτω όλες τις λεπτομέρειες για τη σωστή συντήρηση και αποθήκευση των τροφίμων στο ψυγείο

https://www.argiro.gr/2019/06/odigos-syntyrhshs-gia-frouta-kai-laxanika/