Κυδώνι: ιδιότητες, πώς να το διαλέξω, πώς να το μαγειρέψω

Το κυδώνι, γνωστό ως «χρυσό μήλο», συμβόλιζε τη γονιμότητα, τον έρωτα και την ευζωία στην αρχαία Ελλάδα. Σήμερα αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς συμμάχους της υγείας από την οικογένεια των φρούτων και τι καλύτερο;

Συγγενεύει με τη μηλιά και την αχλαδιά και κατάγεται από την περιοχή του Καυκάσου.

Δοκιμάστε το ζελέ, κόκκινο και αρωματικό! Δώστε την απίστευτη γεύση και τα μοναδικά αρώματα του κυδωνιού στο ψωμί ή πλάι σε μια ποικιλία τυριών και αλλαντικών.

Πότε είναι η εποχή του

Το κυδώνι είναι ένα φθινοπωρινό φρούτο και η καλύτερη εποχή του είναι από τον Οκτώβριο έως το Φεβρουάριο.

Πελτές κυδώνι, κόκκινος, αρωματικός και πλούσιος σε γεύση. Χαρείτε τα κυδώνια στη εποχή τους και φτιάξτε μεγάλη ποσότητα γιατί διαρκούν για μικρή περίοδο.

Πώς θα διαλέξετε τα καλύτερα

Διαλέξτε τα κυδώνια που είναι μεγάλα, σκληρά και κίτρινα (με λίγα ή καθόλου σημεία πράσινου) και απαραίτητα λεία και γυαλιστερά. Οποιαδήποτε απόχρωση πράσινου σημαίνει ότι είναι άγουρα και κατά συνέπεια θα είναι και στυφά στη γεύση.

Θρεπτική αξία και ιδιότητες

Η διατροφική αξία του είναι τεράστια, αφού περιέχει βιταμίνες, θρεπτικά συστατικά, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά, οπότε έχουν πολλές αντιγηραντικές ιδιότητες.

Εκτός από γλυκό, μαρμελάδα και όλα τα παραπάνω, τα κυδώνια είναι μοναδικά και όταν μαγειρευτούν με κρέας. Δοκιμάστε τα με αρνί, ένα συνδυασμός απίστευτος για να τους τρελάνετε όλους!

Πώς θα μαγειρέψετε το κυδώνι

Δυστυχώς το κυδώνι δεν τρώγεται ωμό, όμως είναι πολύ οικονομικό και αν μαγειρευτεί με τον σωστό τρόπο είναι πεντανόστιμο.

Περιέχει θειαμίνη και ριβοφλαβίνη, δύο σημαντικές ουσίες που ενισχύουν την μνήμη και την εγκεφαλική μας λειτουργία.

Περιέχει και υψηλά ποσοστά πηκτίνης, μιας ουσίας που είναι χρήσιμη σε αυτούς που προσπαθούν να χάσουν βάρος αλλά και σε αυτούς που πάσχουν από διαβήτη, καθώς επιβραδύνει την απορρόφηση των σακχάρων, ενώ μπορεί να βελτιώσει και τα επίπεδά τους στο αίμα.

Επιλέξτε από τις συνταγές μου και απολαύστε τα στην καλύτερη μορφή τους! Είτε τα φτιάξετε ζελέ, γλυκό κουταλιού, ψητά και κατακόκκινα στο φούρνο, είτε μαρμελάδα αλλά και ό,τι άλλο αγαπάτε, γίνονται φανταστικά! Οι περισσότερες συνταγές απαιτούν μόνο 10′ προετοιμασίας και τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει η φωτιά!

Δοκιμάστε και αυτή τη συνταγή και σιγοψήστε το χοιρινό με κυδώνια για απόλαυση χωρίς τέλος.

Αν θέλετε ακόμα περισσότερες συνταγές με κυδώνια, ρίξτε μια ματιά εδώ.

https://www.argiro.gr/2019/10/kydoni-cheimoniatiko-diatrofiki-aksia-pos-na-dialeksete-pos-na-mageirepsete/