Πίσω

Κίτρινη κολοκύθα: Kαθάρισμα, μαγείρεμα και συντήρηση στην κατάψυξη

Η κίτρινη κολοκύθα τα τελευταία χρόνια έχει μπει δυναμικά και πάλι στη διατροφή μας, μιας και είναι πεντανόστιμη, μαγειρεύεται με χίλιους τρόπους και παράλληλα έχει υψηλή διατροφική αξία αλλά και χαμηλό θερμιδικό φορτίο. Παρακάτω θα βρείτε όλα μυστικά για τη σωστή επιλογή, το καθάρισμα, το μαγείρεμα και πώς αποθηκεύουμε την κίτρινη κολοκύθα στην κατάψυξη.

Ποια είναι η διατροφική αξία της κολοκύθας

Το έντονο χρώμα της κολοκύθας, από κίτρινο μέχρι πορτοκαλί, το οφείλει σε ένα διατροφικό συστατικό, το β-καροτένιο. Το β-καροτένιο είναι ένα αντιοξειδωτικό το οποίο χρησιμοποιείται σαν «πρώτη ύλη» για τη σύνθεση της πολύτιμης βιταμίνης Α από το οργανισμό. Το β-καροτένιο φαίνεται ότι είναι πολύτιμο για την προστασία των ματιών και του προστάτη. Η δε βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την καλή όραση, για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, αλλά και για την υγεία του δέρματος. Επίσης, η κολοκύθα έχει πολλαπλάσιες φυτικές ίνες  από τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι οποίες βοηθούν στην αίσθηση του κορεσμού, στον έλεγχο του βάρους, της χοληστερόλης και του ζαχάρου σας. Βοηθάει ακόμα και στη δυσκοιλιότητα.

Πότε και πού βρίσκουμε την κολοκύθα

Μπορούμε να τη βρούμε στο μανάβη μας και στο σούπερ μάρκετ από τον Αύγουστο μέχρι το Μάρτιο σε διάφορα σχήματα. Η καλύτερη εποχή ωρίμανσής της, όμως, είναι από τον Οκτώβριο μέχρι το Νοέμβριο. Βέβαια, μια άκοπη κολοκύθα, μπορεί να διατηρηθεί ως και 1 χρόνο, σε δροσερό μέρος και μακριά από τον ήλιο.

Πώς θα την επιλέξουμε

Εξωτερικά η κολοκύθα θα πρέπει να είναι σκληρή, η φλούδα της καθαρή και να μην έχει χτυπήματα. Το κοτσάνι της θα πρέπει να είναι και αυτό σκληρό και καλά στερεωμένο, κι αυτό γιατί στην περίπτωση που έχει αφαιρεθεί, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχει προσβληθεί από μύκητες. Πέρα από αυτά τα γενικά χαρακτηριστικά, δεν υπάρχει κανένα εμφανές εξωτερικό σημάδι, για να διαπιστώσουμε το βαθμό ωρίμανσής της.

Κολοκύθα και το καθάρισμά της

Το καθάρισμα της κολοκύθας είναι λίγο μπελαλίδικο λόγω του όγκου της και της σκληρής της φλούδας. Αν προσέξετε δυο-τρία πραγματάκια θα μπορέσετε να πάρετε τη σάρκα της με ελάχιστες απώλειες.

Καλό θα είναι να χρησιμοποιήσετε ένα μεγάλο και κοφτερό μαχαίρι και να κόψετε την κολοκύθα από πάνω προς τα κάτω, με τον ίδιο τρόπο που κόβετε το καρπούζι στη μέση. Μετά, με ένα κουτάλι ξύστε και αφαιρέστε το κέντρο με τις σκληρές ίνες και τα σπόρια. Μετά, κόψτε την κολοκύθα σε μικρότερες φέτες, όπως κάνετε στο καρπούζι.

Σε αυτό το στάδιο μπορείτε να τη βάλετε στο φούρνο για να φτιάξετε ψητή κολοκύθα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε πουρέ ή σε κολοκυθόσουπα βελουτέ, σε σαλάτες κτλ. Αν θέλετε να ξεφλουδίσετε την κολοκύθα καλύτερα να το κάνετε αφαιρώντας κομμάτι κομμάτι τη φλούδα, ώστε να μείνει μόνο η σάρκα, την οποία κόβετε σε κομμάτια ανάλογα με τη συνταγή.

Τα μυστικά της κολοκύθας στο μαγείρεμα

Όταν μαγειρεύετε την κίτρινη κολοκύθα να έχετε κατά νου ότι κατεβάζει πολλά ζουμιά. Αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα σε μαγειρέματα στην κατσαρόλα όπως πχ σε τουρλού και σε κάρυ λαχανικών, ή σε φαγητά που γίνονται στο ταψί, ίσα ίσα η κολοκύθα προσδίδει μοναδική γεύση στις σάλτσες και στα ζουμάκια του φαγητού. Αν όμως θέλουμε να τη βάλουμε σε μία πίτα ή σε μία τάρτα, πρέπει να προσέξουμε πώς θα διαχειριστούμε τα υγρά που θα βγάλει.

Αν θέλετε να φτιάξετε πουρέ ή σούπα βελουτέ, αποφύγετε να βράσετε την κολοκύθα. Δοκιμάστε να την ψήσετε στο φούρνο. Με το ψήσιμο, βγάζει όλη τη θαυμάσια γλύκα και τα αρώματά της και αποκτά πιο μεστή γεύση.

Ο τρόπος που θα την τοποθετήσετε στο ταψί που θα ψηθεί, παίζει ρόλο στο αν θα στραγγίσει η κολοκύθα στο ψήσιμο ή όχι. Αν τη βάλετε στο ταψί με τη φλούδα κάτω θα κρατήσει τα ζουμιά της, ενώ αν τη βάλετε πλαγιαστά θα στραγγίσει τα ζουμιά της.

Αν θέλετε μπορείτε να στραγγίσετε την ψημένη και καθαρισμένη κολοκύθα σε σουρωτήρι πριν τη χρησιμοποιήσετε.

Δείτε όλες τις υπέροχες συνταγές με κίτρινη κολοκύθα που συγκέντρωσα για εσάς εδώ.

Ποια μπαχαρικά και μυρωδικά ταιριάζουν με την κολοκύθα

Με την κολοκύθα ταιριάζει πολύ το μοσχοκάρυδο, το κύμινο, την κανέλα, το τζίντζερ, το κάρυ και την πάπρικα. Η κάπως άτονη γεύση της ενδυναμώνεται και με τη χρήση μυρωδικών. Ταιριάζει τέλεια με δυόσμο, ρίγανη, δεντρολίβανο, θυμάρι και μαϊντανό. Ενώ αν θέλετε να απολαύσετε αυθεντικά τη γεύση της, προσθέστε μόνο αγνό παρθένο ελαιόλαδο και ανθό αλατιού.

Παρακάτω θα βρείτε και όλα τα μυστικά για κάστανα!

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται