10 καλοκαιρινά κοκτέιλ από το Γιάννη Κορυζή

Αχ καλοκαιράκι! Η ομορφότερη εποχή του χρόνου για πολλούς, μέσα στους οποίους είμαι και εγώ! Ζέστη πολλή και ανυπόφορη, πολλές φορές ειδικά στην χώρα μας, αλλά για όλα υπάρχει λύση. Εγώ με τα καλοκαιρινά κοκτέιλ που σας δίνω σίγουρα θα σας δροσίσω! Από εκεί και πέρα φορέστε όλοι ένα πλατύ μεγάλο χαμόγελο και ανεβάστε τη διάθεση σας πίνοντας ένα από τα παρακάτω κοκτέιλ. Ακόμα και εσείς που έχετε μείνει πίσω στην πόλη λόγω υποχρεώσεων, ή επειδή ακόμα αργεί η άδεια σας, θα νιώσετε πολύ πιο όμορφα και αν μην τι άλλο θα πάρετε κουράγιο! Όσο για εσάς που είστε ήδη διακοπές, δεν θα πω πολλά, γιατί και εμένα αργεί λίγο ακόμα η άδεια μου. Θα πω πως θα ομορφύνετε ακόμα περισσότερο τις διακοπές σας παρέα με ένα από τα παρακάτω προσεκτικά επιλεγμένα και αγαπημένα κοκτέιλ! Άντε καλό καλοκαίρι να έχουμε και καλές διακοπές!

Mojito (Μοχίτο)

Mojito ένα όνομα μια ιστορία! Είναι σίγουρα ένα από τα πιο πετυχημένα καλοκαιρινά κοκτέιλ, αλλά και από τα πιο δημοφιλή και εμπορικά ποτά του κόσμου! Τα συστατικά του είναι λίγα και καλά. Λευκό ρούμι από Κούβα κατά προτίμηση (3 ετών για ακόμα πιο γευστικό αποτέλεσμα), χυμό από φρέσκο λάιμ, φύλλα δυόσμου ή μέντας, σιρόπι ζάχαρης ή άχνη ζάχαρη και σόδα ή ανθρακούχο νερό για το τελείωμα. Δε γίνεται να πάει κάτι λάθος με αυτό το κοκτέιλ! Φοβερά δροσιστικό, απίστευτα απολαυστικό!

mojito συνταγη μοχίτο κοκτειλ υλικα ποτο συστατικα
Mojito (Μοχίτο): Δείτε το video της συνταγής εδώ!

Margarita (Μαργαρίτα)

Άλλο ένα πολύ δημοφιλές και πολυαγαπημένο all time classic! Εμείς, οι tequila lovers, το αγαπάμε και το απολαμβάνουμε όσο κανένα άλλο και δύσκολα το αλλάζουμε με κάτι άλλο! Αποτελείται από 3 βασικά συστατικά.  Λευκή τεκίλα καλής ποιότητας από 100% μπλε αγαύη, φρεσκοστυμμένο χυμό από λάιμ και λικέρ πορτοκαλιού (triple sec). Εγώ προσθέτω και ελάχιστο σιρόπι ζάχαρης ή βιολογικό νέκταρ αγαύης για να ισορροπήσω λίγο περισσότερο την οξύτητα του ποτού. Αχ μαργαρίτα σε ευχαριστώ για όλες αυτές τις υπέροχες στιγμές που έχουμε περάσει παρέα!

κλασικη μαργαρίτα κοκτέιλ ποτο margarita συνταγη
Margarita (Μαργαρίτα): Δείτε τη συνταγή εδώ!

Paloma (Παλόμα)

Εδώ και μερικά χρόνια άλλο ένα κοκτέιλ με βάση την τεκίλα έχεις κλέψει τις καρδιές του Έλληνα (και όχι μόνο) καταναλωτή. Αυτό δεν είναι άλλο από την paloma! Από τα πιο εύκολα, δροσιστικά, γευστικά και γρήγορα καλοκαιρινά κοκτέιλ! Είναι επίσης το εθνικό κοκτέιλ του Μεξικού! Εδώ λοιπόν έχουμε λευκή Τεκίλα καλής πάντα ποιότητας, ελάχιστο χυμό από λάιμ και καλής ποιότητας και ανθρακώδης σόδα από κόκκινο γκρέιπφρουτ (pink grapefruit soda). Προσθέτουμε μπόλικο κανονικό πάγο, λίγο αλάτι στο χείλος του ποτηριού και απολαμβάνουμε! Εξαιρετικό κοκτέιλ που ταιριάζει πάρα πολύ στις γεύσεις και τις καταναλωτικές συνήθειες του μέσου Έλληνα πότη! Όσοι δεν το έχετε δοκιμάσει, φτιάξτε το σπίτι και θα δείτε ότι θα κολλήσετε άσχημα!

cocktail paloma παλόμα συνταγη κοκτειλ με τεκιλα και ροζ γκρειπφρουτ σοδα
Paloma (Παλόμα): Δείτε τη συνταγή εδώ!

Daiquiri (Ντάκιρι)

Πολυαγαπημένο, απλό, εύκολο και γρήγορο! Δύσκολα θα βρεις κάποιον που να μην του αρέσει! Είναι μια πολύ ασφαλής επιλογή για κάποιον που είτε δεν πίνει πολύ, είτε δεν του αρέσουν οι περίπλοκες γεύσεις. Ανήκει στην ίδια κατηγορία με τη μαργαρίτα, το μοχίτο και πολλά άλλα γλυκόξινα all time classics, τα οποία δεν περιέχουν περισσότερο από τέσσερα, μάξιμουμ πέντε υλικά. Εδώ έχουμε τρία και πιο συγκεκριμένα έχουμε λευκό ρούμι καλής ποιότητας, φρεσκοστυμμένο χυμό από λάιμ και σιρόπι ζάχαρης. Αν κάποιος τώρα δυσκολεύεται να το πιει έτσι όπως είναι, μπορεί να πατήσει μέσα στο σέικερ που θα το χτυπήσει μερικά φρέσκα φρούτα όπως π.χ φράουλες ή κάποιο άλλο φρέσκο φρούτο εποχής, ή να προσθέσει κάποιο πουρέ φρούτου για μεγαλύτερη ευκολία αλλά και για να έχει καλύτερη δομή και σώμα το ποτό! Για τους λάτρεις της γρανίτας, γίνεται και στο μπλέντερ με φρούτα της επιλογής σας και μπόλικο πάγο κανονικό ή θρυμματισμένο και αποτελεί ένα από τα πιο γευστικά καλοκαιρινά κοκτέιλ!

συνταγη daiquiri φράουλα frozen ντακιρι ποτο strawberry daquiri cocktail daikiri κοκτειλ με ρουμι
Daiquiri φράουλα: Δείτε τη συνταγή εδώ!

Zombie (Ζόμπι)

Για τους πιο σκληροπυρηνικούς πότες αυτή ίσως είναι η ιδανική επιλογή! Άκρως μεθυστικό, με πολύπλοκα αρώματα εξωτικών φρούτων, μπαχαρικών και εσπεριδοειδών! Είναι ο Βασιλιάς των κοκτέιλ που ανήκουν στην tiki κουλτούρα ή αλλιώς πολυνησιακή κουλτούρα! Πολύ ωραίο κοκτέιλ αν και σας συνιστώ όπως συμβαίνει σε όλα τα κοκτέιλ, ειδικότερα όμως εδώ ακόμα περισσότερη προσοχή όταν το καταναλώνετε, διότι είναι από τα πιο δυνατά αλκοολικά κοκτέιλ. Περιέχει συνήθως ένα μπλεντ από διαφορετικά ρούμι (πάνω από 80 μλ του ποτού είναι ρούμι), ένα εκ των οποίων συνήθως είναι overproof, δηλαδή έχει πάνω από 55 % αλκοολικούς βαθμούς, περιέχει  λικέρ όπως το λικέρ falernum που έχει σαν βάση το μαύρο ρούμι, το γαρύφαλλο, το λάιμ, το αμύγδαλο και το τζίντζερ, εξωτικά φρούτα όπως το πάσιον φρουτ ή ο ανανάς και φρέσκους χυμούς χυμούς από εσπεριδοειδή.

zombie cocktail ζομπι κοκτειλ συνταγη
Zombie Cocktail: Δείτε τη συνταγή εδώ!

Mai Tai (Μάι τάι)

Το όνομα του κοκτέιλ παραπέμπει λίγο στο muay thai, τη γνωστή ταϊλανδέζικη πολεμική τέχνη, δεν έχει όμως καμία απολύτως σχέση με αυτό φυσικά! Σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει “εξωπραγματικό “, “απίστευτο ” και πιστέψτε με είναι! Πρόκειται για ένα ακόμα tiki cocktail, πολύ νόστιμο, πολύ δημοφιλές και εξίσου πολύ μεθυστικό όπως συμβαίνει συνήθως με όλα τα κοκτέιλ της κουλτούρας-φιλοσοφίας αυτής! Ρούμι παλαιωμένο τζαμαϊκανό, παντρεύεται με το πικραμύγδαλο, το λικέρ πορτοκάλι, το λάιμ και τα αρωματικά μπίτερς για να μας συνθέσουν αυτό το καταπληκτικό κοκτέιλ που αγαπώ πολύ προσωπικά!

drink original mai tai cocktail συνταγη μάι τάι κοκτειλ ποτο muay thai recipe αυθεντικη
Mai Tai (Μάι Τάι): Δείτε τη συνταγή εδώ!

Caipirinha (Καϊπιρίνια)

Το εθνικό κοκτέιλ της Βραζιλίας, το οποίο παρασκευάζεται με το εθνικό ποτό της Βραζιλίας την cachaca! Εύκολο, γρήγορο, δροσιστικό και γευστικό! Όπως όλα τα παραπάνω κλασικά καλοκαιρινά κοκτέιλ που σας έχω αναφέρει, έτσι και σε αυτό δύσκολα κανείς μπορεί κάνει κάποιο λάθος! Τρία, μαζί με τον πάγο 4 είναι στον αριθμό τα βασικά συστατικά που θα χρειαστούμε για να φτιάξουμε αυτό το ιδιαίτερο κλασικό κοκτέιλ! Cachaca, χυμό από λάιμ, σιρόπι ζάχαρης η άχνη ζάχαρη και πάγος! Αυτά τίποτα παραπάνω τίποτα λιγότερο! Πιείτε δύο, τρία και θα αρχίσετε να χορεύετε σάμπα και ας μην ξέρετε!

cocktail caipirinha καιπιρίνια κοκτειλ συνταγη ποτο cachaça drink
Caipirinha (Καϊπιρίνια): Δείτε τη συνταγή εδώ!

Spritz (Σπριτς)

Έλα μην μου πείτε ότι δεν έχει πιει, ή ότι δεν το έχετε ακούσει ή δει κάπου να σερβίρεται! Δε γίνεται αυτό απλά! Εδώ και αρκετά χρόνια πλέον, αυτό το ιταλικής προέλευσης aperitivo cocktail έχει βγει έξω από τα σύνορα της Ιταλίας και έχει κυριολεκτικά κυριεύσει τον κόσμο όλο! Και γιατί όχι, αφού πρόκειται για ένα ελαφρύ, πολύ γευστικό και δροσιστικό κοκτέιλ, το οποίο πίνεται ευχάριστα οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και σε οποιαδήποτε περίσταση! Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι ένα πικρό Aperitivo ποτό (όπως είναι το Aperol ή το Campari), prosecco ή κάποιο άλλο ξηρό αφρώδη οίνο και σόδα. Όλα αυτά, τα ρίχνουμε σε ένα μεγάλο ποτήρι του κρασιού με κανονικό πάγο και μια φέτα πορτοκάλι για γαρνιτούρα και απολαμβάνουμε! Παιχνιδιάρικο, μπουρμπουληθράτο, ελαφρύ και πολύ ευχάριστο!

Pina colada (Πίνα κολάντα)

Δεν ξέρω εάν υπάρχει ωραιότερος συνδυασμός από αυτόν! Ο ανανάς με την καρύδα και το ρούμι ταιριάζουν φανταστικά! Φούστα-μπλούζα που λέμε! Άκρως εξωτικό, ακριβώς δροσιστικό, άκρως καλοκαιρινό! Το τρίπτυχο της επιτυχίας, φρέσκος ανανάς, κρέμα καρύδας και λευκό ρούμι! Εγώ προσθέτω και λίγο φρέσκο λάιμ, πολύ λίγο, έτσι για την τσαχπινιά και τη δροσιά!

πίνα κολάντα συνταγη pina colada cocktail κοκτειλ πίνα κολάδα χωρισ αλκοολ
Pina colada (Πίνα κολάντα): Δείτε τη συνταγή εδώ!

Americano (Αμερικάνο)

Και αυτό το κοκτέιλ ανήκει στην ίδια κατηγορία με το spritz, ανήκει δηλαδή στα Aperitivo cocktails. Όπως και το spritz έτσι και αυτό είναι ένα κοκτέιλ για όλες τις περιστάσεις και για όλες τις ώρες της ημέρας αν και συνηθίζεται να καταναλώνεται πριν από το φαγητό (σαν aperitif δηλαδή) είτε και μετά από αυτό σαν χωνευτικό (digestif), λόγω του χαμηλού αλκοολικού βαθμού που διαθέτει αλλά και της fizzy σύστασής του, η οποία προκύπτει από την σόδα που περιέχει και μας βοηθάει να χωνέψουμε γρηγορότερα! Το αγαπάμε πολύ το αμερικάνο γενικά και το προτείνω πολύ, ειδικά σε όσους θέλετε να πιείτε κάτι, αλλά όχι κάτι βαρύ αλκοολικά και γευστικά. Το campari, το γλυκό βερμούτ, η σόδα και ο κανονικός πάγος είναι τα μόνα συστατικά αυτού του μίνιμαλ αριστουργήματος!

Summer tonic (Κοκτέιλ Καρπούζι)

Για το τέλος σας φύλαξα μια δική μου συνταγή που αγαπώ πάρα πολύ και δηλώνω πολύ περήφανος για αυτή μου την έμπνευση! Ένα από τα πιο δροσερά και αρωματικά καλοκαιρινά κοκτέιλ, με «τραγανή οξύτητα» που σίγουρα θα σε ξεδιψάσει! Χάρη στην ύπαρξη της μπουρμπουλήθρας, σε συνδυασμό με τα αρώματα από τα κόκκινα φρούτα, τον βασιλικό και την μοναδική γεύση του λίτσι (που θυμίζει γλυκό τριαντάφυλλο), θα σε μαγέψει, θα σε ταξιδέψει και θα σε κερδίσει από την πρώτη κιόλας γουλιά! Τι άλλο να ζητήσει κανείς από ένα ποτό μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα; Έχει όλα αυτά τα στοιχεία που σε δελεάζουν και σε προϊδεάζουν ότι θα πιείς αν μη τι άλλο κάτι πολύ γευστικό και ευχάριστο!

καλοκαιρινο κοκτέιλ καρπούζι ποτο συνταγη Summer Tonic cocktail Γιάννης Κορυζής
Summer Tonic (Κοκτέιλ καρπούζι): Δείτε τη συνταγή εδώ!

Θέλετε να φτιάχνετε τέλεια καλοκαιρινά κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίες; Δείτε εδώ όλα όσα θα χρειαστείτε.

https://www.argiro.gr/2020/07/kalokairina-kokteil/