Τα λαχανικά και τα φρούτα του Σεπτεμβρίου

Για πολλούς ο Σεπτέμβριος θυμίζει κάτι από Γενάρη. Ίσως γιατί τον πρώτο μήνα του Φθινοπώρου κάτι καινούριο έρχεται, γίνονται καινούρια ξεκινήματα, αρχίζει η νέα σχολική χρονιά, έχουμε φορτίσει τις μπαταρίες μας από το καλοκαίρι και είμαστε έτοιμοι να ριχτούμε και πάλι στη δουλειά. Φυσικά, για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε καλύτερα σε όλα αυτά, χρειαζόμαστε ενέργεια και δύναμη, που ως γνωστόν αντλείται από τη σωστή διατροφή, τη σωματική άσκηση και τον ύπνο. Θα πρέπει λοιπόν να προσέχουμε πολύ καλά τι τροφές καταναλώνουμε, μιας και όσο επιλέγουμε τα εποχιακά φρούτα και λαχανικά, τόσο πιο υγιεινά και οικονομικά τρώμε. Δες παρακάτω τη λίστα που σου ετοίμασα με τα φρούτα και τα λαχανικά εποχής του Σεπτεμβρίου που είναι και θρεπτικά και δροσερά!

Φρούτα Σεπτεμβρίου

Φραγκόσυκα – Βανίλιες – Κάστανα

Σταφύλια
Το σταφύλι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα του Σεπτεμβρίου όχι μόνο για τη γεύση του αλλά και για τις αμέτρητες θεραπευτικές του ιδιότητες. Τα σταφύλια χρησιμοποιούνται στη μαγειρική για την παρασκευή διαφόρων γλυκισμάτων, όπως είναι το γλυκό του κουταλιούη μαρμελάδα και η κομπόστα. Επιπλέον, από λευκά, μαύρα ή ροζ σταφύλια παράγεται ο μούστος από τον οποίο μπορείτε να φτιάξετε την παραδοσιακή μουσταλευριά  ή και το δικό σας πετιμέζι και πετιμεζόπιτα .Όσοι πάλι θέλουν να ικανοποιήσουν την ανάγκη τους για γλυκό, η συνταγή μου για την αποξηραμένη σταφίδα είναι η ιδανική!

Δαμάσκηνα
Τα δαμάσκηνα μπορούν να καταναλωθούν τόσο σκέτα, σαν ένα δυναμωτικό σνακ, όσο και μέσα σε πολλές συνταγές. μια από αυτές είναι τα δαμάσκηνα ποσέ με γιαούρτι και καρύδια.

Σύκα
Τα φρέσκα σύκα βρίσκονται στην αγορά μεταξύ τέλος καλοκαιριού και φθινοπώρου, αναλόγως της ποικιλίας τους. Ακολούθησε τις συμβουλές μου για να φτιάξεις το ωραιότερο γλυκό κουταλιού με τα σύκα της Άνοιξης!

Μήλα
Κριτσανιστό στρούντελ με σοκολάτα και φρούτα εποχής, καραμέλα φουντουκιού, πραλίνα και τραγανό φύλλο κρούστας. Ένα γευστικό γλύκισμα, με αποτέλεσμα μαγικό!

Αχλάδια
Σαλάτα με αχλάδια καραμελωμένα, παρμεζάνα και καρύδια. Νόστιμη, με πρωτότυπο συνδυασμό υλικών!

Λαχανικά Σεπτεμβρίου

Παντζάρι
Η παντζαροσαλάτα με γιαούρτι και καρύδια, είναι εντυπωσιακή, έχει υπέροχη γεύση, διαφορετικές υφές και συνοδεύει τέλεια τα αγαπημένα σας πιάτα! Διαβάστε περισσότερα για τα παντζάρια, το καθάρισμα, τη συντήρηση και πώς να τα μαγειρέψετε εδώ.

Καρότα
Καρότο με λίγες θερμίδες και πολλά οφέλη, έχει υψηλή διατροφική αξία χάρη στις βιταμίνες του.

Πράσα – Πατάτα – Γλυκοπατάτα – Βλήτα – Ραδίκια – Αγγούρια

Κολοκύθα
Σούπα βελουτέ κολοκύθας με μοναδική γεύση και υφή. Εύκολη κι εντυπωσιακή!

Κολοκυθάκια – Φασόλια – Ραπανάκια – Μπάμιες – Καλαμπόκι

Μελιτζάνες
Το βασικό συστατικό του εθνικού μας μουσακά ή αλλιώς το «χαβιάρι του φτωχού» όπως ονομαζόταν παλιά η μελιτζάνα, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά ειδικά σε νασουνίνη που βρίσκεται στη φλούδα της και στην οποία οφείλει το μοβ της χρώμα. Πολλοί την κατατάσσουν ανάμεσα στα λαχανικά αλλά για την ακρίβεια είναι ένα φρούτο, μιας και ανήκει στην κατηγορία των μούρων.  Οι μελιτζάνες διαθέτουν φυτικές ίνες ενώ περιέχουν λίγα λιπαρά και κατά συνέπεια συνιστώνται σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα βάρους ή έχουν διαβήτη τύπου 2. Οι πιο νόστιμες συνταγές με μελιτζάνα είναι εδώ.

Πιπεριές
Οι πιπεριές τουρσί σερβίρονται ως ορεκτικό πλάι σε κρέας, σε σαλάτες αλλά και σε φρυγανισμένο ψωμί με κρέμα τυριού!

Σπανάκι
Το σπανάκι για πολλούς θεωρείται ανοιξιάτικο λαχανικό, ωστόσο βγαίνει και το φθινόπωρο. Πρόκειται για ένα θαυματουργό λαχανικό για την υγεία μας αφού ενισχύει τα οστά και την καρδιά ενώ προστατεύει και τα μάτια μας από ασθένειες όπως ο καταρράκτης. Πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, το σπανάκι χαρίζει λαμπερό δέρμα και μαλλιά, καθώς και «ατσάλινη» υγεία.
Μάθετε τα πάντα για το σπανάκι. Ποιες είναι οι 5 φανταστικές συνταγές που το απογειώνουν.

Φινόκιο
Το φινόκιο ή αλλιώς η ελληνική μαραθόριζα είναι ένα τραγανό σούπερ αρωματικό λαχανικό και τρώγεται και ωμό και μαγειρεμένο. Ταιριάζει πολύ στις σαλάτες και συνοδεύει πολλά ελληνικά πιάτα όπως είναι τα ζυμαρικά, το ριζότο, τα φαγητά κατσαρόλας, τα ψάρια, ενώ συνδυάζεται επίσης με ψητά κρέατα.
Διάλεξε μία από όλες τις συνταγές με φινόκιο και εντυπωσίασε τους όλους!

Ντομάτες, ντοματίνια
Μάθε τα πάντα για τη ντομάτα, τις ποικιλίες, τις χρήσεις και τα διατροφικά της στοιχεία.

Διαβάστε τα πάντα για τα φρούτα και τα λαχανικά εποχής που θα πρέπει να επιλέγουμε ανάλογα με τον μήνα εδώ.

https://www.argiro.gr/2020/08/lachanika-frouta-septemvriou/