Το κακάο έχει εξαιρετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι άριστη πηγή ενέργειας και τονώνει τον οργανισμό. Είναι ιδανικό για να φτιάχνει τη διάθεση των ανθρώπων, αφού είναι πηγή αμινοξέων – νευροδιαβιβαστών (τυροσίνη, σεροτονίνη, θρυπτοφάνη, φαινυλαιθυλαμίνη), τα οποία συνδέονται με την αίσθηση καλής διάθεσης. Μειώνει επίσης την όρεξη, συμβάλλοντας έτσι στην απώλεια λίπους. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, όπως φλαβονοειδή, προκυανιδίνες, οι οποίες έχουν προστατευτική δράση από τον καρκίνο, τις καρδιοπάθειες και τη γήρανση. Κύριες χώρες παραγωγής κακάο είναι η Γκάνα, η Βραζιλία, η Νιγηρία και η Ακτή Ελεφαντοστού.
Τα πολυφαινολικά φλαβονοειδή στο κακάο συμβάλλουν και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση των επιπέδων της χοληστερόλης. Έχει καλά λιπαρά (20%), όπως τα ω-6 λιπαρά οξέα. Περιέχει, επίσης, υδατάνθρακες (22%) εκ των οποίων 2% σάκχαρα, πρωτεΐνες (20%) και φυτικές ίνες (30%). Είναι πλούσιο σε σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο, χαλκό, κάλιο ψευδάργυρο, μαγγάνιο. Περιέχει βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β3, C, E και παντοθενικό οξύ. Περιέχει ακόμα θεοβρωμίνη και καφεΐνη σε μικρή ποσότητα, πολύ λιγότερη, όμως από άλλα προϊόντα, όπως ο καφές ή το τσάι ή κόκα κόλα. Δεν περιέχει χοληστερόλη.
Κατασκευασμένο από λεπτοαλεσμένο στερεό κακάο, μπορούμε να το βρούμε στο εμπόριο σε δύο διαφορετικές εκδοχές. Είτε φυσικό, χωρίς προσθήκη ζάχαρης και το επεξεργασμένο, το οποίο έχει υποστεί επεξεργασία με αλκάλια για να εξουδετερώσει τη φυσική του οξύτητα. Και τα δύο έχουν πικρή γεύση, αλλά το φυσικό κακάο, το οποίο είναι πιο ανοιχτόχρωμο, έχει πιο φρουτώδη, πιο όξινη γεύση σοκολάτας, ενώ το επεξεργασμένο είναι πιο ήπιο, με γεύση σχεδόν καρυδιού.
Χρήσεις
Το φυσικό κακάο είναι ελαφρώς όξινο, επομένως συνήθως συνδυάζεται με κάποια δόση μαγειρικής σόδας για να εξουδετερώσει την οξύτητα και να εμβαθύνει το χρώμα. Το επεξεργασμένο κακάο έχει υποστεί επεξεργασία με αλκαλικό διάλυμα για να σκουρύνει το χρώμα του και να απαλύνει τη γεύση του.
Το κακάο χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική και στην παρασκευή ροφήματος. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για smoothies, ταχίνι με κακάο, brownies, κέικ σοκολάτας, τιραμισού με κακάο, muffins, σοκολατόπιτα, παγωτά κ.ά. Χρησιμοποιείται ακόμα και στη φαρμακοβιομηχανία.
Τρόπος αποθήκευσης
Αποθηκεύουμε σε ένα δροσερό, στεγνό ντουλάπι, για έως και ενάμιση χρόνο. Ο περιέκτης θα πρέπει να κλείνει καλά, ώστε να μην απορροφήσει υγρασία και αλλοιωθεί τόσο η γεύση του όσο και η διαλυτότητά του.
Κακάο ένα θαυματουργό αφέψημα
Το κακάο έχει ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Τονώνει τον οργανισμό και συμβάλλει στην καλή διάθεση. Εκτός της κλασσικής του μορφής σε σκόνη, υπάρχουν και ίνες κακάο, οι οποίες είναι 100% φυσικό προϊόν με εξαιρετικές ιδιότητες. Το κακάο χρησιμοποιείται σε διάφορες παρασκευές, όπως κέικ. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και από ανθρώπους που θέλουν να μειώσουν την κατανάλωση σε καφεΐνη λόγω της μικρότερης περιεκτικότητας του σε σχέση, από άλλα προϊόντα, όπως ο καφές. Το κακάο λοιπόν εκτός της ιδιαίτερης σύστασής του προσφέρει πολλά οφέλη στον άνθρωπο. Προκαλεί αίσθημα ευφορίας, διώχνει την κούραση και την υπνηλία, χαρίζει ενέργεια και διεγείρει το νευρικό σύστημα. Το κακάο με την χαμηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη είναι το αφέψημα που θα σου φτιάξει την διάθεση!