Κακάο για μια καλύτερη διάθεση
Το κακάο προέρχεται από το κακαόδεντρο. Είναι ένα αφέψημα με εξαιρετική πικρή γεύση. Το κακάο έχει ευεργετικές ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι μία από τις πλουσιότερες τροφές σε πολυφαινόλες. Βρίσκεται συνήθως σε μορφή σκόνης. Περιέχει θεοβρωμίνη και καφεΐνη σε μικρή ποσότητα, πολύ λιγότερη, όμως από άλλα προϊόντα. Κύριες χώρες παραγωγής κακάου είναι η Γκάνα, η Βραζιλία, η Νιγηρία και η Ακτή Ελεφαντοστού.
Πώς παράγεται το κακάο;
Το κακάο παράγεται από το κακαόδεντρο (Theobroma cacao), το οποίο είναι ένα τροπικό φυτό, ύψους 4,5-10m. Ο καρπός του, μήκους 15-20 cm έχει σχήμα ελλειψοειδές και αποτελείται εξωτερικά από χοντρό φλοιό στο εσωτερικό του οποίου υπάρχουν 20-40 σπέρματα που αποτελούν το κακάο. Οι ώριμοι καρποί του κακάο συλλέγονται με μακρύ κοντάρι που έχει μια λεπίδα στην άκρη του. Στη συνέχεια ανοίγονται στη μέση, όπου βρίσκονται οι κόκκοι του κακάο σε άσπρο πολτό, διαχωρίζονται από τον καρπό και τοποθετούνται σε μεγάλα καλάθια, που καλύπτονται με πλατιά φύλλα μπανάνας. Εκεί γίνεται η ζύμωση, ώστε να ξεχωρίσουν οι κόκκοι και να φύγει ο πολτός, ο οποίος λόγω της υψηλής θερμοκρασίας που αναπτύσσεται στα καλάθια (50 °C) λιώνει. Στη συνέχεια απλώνονται σε μεγάλες ψάθες στο έδαφος κάτω από τον ήλιο, ώστε να ξηραθούν. Έτσι αποκτούν το καφέ τους χρώμα και αναπτύσσεται και το λεπτό τους άρωμα.