Πίσω

Λιαστές ντομάτες

Πολύ εύκολα μάλιστα ο καθένας μπορεί να παρασκευάσει λιαστές ντομάτες.

Προέρχονται από κανονικές ώριμες ή άνυδρες που αποξηραίνονται στον ήλιο, ώστε να εξατμιστεί το νερό που περιέχουν στο εσωτερικό τους. Παλαιότερα ήταν γνωστές και ως παστές. Οι ντομάτες για να γίνουν λιαστές πρέπει μετά την ξήρανσή τους να χάσουν το 88-93 % του βάρους τους. Για την παρασκευή ενός κιλού λιαστής ντομάτας χρειάζονται περίπου 14 κιλά φρέσκιας ντομάτας. Στην αγορά βρίσκονται σε συσκευασία ή σε βάζο με ορισμένη ποσότητα λαδιού ή με διάφορα μπαχαρικά και μυρωδικά. Διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν εύκολα και γρήγορα οποιαδήποτε στιγμή.

Επιλογή

Οι ποικιλίες ντοματών που προορίζονται για αποξήρανση πρέπει να είναι κόκκινες και όχι κίτρινες ή ροζ, για μην περιέχουν πολύ υγρασία. Πρέπει επίσης να μην είναι πολύ ζουμερές. Εκείνες μάλιστα που καλλιεργούνται στον αγρό είναι καλύτερες για αποξήρανση, από ότι αυτές του θερμοκηπίου.

Διατροφική αξία

Ενδεικτικά στα 100g περιέχουν 14g λιπαρά εκ των οποίων τα 1,9g είναι κορεσμένα, 23g υδατάνθρακες εκ των οποίων τα 6g είναι διαιτητικές ίνες και 5g πρωτεΐνες. Περιέχουν επίσης βιταμίνες Α, Β5, B6, Β9, C, K και νιασίνη. Περιέχουν επίσης ανόργανα συστατικά, όπως κάλιο, νάτριο, μαγνήσιο, σίδηρο, μαγγάνιο, φώσφορο, χαλκό. Οι λιαστές ντομάτες είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως το λυκοπένιο, το οποίο βρίσκεται στο φλοιό. Βρίσκεται μάλιστα σε μεγαλύτερη κατά 20% ποσότητα από ότι στις φρέσκες ντομάτες. Δεν περιέχουν χοληστερόλη. 

Προστατευτική δράση

Δίνουν υπέροχη γεύση και άρωμα στις διάφορες παρασκευές, χωρίς μάλιστα να χάνουν τη διατροφική αξία των φρέσκων ντοματών. Μπορούν να αποτελέσουν ένα γρήγορο υγιεινό κολατσιό. Είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και κυρίως λυκοπένιο βοηθά στην άμυνα του ανθρώπινου οργανισμού. Επιδρούν στο νευρικό σύστημα και δρουν ως φυσικά αντικαταθλιπτικά.

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται