Πίσω

Προετοιμασία για το Πάσχα

Η προετοιμασία του Πάσχα

Προετοιμασία για το Πάσχα 2023 εννοείται πως περιλαμβάνει παραδοσιακές πασχαλινές συνταγές!  Τσουρέκια, κουλουράκια, λαζαράκια, κόκκινα αυγά και πασχαλινό ψωμί!

Πότε φτιάχνουμε τα καλύτερα τσουρέκια και τα πιο αφράτα κουλουράκια;

Πότε βάφουμε τα κόκκινα αυγά και με πόσους τρόπους τα βάφουμε;

Ας τα πάρουμε όλα με την σειρά.

Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή και άρα η προετοιμασία για το Πάσχα και το πασχαλινό τραπέζι είναι αρκετή. Οι πασχαλινές συνταγές γίνονται κάθε χρόνο σε όλα τα σπίτια και είναι υπέροχο το ότι περνούν από γενιά σε γενιά. Αλλά ας μην αγχωνόμαστε. Όλα αυτά τα έθιμα κρατούν πάρα πολλά χρόνια και οι προηγούμενες γενιές, μας άφησαν παρακαταθήκη όχι μόνο τις συνταγές τους αλλά και τον τρόπο που οργάνωναν το κάθε τι!

Πότε ξεκινάμε την προετοιμασία για το Πάσχα;

Ξεκινάμε λοιπόν την προετοιμασία για το Πάσχα, από το Σάββατο του Λαζάρου, 1 εβδομάδα πριν το Πάσχα. Όλα τα σπίτια μοσχοβολούν φρεσκοψημένα λαζαράκια.

Αν λοιπόν έχετε παιδιά στο σπίτι, φέτος φτιάξτε παρέα τα ζεστά κι αφράτα λαζαράκια με λίγο αλεύρι και λίγα απλά υλικά. Αφήστε τα παιδιά να φτιάξουν τα σχέδια στη ζύμη, να σας βοηθήσουν στο ψήσιμο και μοιραστείτε μαζί τους στιγμές που όσα χρόνια κι αν περάσουν θα μείνουν χαραγμένες στην μνήμη τους. Όπως ακριβώς έχει γίνει με όλους εμάς, που μεγαλώσαμε μαθαίνοντας τις συνήθειες, τις γεύσεις και τα αρώματα της κάθε γιορτής μέσα από τις μαμάδες και τις γιαγιάδες μας. Κι ακόμα το Σάββατο του Λαζάρου έχει την ίδια ευωδιά από φρεσκοψημένα λαζαράκια όσα χρόνια κι αν έχουν περάσει.

Τα τσουρέκια του Πάσχα

Τα τσουρέκια παραδοσιακά τα παλιότερα χρόνια τα ξεκινούσαν από Μεγάλη Τρίτη. Και λέω τα ξεκινούσαν γιατί ζύμωναν μόνο με άγριο προζύμι που απαιτεί χρόνο! Σταδιακά, κάθε ημέρα, πρόσθεταν υλικά και αναδίπλωναν. Φούσκωναν ξανά την ζύμη να δυναμώσει, μέχρι να φτάσει η Μεγάλη Πέμπτη να ολοκληρώσουν το φούσκωμα και το ζύμωμα των τσουρεκιών.

Με το ίδιο τρόπο των 3 ημερών προετοιμασίας, γίνονταν και το Λαμπρόψωμο αλλά και η παραδοσιακή Φογάτσα της Κέρκυρας.

Ευτυχώς με την μαγιά ξηρή ή φρέσκια τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Αν και κατά την ταπεινή μου γνώμη μου, μέσα από τα πολλά ζυμώματα που έχω κάνει όλα αυτά τα χρόνια, όσο πιο πολύ χρόνο δίνεις στην ζύμη των τσουρεκιών, τόσο πιο φουσκωτά, αρωματικά τσουρέκια με ίνες θα πάρεις. Τα καλύτερα τσουρέκια του κόσμου θέλουν χρόνο και υπομονή.

Η συνταγή μου για πασχαλινά τσουρέκια, με όλα τα μυστικά αλλά και το βίντεο της συνταγής, είναι εδώ και σας εύχομαι καλά ζυμώματα και καλή επιτυχία.

Τσουρέκια μπορείτε να φτιάξετε οποιαδήποτε ημέρα μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα.

Για να διατηρήσετε μαλακά τα τσουρέκια, αφού ψηθούν και κρυώσουν τελείως τυλίξτε τα σε μεμβράνη, ένα – ένα χωριστά και βάλτε τα κατευθείαν στην κατάψυξη. Θα τα αποψύξετε ένα βράδυ πριν τα χρειαστείτε. Και θα είναι αφράτα, μαλακά, μυρωδάτα τσουρέκια σαν να τα φτιάξατε εκείνη την στιγμή.

Κι αν πάλι θέλετε να φτιάξετε τσουρέκια ή είναι η πρώτη φορά που φτιάχνετε τσουρέκια και σας τρομάζει η διαδικασία, εδώ είναι η συνταγή για εύκολα τσουρέκια χωρίς ζύμωμα, χωρίς μίξερ. Τσουρέκια για αρχάριους με σίγουρη επιτυχία που θα σε ξετρελάνουν.

Η Μεγάλη Πέμπτη

Φτάσαμε στη Μεγάλη Πέμπτη που παραδοσιακά φτιάχνουμε τα πασχαλινά κουλουράκια και βάφουμε τα κόκκινα αυγά.

Εδώ τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Διαλέξτε απλά όποια συνταγή σας αρέσει.

Αγαπάτε τα αφράτα και τραγανά πασχαλινά κουλουράκια μου που χαλάνε κόσμο; Δες εδώ το βίντεο και πάμε να τα φτιάξουμε παρέα και να δώσουμε σχήματα στα κουλουράκια γιατί τέτοια γεύση σίγουρα δεν υπάρχει! Είναι τα πιο αφράτα κουλουράκια που φάγατε ποτέ.

Προτιμάτε κουλουράκια σμυρναίικα της Λαμπρής; Είναι πιο μεστή η ζύμη είναι πανεύκολα και γίνονται στο λεπτό!

Η Μεγάλη Παρασκευή

Παραδοσιακά τη Μεγάλη Παρασκευή, στο νησί μου στην Πάρο, μαγειρεύουμε μόνο ταχινόσουπα Μεγάλης Παρασκευής. Γίνεται με σπιτικό ζυμαρικό, το παραδοσιακό μερμιτζέλι, εσείς όμως μπορείτε να την φτιάξετε με ζυμαρικό κριθαράκι.

Όλα τα σπίτια στην Πάρο την Μεγάλη Παρασκευή έχουν αυτή την αλάδωτη Ταχινόσουπα.

Σε πολλές περιοχές μαγειρεύουν φακές αλάδωτες με μπόλικο ξύδι. Από περιοχή σε περιοχή θα συναντήσουμε διαφορετικά έθιμα. Όπως στην Πάτμο φτιάχνουν το περίφημο «Δασόαλο», ένα πηχτό ρόφημα που το πίνουν σαν σούπα. Γίνεται από αμύγδαλα και παξιμάδι και μοσχοβολάει ανθόνερο. Είναι δυναμωτικό και πολύ θρεπτικό και τη Μεγάλη Παρασκευή πάντα η τροφή των πιστών είναι το Δασόαλο.

Διαφήμιση

Το Μεγάλο Σάββατο

Παραδοσιακά το Mεγάλο Σάββατο είναι η μέρα που προετοιμάζουμε την μαγειρίτσα, το ψητό αρνί, το κοκορέτσι.

Το Μεγάλο Σάββατο επίσης σε πολλές περιοχές, φτιάχνουμε τις πασχαλινές τυρόπιτες γλυκιές και αλμυρές αλλά και συνταγές όπως τα Μελιτίνια Σαντορίνης ή τα Ραφιόλια Πάρου.

Και μιας και μιλάμε για την προετοιμασία για το Πάσχα και για πασχαλινά εδέσματα, οι κυπριακές φλαούνες είναι μια από τις κορυφαίες πασχαλινές συνταγές που αξίζει να τις δοκιμάσεις.

Καλό Πάσχα με υγεία και καλή δύναμη στις προετοιμασίες σας.
Να θυμάστε ότι κάτω από κάθε συνταγή, θα βρείτε επιπλέον μυστικά αλλά και οδηγίες για να σας γίνουν όλα τέλεια και να εισπράξετε συγχαρητήρια!

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται