Τα λαχανικά και τα μυρωδικά του Πάσχα

Η αναγέννηση της φύσης το Πάσχα

Κάθε χρόνο το Πασχαλινό τραπέζι είναι πλούσιο και μας θυμίζει ακράδαντα ότι η άνοιξη είναι εδώ! Και όπως η θρησκεία γιορτάζει την ανάσταση του Ιησού μετά από το θάνατό του στο σταυρό, έτσι και η φύση γιορτάζει την αναγέννησή της μετά από έναν μουντό χειμώνα.

Και η ελληνική γη είναι με το παραπάνω προικισμένη με μεγάλη ποικιλία άγριων και ήμερων λαχανικών, ζαρζαβατικών και μυρωδικών που κάνουν την εμφάνισή τους κάθε χρόνο, ως δια μαγείας ακριβώς το Πάσχα! Είναι λες και φόρεσαν την καταπράσινη καλή φορεσιά τους για να κάνουν την επίσημη εμφάνισή τους στο γιορτινό πασχαλινό τραπέζι.

Δεν είναι περίεργο λοιπόν που και πριν κατά τη διάρκεια της νηστείας αλλά και τις γιορτινές μέρες του Πάσχα, όλες οι παραδοσιακές νοστιμιές είναι γεμάτες τρυφερά λαχανικά και φρέσκα μυρωδικά της εποχής που φέρνει ο συνδυασμός των βροχών του Απριλίου και της ζεστής γης.

Και επειδή ο τρυφερός πλούτος της Άνοιξης είναι εφήμερος, δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τα καλούδια αυτά την ώρα ακριβώς που μας τα προσφέρει η γη.

Πασχαλινές συνταγές με μυρωδικά και λαχανικά

Μαζέψτε στον πάγκο σας πράσα, άγρια και ήμερα χόρτα, τρυφερά κρεμμυδάκια, άνηθο, δυόσμο αλλά και καυκαλήθρες, μυρώνια και αγριομάραθο και φτιάξτε την απόλυτη πίτα την άνοιξης. Χορτόπιτα σαν και αυτή δεν υπάρχει άλλη καμιά! Νηστίσιμη, πεντανόστιμη, αρωματική και καταπράσινη, θα αλλάξει την οπτική σας για τις πίτες.

Άψογο πάντρεμα είναι και αυτό με τα όσπρια και με τα θαλασσινά για όλη την διάρκεια της περιόδου της νηστείας, καθώς και με ψάρι για τα διαστήματα μέσα στην Σαρακοστή που επιτρέπεται η κατανάλωσή του.

Τα χόρτα και τα μυρωδικά όμως αποτελούν μέρος παραδοσιακών ελληνικών συνταγών με κρέας αφού μαγειρεύονται κάνοντας τέλειο συνδυασμό με συκωταριά ή κατσικάκι.

Ένα άλλο πιάτο ορόσημο του Πάσχα είναι η μαγειρίτσα. Γεμάτη αρώματα, γεύσεις και συμβολισμούς, ένα πιάτο δίοδος για το πέρασμα από τη μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής στον εορτασμό της Ανάστασης – της ψυχής και της φύσης. Το πασχαλινό τραπέζι αντανακλά παραδόσεις βαθιά ριζωμένες στην ελληνική ψυχή αφού και πριν τη δημιουργία της μαγειρίτσας όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, στη θέση της προϋπήρχε μια σούπα με εντόσθια και φρέσκα λαχανικά και μυρωδικά εποχής.
Φρέσκα κρεμμυδάκια, τρυφερά μαρούλια και μπόλικα μυρωδικά, παρέα με τα εντόσθια του οβελία δημιουργούν αυτό το φαγητό που παραδοσιακά τρώμε κάθε χρόνο το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου.

Ένα άλλος μοναδικός θησαυρός της άνοιξης είναι και η αγκινάρα. Τη βλέπουμε συχνά να μαγειρεύεται παρέα με κατσικάκι ή αρνάκι! Το παραδοσιακό μας πασχαλινό κρεατικό παρέα με μπόλικα μυρωδικά και τις αγκινάρες δημιουργούν ένα πιάτο σκέτο ανοιξιάτικο ποίημα!

Όπως δεν είναι καθόλου τυχαίο που μαγειρεύεται η αγκινάρα με φρέσκα κουκιά, που και αυτά για ελάχιστο χρόνο την άνοιξη μπορούν να μαγειρευτούν τρυφερά πριν σκληρύνουν.

Τέλος ο guest star των ανοιξιάτικων λαχανικών είναι τα σπαράγγια καθώς βρίσκονται για πολύ λίγο διάστημα διαθέσιμα ολόφρεσκα και τραγανά. Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαστε πολύ εξοικειωμένοι και συνηθισμένοι στη χρήση του παρόλο που πρόκειται για ένα εξαιρετικά ωφέλιμο και πολύ ιδιαίτερο λαχανικό. Δοκιμάστε να το εμφανίσετε φέτος στο πασχαλινό σας τραπέζι είτε σε μια σαλάτα είτε σαν βραστό συνοδευτικό και το ρίσκο θα σας ανταμείψει!

https://www.argiro.gr/2022/04/ta-lachanika-kai-ta-myrodika-tou-pascha/