Αναμφίβολα η Μικρασιατική καταστροφή υπήρξε η σημαντικότερη καμπή στην Ιστορία του Νεότερου Ελληνισμού. Θύματα αυτής της τραγωδίας υπήρξαν οι πρόγονοι μας, οι Έλληνες του Πόντου και της Μικράς Ασίας. Μαζί με τον ξεριζωμό από τις χαμένες πατρίδες έφεραν μαζί τους τον πολιτισμό τους, τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις τους και φυσικά την κουζίνα τους. Παρόλο που ελάχιστες γραπτές συνταγές διασωθήκαν από τον ξεριζωμό, οι συνταγές πέρασαν προφορικά από γενιά σε γενιά από τους πρόσφυγές που επέζησαν.
Οι συνταγές αυτές αγαπηθήκαν από τους Έλληνες γιατί εκτός ότι τους συνδέει με τις αλησμόνητες πατρίδες τους, τους γοητεύει και ο ανατολίτικος αέρας τους. Μολονότι πολλές από αυτές έχουν τουρκικές ονομασίες, οι περισσότερες είναι ελληνικής προέλευσης από τα Βυζαντινά χρόνια. Άλλωστε όταν οι Οθωμανοί Τούρκοι καταφθάνουν στο Βυζάντιο τον 10ο αιώνα, η βυζαντινή κουζίνα είναι ήδη πλούσια και φημισμένη. Φυσικά με τα χρόνια που πέρασαν τα μέχρι τότε ελληνικά πιάτα αφομοίωσαν πολλά ανατολίτικα στοιχεία.