Πίσω

6 μυστικά για την καλύτερη τάρτα, γλυκιά & αλμυρή

Η τάρτα, γλυκιά ή αλμυρή με τραγανή και εύθρυπτη ζύμη βουτυράτη σαν αφράτο τραγανό μπισκότο, είναι μεγάλη απόλαυση.
Η γέμιση της τάρτας μπορεί να γίνει με ότι υλικό θέλεις, γκανάς σοκολάτας ή κρέμα και φρούτα αλλά και η αλμυρή τάρτα μπορεί να έχει κοτόπουλο, μανιτάρια, τυριά ή λαχανικά.

Τάρτα αφράτη και τραγανή

Η ζύμη τάρτας πρέπει να γίνει με γρήγορες κινήσεις.
Αν θέλεις τάρτα αφράτη και τραγανή σαν μπισκότο, δεν πρέπει να ζυμώσεις και να δουλέψεις πολύ την ζύμη βουτύρου. Αλλιώς η ζύμη τάρτας θα γίνει ελαστική και θα σε παιδέψει.

Αν ζυμώσεις πολύ θα βγει σκληρή και όχι αφράτη και τραγανή.
Διαφήμιση

Καλό τρύπημα στην τάρτα

Να τρυπήσεις καλά όλη την επιφάνεια της τάρτας με ένα πιρούνι, ώστε να φύγει όλος ο αέρας που εγκλωβίστηκε όταν έβαλες την ζύμη στην φόρμα.

Ζύμη τάρτας και θερμοκρασίες

Να παγώσεις καλά την ζύμη τάρτας στο ψυγείο το λιγότερο για 20’ πριν την βάλεις στο φούρνο.

Όσο πιο παγωμένη είναι η ζύμη όταν µπει στο φούρνο, τόσο πιο τραγανό και αφράτο θα γίνει το φύλλο όταν ψηθεί.

Διαφήμιση

Άνοιγμα τάρτας

Για να ανοίξεις σωστά χωρίς δυσκολία την τάρτα, βάλε την παγωμένη ζύμη ανάμεσα σε δύο αντικολλητικά χαρτιά. Ανοίγεις ομοιόμορφα το φύλλο της τάρτας ώστε να έχεις στο τέλος λεπτή τραγανή και ομοιόμορφα ψημένη τάρτα.

Τυφλό ψήσιμο

Ψήνουμε με τυφλό ψήσιμο για να γίνει τραγανή η τάρτα. Τυφλό ψήσιμο τάρτας σημαίνει πάνω στην κρύα ζύμη αφού την στρώσουμε στην φόρμα, βάζουμε αντικολλητικό χαρτί, το γεμίζουμε βαρίδια. Τα βαρίδια μπορεί να είναι ωμά όσπρια ή ρύζι.

Γεμίζουμε μέχρι πάνω το χείλος της τάρτας ώστε να καλυφθούν και τα πλαϊνά τοιχώματα. Ψήνουμε την τάρτα. Έτσι η τάρτα ψήνεται χωρίς να φουσκώνει ανομοιόμορφα. Ψήνω για 20’ την πρώτη φορά.

Τα βαρίδια (όσπρια) αφού κρυώσουν τα φυλάμε για μελλοντική χρήση για την επόμενη τάρτα. Μετά το τυφλό ψήσιμο η τάρτα χρειάζεται επιπλέον ψήσιμο. Για να ροδίσει ολόγυρα σωστά γύρω στα 15’.

Διαφήμιση

Αδιάβροχη & τραγανή τάρτα

Για να κάνεις αδιάβροχη την τάρτα σου, να μην τραβήξει υγρασία από μια υγρή γέμιση αλλά και για να παραμείνει τραγανή υπάρχει τρόπος.
Αμέσως μετά το τυφλό ψήσιμο και αφού βγάλεις τα βαρίδια, θα αλείψεις την βάση με διάλυμα αυγού. Ψήνεις για 3-4’ να κάνει φιλμ και μετά προσθέτεις την γέμιση τάρτας που έχεις επιλέξει.

Πώς να συντηρήσω τη ζύμη της τάρτας;

Η ζύμη της τάρτας μπορεί να μπει στην κατάψυξη ωμή ή ψημένη.
Αφού φτιάξεις την ζύμη την αποθηκεύεις στην κατάψυξη καλά σκεπασμένη για αρκετές εβδομάδες. Ξεπατώνεις κανονικά για να την ανοίξεις και να την στρώσεις στο ταψί

Η προψημένη τάρτα μπορεί να μπει στην κατάψυξη και να διατηρηθεί για αρκετούς μήνες. Μπορεί να μπει σκέτη η θήκη της τάρτας ή αφού ψηθεί με την γέμιση. Αφού κρυώσει καλά τυλίγεις με μεμβράνη κουζίνας και αποθηκεύεις στην κατάψυξη για πολλούς μήνες.

Διαφήμιση

Ξεφορμάρισμα και τραγανή τάρτα

Αφού ψηθεί η τάρτα σου αφήνεις μόνο για 10’ στην ζεστή φόρμα. Μετά με προσοχή θα ξεφορμάρεις και θα την αφήσεις σε σχάρα να στεγνώσουν οι υδρατμοί από το ψήσιμο. Έτσι θα παραμείνει τραγανή ως την τελευταία μπουκιά.

Εδώ θα βρεις υπέροχες συνταγές για αλμυρή ή γλυκιά τάρτα.

Διαφήμιση

Ποια τάρτα προτιμάς;

Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται