Η ντομάτα μπορεί να μεταφυτευτεί, οπότε η φύτευση γίνεται στο θερμοκήπιο οποιαδήποτε χρονική περίοδο.
Συνήθως όμως υπάρχουν δύο κύριες περίοδοι μεταφύτευσης. Η πρώτη είναι από μέσα Σεπτεμβρίου έως μέσα Νοεμβρίου, και η συγκομιδή των ντοματών γίνεται μέσα Δεκεμβρίου έως τέλος Ιουνίου.
Η δεύτερη είναι από μέσα Ιανουαρίου έως μέσα Φεβρουαρίου, και η συγκομιδή των ντοματών γίνεται από αρχές Απρίλη έως τέλη Ιουνίου.
Γενικότερα, η συγκομιδή της ντομάτας αρχίζει περίπου 3-3,5 μήνες μετά τη σπορά ή 2-2,5 μήνες μετά την μεταφύτευση νεαρών φυτών ντομάτας στον κήπο, οπότε οι ντομάτες αποκτούν το τελικό τους μέγεθος και αρχίζουν να κοκκινίζουν. Όταν ο καρπός προορίζεται για την ντόπια αγορά συγκομίζεται σχεδόν ώριμος, ενώ όταν πρόκειται να εξαχθεί ή να μεταφερθεί σε μακρινές αγορές συγκομίζεται νωρίτερα.
Λίγο πράσινη η ντομάτα συλλέγεται όταν πρόκειται να συντηρηθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μόλις δέσει καρπό απαιτούνται άλλες 30-40 μέρες για να ωριμάσει.
Η διάρκεια της συγκομιδής διαρκεί 2-3 μήνες και εξαρτάται από την ποικιλία, τις καλλιεργητικές φροντίδες και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή. Οι αναρριχώμενες ποικιλίες ντομάτας, αν και καθυστερούν κάπως να μπουν στην παραγωγή, έχουν μεγαλύτερη διάρκεια παραγωγής η οποία φτάνει τους 4-5 μήνες.
Η συγκομιδή γίνεται με το χέρι και χρησιμοποιούνται πλαστικά, χάρτινα ή ξύλινα κιβώτια, πλαστικοί ή μεταλλικοί κουβάδες κ.ά.
Για αύξηση της παραγωγικότητας χρησιμοποιούνται καρότσια ή τρόλεϊ που κινούνται μεταξύ των γραμμών των φυτών, πάνω στα οποία τοποθετούνται τα κιβώτια και οι εργάτες μπορούν να συγκομίσουν και με τα δύο χέρια. Η συγκομιδή των καρπών ντομάτας ενδείκνυται να γίνεται το πρωί όταν η θερμοκρασία των καρπών είναι χαμηλή.
Στην συνέχεια οι ντομάτες πρέπει να μεταφέρονται γρήγορα σε δροσερό μέρος, όπου γίνεται η συσκευασία και η διαλογή τους.