Το φαγητό πέρα από βασική φυσιολογική ανάγκη, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς, της κοινωνικοποίησής αλλά και της ικανοποίησής μας, τόσο της σωματικής, όσο και της ψυχολογικής. Το comfort food δηλώνει ακριβώς αυτά τα τρόφιμα ή φαγητά στην κατανάλωση των οποίων μας οδηγούν οι μεταπτώσεις στην ψυχολογία μας.
Δεν είναι τυχαίο πως μετά από μία δύσκολη ημέρα στη δουλειά ή μετά από έντονο στρες, έχουμε την επιθυμία για την κατανάλωση συγκεκριμένων φαγητών. Όταν υπάρχει συναισθηματική φόρτιση συνήθως οδηγεί στην αναζήτηση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη και θερμίδες.
Το υποσυνείδητο παίζει τεράστιο ρόλο σε αυτή τη διαδικασία και μας οδηγεί σε επιλογές φαγητών που μας κάνουν να αισθανόμαστε οικεία, παραπέμπουν σε ευτυχισμένες στιγμές γεμάτες θαλπωρή και μας θυμίζουν την παιδική μας ηλικία.
Επίσης υπάρχει και η βιοχημική εξήγηση πίσω από αυτό το φαινόμενο. Την ευθύνη έχουν η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, δύο σημαντικοί νευροδιαβιβαστές, οι οποίοι σχετίζονται με τη συναισθηματική ευεξία. Όταν η σεροτινίνη είναι πεσμένη, ο οργανισμός μας αναζητά τρόφιμα, τα οποία αυξάνουν την έκκρισή της. Η δε ντοπαμίνη παράγεται όταν τρώμε ένα φαγητό, γλυκό ή αλμυρό, ή πλούσιο σε λιπαρά και δρα στο κέντρο επιβράβευσης του εγκεφάλου. Ο εγκέφαλος επιβραβεύει τη συγκεκριμένη συμπεριφορά, δίνοντας την εντολή για μεγαλύτερη κατανάλωση φαγητού.
Έρευνες δείχνουν πως τα top comfort foods είναι η σοκολάτα, η pizza και τα τυριά!