Υλικά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΡΕΣΙΝΓΚ
Εξοπλισμός
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΡΕΣΙΝΓΚ
Εκτέλεση
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ºC στον αέρα.
- Κόβουμε το ψωμί σε καρέ, το αραδιάζουμε σε λαμαρίνα και ψήνουμε για 15 λεπτά να ροδίσει για την σαλάτα ιταλική.
- Αφήνουμε να κρυώσει.
- Κόβουμε στη μέση τα πομοντόρια και τα αραδιάζουμε σε ταψί με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω να την βλέπουμε, αλατοπιπερώνουμε και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
- Στην άκρη του ταψιού αφήνουμε τις πιπεριές ολόκληρες να ψηθούν.
- Ψήνουμε στους 180ºC στον αέρα για 35 λεπτά.
- Αφήνουμε τις ντομάτες να κρυώσουν.
- Βάζουμε τις ψητές πιπεριές σε σακούλα τροφίμων να ιδρώσουν και μόλις γίνουν χλιαρές τις ξεφλουδίζουμε, αφαιρούμε τους σπόρους και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες.
- Τις βάζουμε σε μπολ, τις περιχύνουμε με βαλσαμικό ξύδι και ελαιόλαδο και ανακατεύουμε να μαριναριστούν.
- Για το ντρέσινγκ, ανακατεύουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ.
- Ραντίζουμε με λίγο ντρέσινγκ το φρυγανισμένο ψωμί και ανακατεύουμε.
ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΗΣΙΜΟ
- Στρώνουμε λίγη ρόκα σε μία πιατέλα.
- Βάζουμε πάνω τα ψωμάκια, από πάνω βάζουμε τις ψημένες ντομάτες, τις μαριναρισμένες πιπεριές, τις ελιές, την κάπαρη και τα φύλλα βασιλικού και σπάμε σε χοντρά κομμάτια την φρέσκια μοτσαρέλα.
- Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ντρέσινγκ και γαρνίρουμε με έξτρα φύλλα βασιλικού ολόκληρα.
ΜΥΣΤΙΚΑ
- Η panzanella μπορεί να γίνει και με φρέσκες ντομάτες, χωρίς να είναι ψημένες.
- Εναλλακτικά, αν αποφασίσετε να μην ψήσετε τις ντομάτες και να μην ανάψετε φούρνο, μπορείτε να κόψετε το ψωμί σε καρέ και να το ροδίσετε στο τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο.
- Αυτά που πρέπει οπωσδήποτε να ψήσετε είναι τα καρέ ψωμιού.
- Το ψωμί πρέπει να είναι της χθεσινής ημέρας.
- Όταν ροδίσει το ψωμί, προσθέτουμε λίγο αλάτι και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
- Στην panzanella μπορείτε να βάλετε όποιο λαχανικό σας αρέσει, όπως κρεμμύδι, αγγούρι κλπ.
- Υπάρχουν πολλές παραλλαγές για την σαλάτα ιταλική panzanella! Έχω δοκιμάσει ακόμα και panzanella με σάλτσα αντζούγιας και είναι υπέροχη.
- Προαιρετικά μπορείτε να τρίψετε και μια σκελίδα σκόρδο στις ντομάτες.
- Αν κάνετε panzanella με ωμά λαχανικά, κόψτε τις ντομάτες σε μπολ, ραντίστε με λίγο ξύδι κι ελαιόλαδο και πασπαλίστε λίγο αλάτι.
- Αφήστε τα υλικά να μαριναριστούν για 5-10 λεπτά να κατεβάσουν τους χυμούς τους.
- Αν οι ντομάτες δεν είναι αρκετά ζουμερές, τότε τρίψτε μια ντομάτα για να πάρετε τους χυμούς της για το ντρέσινγκ.
- Κλασικά η panzanella σερβίρεται με μοτσαρέλα φρέσκια ή φρέσκο τυρί μπουράτα. Όμως και με ένα κρεμώδες τυρί είναι πραγματικά τέλεια.
- Μην παραλείψετε το βασιλικό γιατί ο συνδυασμός είναι μοναδικός.
ΜΑΓΕΙΡΕΨΕ ΚΑΙ