Για την Ιταλική σαλάτα
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ºC στον αέρα.
Κόβουμε το ψωμί σε καρέ, το αραδιάζουμε σε λαμαρίνα και ψήνουμε για 15 λεπτά να ροδίσει για την σαλάτα ιταλική.
Αφήνουμε να κρυώσει.
Κόβουμε στη μέση τα πομοντόρια και τα αραδιάζουμε σε ταψί με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω να την βλέπουμε, αλατοπιπερώνουμε και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Στην άκρη του ταψιού αφήνουμε τις πιπεριές ολόκληρες να ψηθούν.
Ψήνουμε στους 180ºC στον αέρα για 35 λεπτά.
Αφήνουμε τις ντομάτες να κρυώσουν.
Βάζουμε τις ψητές πιπεριές σε σακούλα τροφίμων να ιδρώσουν και μόλις γίνουν χλιαρές τις ξεφλουδίζουμε, αφαιρούμε τους σπόρους και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες.
Τις βάζουμε σε μπολ, τις περιχύνουμε με βαλσαμικό ξύδι και ελαιόλαδο και ανακατεύουμε να μαριναριστούν.
Για το ντρέσινγκ, ανακατεύουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ.
Ραντίζουμε με λίγο ντρέσινγκ το φρυγανισμένο ψωμί και ανακατεύουμε.
Για το σερβίρισμα
Στρώνουμε λίγη ρόκα σε μία πιατέλα.
Βάζουμε πάνω τα ψωμάκια, από πάνω βάζουμε τις ψημένες ντομάτες, τις μαριναρισμένες πιπεριές, τις ελιές, την κάπαρη και τα φύλλα βασιλικού και σπάμε σε χοντρά κομμάτια την φρέσκια μοτσαρέλα.
Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ντρέσινγκ και γαρνίρουμε με έξτρα φύλλα βασιλικού ολόκληρα.
Μυστικά
Η panzanella μπορεί να γίνει και με φρέσκες ντομάτες, χωρίς να είναι ψημένες.
Αυτά που πρέπει οπωσδήποτε να ψήσετε είναι τα καρέ ψωμιού.
Το ψωμί πρέπει να είναι της χθεσινής ημέρας.
Εναλλακτικά, αν αποφασίσετε να μην ψήσετε τις ντομάτες και να μην ανάψετε φούρνο, μπορείτε να κόψετε το ψωμί σε καρέ και να το ροδίσετε στο τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο.
Όταν ροδίσει το ψωμί, προσθέτουμε λίγο αλάτι και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Στην panzanella μπορείτε να βάλετε όποιο λαχανικό σας αρέσει, όπως κρεμμύδι, αγγούρι κλπ.
Υπάρχουν πολλές παραλλαγές για την σαλάτα ιταλική panzanella! Έχω δοκιμάσει ακόμα και panzanella με σάλτσα αντζούγιας και είναι υπέροχη.
Προαιρετικά μπορείτε να τρίψετε και μια σκελίδα σκόρδο στις ντομάτες.
Αν κάνετε panzanella με ωμά λαχανικά, κόψτε τις ντομάτες σε μπολ, ραντίστε με λίγο ξύδι κι ελαιόλαδο και πασπαλίστε λίγο αλάτι.
Αφήστε τα υλικά να μαριναριστούν για 5-10 λεπτά να κατεβάσουν τους χυμούς τους.
Η σάλτσα της σαλάτας που γίνεται από χυμό της φρέσκιας ντομάτας με ελαιόλαδο και αλάτι είναι πραγματικά με βουτιές.
Αν οι ντομάτες δεν είναι αρκετά ζουμερές, τότε τρίψτε μια ντομάτα για να πάρετε τους χυμούς της για το ντρέσινγκ.
Κλασικά η panzanella σερβίρεται με μοτσαρέλα φρέσκια ή φρέσκο τυρί μπουράτα. Όμως και με ένα κρεμώδες τυρί είναι πραγματικά τέλεια.
Μην παραλείψετε το βασιλικό γιατί ο συνδυασμός είναι μοναδικός.