Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΙΑΤΙΚΗ ΤΕΡΙΝΑ ΜΕ ΜΑΥΡΟΔΑΦΝΗ
Εξοπλισμός
Πυρίμαχο σκεύος
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΙΑΤΙΚΗ ΤΕΡΙΝΑ ΜΕ ΜΑΥΡΟΔΑΦΝΗ
Εκτέλεση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Διαλέγουμε σπάλα και λαιμό. Τα ψιλοκόβουμε εμείς με το μαχαίρι ή ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να τα ψιλοκόψει (όχι στη μηχανή του κιμά) με το χέρι πολύ ψιλά.
- Καθαρίζουμε με κοφτερό μαχαίρι τα συκωτάκια πουλιών από τους τένοντες και τις μεμβράνες.
- Τα αλέθουμε στο μπλέντερ σε πουρέ.
- Βάζουμε το κρέας σε μια λεκάνη.
- Προσθέτουμε τον πουρέ από τα συκωτάκια, το σκόρδο, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο, το δαφνόφυλλο και το θυμάρι ψιλοκομμένα, το ψωμί, το αλάτι και το πιπέρι.
- Ζυμώνοντας το μείγμα λίγο λίγο, ρίχνουμε τη μαυροδάφνη και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε καλά.
- Θα χρησιμοποιήσουμε ένα στρογγυλό πυρίμαχο σκεύος 25 εκατοστών. Αδειάζουμε μέσα το μείγμα και το πατάμε καλά με το χέρι, να ισιώσει η επιφάνεια.
- Θα το ψήσουμε σε μπεν-μαρί φούρνου, οπότε βάζουμε το σκεύος με την τερίνα μέσα σε ένα ταψί.
- Συμπληρώνουμε μέσα στο ταψί βραστό νερό ώστε να καλυφθούν τα 3/4 του σκεύος της τερίνας και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 160°C, στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 1 ώρα.
- Επειδή το κρέας που χρησιμοποιούμε έχει αρκετό λίπος, η τερίνα στο ψήσιμο θα μαζέψει αρκετά.
- Όπως θα είναι ζεστή, θα τη βγάλουμε σε σχάρα κι αφού πετάξουμε το λίπος θα την αφήσουμε να στραγγίσει.
- Τη σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου κόβοντάς τη σε τρίγωνα κομμάτια, πάντα με φρυγανισμένο ψωμί και πράσινη ανάμεικτη σαλάτα.