Υλικά
ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΜΗΛΟΠΙΤΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
Εξοπλισμός
Φόρμα
Υλικά
ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΜΗΛΟΠΙΤΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
Video
Εκτέλεση
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
- Βουτυρώνουμε μια φόρμα δακτυλίδι με αποσπώμενη βάση 28 εκ. Η δόση είναι μεγάλη και βγάζει 12 κομμάτια.
- Στρώνουμε μέσα αντικολλητικό χαρτί ώστε να καλύπτει και τα πλαϊνά.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ºC στον αέρα.
ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΜΗΛΟΠΙΤΑ
- Βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη σε ένα μπολ.
- Με ένα πηρούνι ανακατεύουμε στην αρχή τα υγρά υλικά στο αλεύρι με τη ζάχαρη, μέχρι να αρχίζει να σχηματίζεται η ζύμη.
- Στη συνέχεια με το χέρι ανακατεύουμε τα υλικά μέχρι να μη βλέπουμε αλεύρι. Η ζύμη θα είναι τραχιά και μοιάζει σαν βρεγμένη άμμος.
- Αφήνουμε για λίγο στην άκρη.
ΓΕΜΙΣΗ
- Καθαρίζουμε και τρίβουμε τα μήλα σε χοντρό τρίφτη.
- Τα βάζουμε σε ένα μπολ και τα ραντίζουμε με το χυμό λεμονιού.
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, το καρύδι, τη ζάχαρη και την κανέλα και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι τη γέμιση.
- Μαρινάρουμε δηλαδή τα υλικά για λίγα λεπτά.
- Έτσι, το μήλο βγάζει όλα τα αρώματα του και η γέμιση θα έχει 10 φορές περισσότερο άρωμα.
ΣΤΗΣΙΜΟ ΣΤΗ ΦΟΡΜΑ
- Θα κρατήσουμε το 1/3 της ζύμης στην άκρη για την επιφάνεια και με την υπόλοιπη θα φτιάξουμε τη βάση.
- Παίρνουμε τα 2/3 και με τα δάχτυλα τη στρώνουμε στη φόρμα.
- Φροντίζουμε να ανασηκώσουμε πλαϊνό τείχος 6 εκ. για να φυλακίσουμε την πλούσια γέμιση.
- Πρέπει να είναι παντού ισόπαχη στη βάση της φόρμας για ομοιόμορφο ψήσιμο.
- Αδειάζουμε όλη τη γέμιση σε μια στρώση.
- Ισιώνουμε με ένα κουτάλι την επιφάνεια.
- Από πάνω πασπαλίζουμε την υπόλοιπη τριφτή (crumble) ζύμη.
- Δεν πιέζουμε τα κομματάκια στην επιφάνεια αλλά τα ρίχνουμε πεταχτά πάνω στη γέμιση.
- Πρέπει η επιφάνεια της τριφτής να μοιάζει με βρεγμένη χοντρόκοκκη άμμο.
ΨΗΣΙΜΟ
- Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα, για περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά. Μόνο έτσι θα γίνει πολύ τραγανή.
- Η γέμιση της τριφτής μηλόπιτας γίνεται σαν μαρμελάδα μήλου αφού ψηθεί γι’ αυτό πρέπει να σταθεροποιηθεί, να κρυώσει δηλαδή για να κόψουμε κομμάτι.
- Αφού κρυώσει τελείως μπορούμε να κόψουμε κομμάτι.
- Με προσοχή την ξεφορμάρουμε και τη βάζουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος.
Αφήνουμε να σταθεί για μια ώρα στη φόρμα και να σταθεροποιηθεί.