Μηλόπιτα τριφτή-apple crumble

Μηλόπιτα με τριφτή ζύμη (apple crumble) από την Αργυρώ. Τριφτή μηλόπιτα κραμπλ χωρίς μίξερ. Αξεπέραστη κολασμένη γεύση!

Δύσκολη
1:15

12

10 λεπτά

1 ώρα και 5 λεπτά

Μηλόπιτα τριφτή απο την Αργυρω

Υλικά

ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΜΗΛΟΠΙΤΑ

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ

Εξοπλισμός

Φόρμα

Υλικά

ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΜΗΛΟΠΙΤΑ

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ

Video

Εκτέλεση

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

  1. Βουτυρώνουμε μια φόρμα δακτυλίδι με αποσπώμενη βάση 28 εκ. Η δόση είναι μεγάλη και βγάζει 12 κομμάτια.
  2. Στρώνουμε μέσα αντικολλητικό χαρτί ώστε να καλύπτει και τα πλαϊνά.
  3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ºC στον αέρα.

ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΜΗΛΟΠΙΤΑ

  1. Βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη σε ένα μπολ.
  2. Με ένα πηρούνι ανακατεύουμε στην αρχή τα υγρά υλικά στο αλεύρι με τη ζάχαρη, μέχρι να αρχίζει να σχηματίζεται η ζύμη.
  3. Στη συνέχεια με το χέρι ανακατεύουμε τα υλικά μέχρι να μη βλέπουμε αλεύρι. Η ζύμη θα είναι τραχιά και μοιάζει σαν βρεγμένη άμμος.
  4. Αφήνουμε για λίγο στην άκρη.

ΓΕΜΙΣΗ

  1. Καθαρίζουμε και τρίβουμε τα μήλα σε χοντρό τρίφτη.
  2. Τα βάζουμε σε ένα μπολ και τα ραντίζουμε με το χυμό λεμονιού.
  3. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, το καρύδι, τη ζάχαρη και την κανέλα και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι τη γέμιση.
  4. Μαρινάρουμε δηλαδή τα υλικά για λίγα λεπτά.
  5. Έτσι, το μήλο βγάζει όλα τα αρώματα του και η γέμιση θα έχει 10 φορές περισσότερο άρωμα.

ΣΤΗΣΙΜΟ ΣΤΗ ΦΟΡΜΑ

  1. Θα κρατήσουμε το 1/3 της ζύμης στην άκρη για την επιφάνεια και με την υπόλοιπη θα φτιάξουμε τη βάση.
  2. Παίρνουμε τα 2/3 και με τα δάχτυλα τη στρώνουμε στη φόρμα.
  3. Φροντίζουμε να ανασηκώσουμε πλαϊνό τείχος 6 εκ. για να φυλακίσουμε την πλούσια γέμιση.
  4. Πρέπει να είναι παντού ισόπαχη στη βάση της φόρμας για ομοιόμορφο ψήσιμο.
  5. Αδειάζουμε όλη τη γέμιση σε μια στρώση.
  6. Ισιώνουμε με ένα κουτάλι την επιφάνεια.
  7. Από πάνω πασπαλίζουμε την υπόλοιπη τριφτή (crumble) ζύμη.
  8. Δεν πιέζουμε τα κομματάκια στην επιφάνεια αλλά τα ρίχνουμε πεταχτά πάνω στη γέμιση.
  9. Πρέπει η επιφάνεια της τριφτής να μοιάζει με βρεγμένη χοντρόκοκκη άμμο.

ΨΗΣΙΜΟ

  1. Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα, για περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά. Μόνο έτσι θα γίνει πολύ τραγανή.
  2. Αφήνουμε να σταθεί για μια ώρα στη φόρμα και να σταθεροποιηθεί.
  3. Η γέμιση της τριφτής μηλόπιτας γίνεται σαν μαρμελάδα μήλου αφού ψηθεί γι’ αυτό πρέπει να σταθεροποιηθεί, να κρυώσει δηλαδή για να κόψουμε κομμάτι.
  4. Αφού κρυώσει τελείως μπορούμε να κόψουμε κομμάτι.
  5. Με προσοχή την ξεφορμάρουμε και τη βάζουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος.
Απόρρητο