Μηλόπιτα τριφτή

Μια εύκολη, αρωματική και απολαυστική μηλόπιτα με τραγανή ζύμη σαν μπισκότο. Φτιάχνεται χωρίς γαλακτοκομικά, χωρίς μίξερ και με απλά υλικά που έχουμε όλοι στην κουζίνα.

Εύκολη
1:15

12 μερίδες

10 λεπτά

1 ώρα και 5 λεπτά

μηλοπιτα τριφτη - τριφτη μηλοπιτα

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ

Εξοπλισμός

Φόρμα

Φόρμα

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ

Video

Εκτέλεση

  1. Βουτυρώνουμε μια φόρμα-δαχτυλίδι με αποσπώμενη βάση, διαμέτρου 28 εκ. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί, φροντίζοντας να καλύπτει και τα πλαϊνά της φόρμας. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C, στον αέρα.
  2. Βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ.
  3. Με ένα πιρούνι, ανακατεύουμε αρχικά τα υγρά υλικά με το αλεύρι και τη ζάχαρη, μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται ζύμη.
  4. Συνεχίζουμε με το χέρι, ανακατεύοντας μέχρι να μην υπάρχουν εμφανή σημεία αλευριού. Η ζύμη θα είναι τραχιά και θα μοιάζει με βρεγμένη άμμο.
  5. Αφήνουμε τη ζύμη στην άκρη για λίγο.

ΓΕΜΙΣΗ

  1. Καθαρίζουμε και τρίβουμε τα μήλα στον χοντρό τρίφτη.
  2. Τα βάζουμε σε μπολ και τα ραντίζουμε με τον χυμό λεμονιού.
  3. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης (καρύδια, ζάχαρη, κανέλα) και ανακατεύουμε με κουτάλι.
  4. Αφήνουμε τη γέμιση να «μαριναριστεί» για λίγα λεπτά. Έτσι, τα μήλα απελευθερώνουν τα αρώματά τους και η γέμιση γίνεται πολύ πιο αρωματική.

ΣΤΗΣΙΜΟ ΣΤΗ ΦΟΡΜΑ

  1. Κρατάμε το 1/3 της ζύμης στην άκρη για την επιφάνεια. Με τα υπόλοιπα 2/3 φτιάχνουμε τη βάση της μηλόπιτας.
  2. Στρώνουμε τη ζύμη στη φόρμα, πιέζοντάς τη με τα δάχτυλα. Ανασηκώνουμε και τα πλαϊνά τοιχώματα της ζύμης περίπου 6 εκ., για να «φυλακίσουμε» την πλούσια γέμιση.
  3. Η ζύμη πρέπει να είναι ισόπαχη σε όλη τη βάση, ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα.
  4. Αδειάζουμε όλη τη γέμιση πάνω από τη βάση σε μία στρώση και ισιώνουμε την επιφάνεια με ένα κουτάλι.
  5. Πασπαλίζουμε από πάνω την υπόλοιπη ζύμη που κρατήσαμε. Δεν την πιέζουμε — την αφήνουμε να πέσει ελεύθερα, σε κομμάτια, πάνω από τη γέμιση.
  6. Η επιφάνεια της τριφτής ζύμης πρέπει να μοιάζει με βρεγμένη, χοντρόκοκκη άμμο.
  7. Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά. Μόνο έτσι θα γίνει πραγματικά τραγανή και αρωματική!
  8. Αφού κρυώσει εντελώς, την ξεφορμάρουμε προσεκτικά και τη σερβίρουμε σε κομμάτια.

Tips

  • Μόλις τη βγάλουμε από τον φούρνο, την αφήνουμε να σταθεί μέσα στη φόρμα για τουλάχιστον μία ώρα, ώστε να σταθεροποιηθεί.
  • Η γέμιση της τριφτής μηλόπιτας, αφού ψηθεί, αποκτά υφή σαν μαρμελάδα μήλου. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να κρυώσει καλά, για να μπορούμε να την κόψουμε χωρίς να «τρέχει».
Απόρρητο