Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
Εξοπλισμός
Κόσκινο
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
Εκτέλεση
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ
- Ξεκινάμε χτυπώντας τα αυγά στο μίξερ για 8 με 10 λεπτά μέχρι ν’ ασπρίσουν.
- Τότε ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά τη ζάχαρη (βροχηδόν) και συνεχίζουμε μέχρι να γίνουν κρέμα.
- Κοσκινίζουμε τα τρία είδη αλευριών σε λαδόκολλα και λίγο λίγο τα προσθέτουμε στα χτυπημένα αυγά, χτυπώντας πάντα σε χαμηλή ταχύτητα.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο. Θα ψήσουμε στον αέρα στους 160°C.
- Βουτυρώνουμε και στρώνουμε λαδόκολλα σε δύο φόρμες στρογγυλές 20 ή 22 εκ. (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μιας χρήσεως).
- Μοιράζουμε το μίγμα σε δύο φόρμες και ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα και να ροδίσει ελαφρά.
- Αφήνουμε να κρυώσει το παντεσπάνι.
ΓΙΑ ΤΟ ΜΙΓΜΑ ΚΑΦΕ-ΡΟΥΜΙ
- Διαλύουμε τον καφέ στο βραστό νερό και προσθέτουμε το γλυκό κρασί, το ρούμι και τ’ αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
- Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη μέχρι να σχηματίσουν απαλές κορυφές.
- Προσθέτουμε το μασκαρπόνε και 3/4 φλ. από το μίγμα καφέ-ρούμι.
ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΗΣΙΜΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΤΑΣ ΤΙΡΑΜΙΣΟΥ
- Κόβουμε κάθε παντεσπάνι σε δύο φέτες.
- Τοποθετούμε το πρώτο παντεσπάνι σε πιατέλα.
- Με πινελάκι αλείφουμε με το 1/4 φλ. μίγμα καφέ-ρούμι.
- Απλώνουμε 1 φλ. κρέμα μασκαρπόνε και στρώνουμε με σπάτουλα.
- Επαναλαμβάνουμε μέχρι να στήσουμε την τούρτα με τα τέσσερα παντεσπάνια.
- Αλείφουμε όλη την τούρτα εξωτερικά με την υπόλοιπη κρέμα μασκαρπόνε. Καλύπτουμε και τα τοιχώματα.
- Σε τηγάνι με χοντρή βάση, ρίχνουμε τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει καραμέλα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και με γρήγορες κινήσεις προσθέτουμε τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε.
- Αδειάζουμε σε λαδόκολλα και απλώνουμε με κουτάλι να κρυώσει καλά το μίγμα.
- Το θρυμματίζουμε στο μίξερ ή σε γουδί.
- Πασπαλίζουμε την τούρτα τιραμισού και στα πλάγια με καραμελωμένα αμύγδαλα.