Για την τούρτα τιραμισού
Φτιάχνουμε πρώτα το αέρινο παντεσπάνι. Δείτε εδώ το μυστικό επιτυχίας για τέλειο παντεσπάνι.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι για την εύκολη και αφράτη τούρτα τιραμισού.
Βουτυρώνουμε δυο φόρμες 22 εκ. και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C βαθμούς στον αέρα. Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα.
Σε ένα μπολ, με μίξερ χειρός σε μέτρια ταχύτητα, χτυπάμε το μαλακό βούτυρο να αφρατέψει για 1 λεπτό.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα με το μίξερ για 2 με 3 λεπτά να λιώσει η ζάχαρη και να κρεμώσει το μείγμα.
Ένα ένα ρίχνουμε τα αυγά, κάθε φορά να τα πίνει το μείγμα πριν προσθέσουμε το επόμενο αυγό.
Προσθέτουμε και τις βανίλιες.
Διαλύουμε το στιγμιαίο καφέ στο κονιάκ και τα προσθέτουμε στο μείγμα.
Διαλύουμε τη σόδα στο ξινόγαλο λίγα λεπτά πριν το ρίξουμε στο μείγμα.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και εναλλάξ ρίχνουμε το αλεύρι με το ξινόγαλα.
Ξεκινάμε πάντα με αλεύρι και τελειώνουμε με αλεύρι, σε 3 διαδοχικές δόσεις με αλεύρι-ξινόγαλο.
Για το ψήσιμο
Για τη τούρτα τιραμισού ισομοιράζουμε το μίγμα στα δυο ταψάκια.
Ψήνουμε στην μεσαία σχάρα στο φούρνο για 25 λεπτά περίπου.
Δεν ανοιγοκλείνουμε το φούρνο όσο ψήνουμε.
Όταν ψηθούν τα παντεσπάνια, θα φουσκώσουν και θα ροδίσουν ελαφρά και θα ξεκολλήσουν από τα πλαϊνά του ταψιού.
Ελέγχουμε πάντα αν ψήθηκε ένα παντεσπάνι, στο τέλος του ψησίματος, μπήγοντας τη λάμα ενός μαχαιριού.
Αν βγει καθαρή η λάμα, είναι έτοιμο.
Αφήνουμε να σταθούν για 10 λεπτά και ξεφορμάρουμε να κρυώσουν τελείως.
Για το σιρόπι καφέ
Διαλύουμε τη ζάχαρη και το λικέρ στο ζεστό καφέ.
Ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
Για την κρέμα τιραμισού
Σε ένα μπολ, βάζουμε το μαλακό τυρί, την άχνη, τη βανίλια και το λικέρ (αν θέλετε άγλυκο τιραμισού, βάλτε λίγη ζάχαρη και σταδιακά προσθέστε κι άλλη, αν θέλετε πιο γλυκιά κρέμα).
Με ένα σύρμα ή μίξερ χειρός σε χαμηλή ταχύτητα, ανακατεύουμε να αφρατέψει.
Προσθέτουμε την παχύρευστη χτυπημένη κρέμα και με μία σπάτουλα, αναδιπλώνουμε το μείγμα να ομογενοποιηθεί.
Για το στήσιμο της τούρτας
Βάζουμε το ένα παντεσπάνι σε μία πιατέλα.
Με ένα κουτάλι ή με πινέλο, σιροπιάζουμε με το 1/3 από το σιρόπι καφέ. Δείτε εδώ το μυστικό μου για τέλειο σιρόπιασμα.
Αλείφουμε μια στρώση τη μισή κρέμα τιραμισού.
Πασπαλίζουμε με το μισό ξύσμα σοκολάτας.
Αναποδογυρίζουμε το άλλο παντεσπάνι στον πάγκο εργασίας και το σιροπιάζουμε με το μισό από το σιρόπι που μας έμεινε.
Το βάζουμε με την σιροπιασμένη πλευρά να ακουμπάει στην κρέμα πάνω στο πρώτο παντεσπάνι.
Με το υπόλοιπο σιρόπι, περιχύνουμε την επιφάνεια του.
Αλείφουμε ολόγυρα πάνω και τριγύρω με την υπόλοιπη κρέμα τιραμισού.
Πασπαλίζουμε με ξύσμα σοκολάτας και παγώνουμε την τούρτα τιραμισού στο ψυγείο για 2 ώρες το λιγότερο.
Λίγο πριν σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με κακάο και κόβουμε σε κομμάτια.
Εναλλακτικά
Μπορούμε να ψήσουμε την τούρτα σε ταψάκι μακρόστενο 22×32.
Αφού κρυώσει το κόβουμε κατά μήκος στη μέση και κάθε νέο κομμάτι το κόβουμε οριζόντια στη μέση. Έτσι ώστε να έχουμε 4 μακρόστενα παντεσπάνια.
Στήνουμε σαν μακρόστενη τούρτα, ακολουθώντας τις οδηγίες παραπάνω.
Μπορείτε να αυξήσετε την ποσότητα της κρέμας τιραμισού για πιο εντυπωσιακό και πλούσιο γλυκό.
Αν μπορείτε να το αφήσετε αρκετές ώρες στο ψυγείο πριν το σερβίρετε, ακόμα και μια ολόκληρη νύχτα, θα γίνει ακόμα πιο μαγική η τούρτα τιραμισού.