• προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 25 λεπτά
118

Για το παντεσπάνι

  • 125 γρ. ξινόγαλο
  • 150 γρ. βούτυρο (μαλακό σε θερμ. δωμ.)
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 2 βανίλιες (ή 1 κ.γλ υγρή βανίλια)
  • 1 κ.γ. στιγμιαίο καφέ (σκόνη)
  • 3 κ.σ. κονιάκ
  • 2 πρέζα/ες σόδα μαγειρικής
  • 4 μεγάλα αυγά (σε θερμ. δωμ.)

Για το σιρόπι καφέ

  • 1 φλ. καφέ εσπρέσο γεμάτο (ρόφημα)
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 4 κ.σ. λικέρ καφέ (ή αμαρέτο ή κονιάκ)

Για την κρέμα χωρίς αυγά

  • 350 γρ. τυρί μασκαρπόνε (σε θερμ. δωμ.)
  • 250 γρ. κρύα κρέμα γάλακτος (χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή)
  • 5 κ.σ. ζάχαρη άχνη
  • 1 βανίλια
  • 2 κουταλιές λικέρ καφέ (ή αμαρέτο ή κονιάκ)
  • Για το γαρνίρισμα
  • 100 γρ. σοκολάτα σε τρίμματα
  • Λίγο κακάο άγλυκο
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Προετοιμασία

    Κοσκινίζουμε το αλεύρι.

    Βουτυρώνουμε δυο φόρμες 22 εκ. και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C βαθμούς στον αέρα. Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα.

    Το παντεσπάνι

    Σε ένα μπολ, με μίξερ χειρός σε μέτρια ταχύτητα, χτυπάμε το μαλακό βούτυρο να αφρατέψει για 1 λεπτό.

    Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα με το μίξερ για 2 με 3 λεπτά να λιώσει η ζάχαρη και να κρεμώσει.

    Ένα ένα ρίχνουμε τα αυγά, κάθε φορά για να τα πίνει  πριν προσθέσουμε το επόμενο αυγό.

    Προσθέτουμε και τις βανίλιες.

    Διαλύουμε το στιγμιαίο καφέ στο κονιάκ και τα προσθέτουμε.

    Διαλύουμε τη σόδα στο ξινόγαλο λίγα λεπτά πριν το ρίξουμε.

    Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και εναλλάξ ρίχνουμε το αλεύρι με το ξινόγαλα.

    Ξεκινάμε πάντα με αλεύρι και τελειώνουμε με αλεύρι, σε 3 διαδοχικές δόσεις.

    Το ψήσιμο

    Ισομοιράζουμε το μίγμα στα δυο ταψάκια.

    Ψήνουμε στην μεσαία σχάρα στο φούρνο για 25 λεπτά περίπου.

    Δεν ανοιγοκλείνουμε το φούρνο όσο ψήνουμε.

    Όταν ψηθούν, θα φουσκώσουν και θα ροδίσουν ελαφρά και θα ξεκολλήσουν από τα πλαϊνά του ταψιού.

    Ελέγχουμε πάντα αν ψήθηκε, στο τέλος του ψησίματος, μπήγοντας τη λάμα ενός μαχαιριού.

    Αν βγει καθαρή η λάμα, είναι έτοιμο.

    Αφήνουμε να σταθούν για 10 λεπτά και ξεφορμάρουμε να κρυώσουν τελείως.

    Το σιρόπι

    Διαλύουμε τη ζάχαρη και το λικέρ στο ζεστό καφέ.

    Ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει.

    Η κρέμα

    Σε ένα μπολ, βάζουμε το μαλακό τυρί, την άχνη, τη βανίλια και το λικέρ.

    Με ένα σύρμα ή μίξερ χειρός σε χαμηλή ταχύτητα, ανακατεύουμε να αφρατέψει.

    Προσθέτουμε την παχύρευστη χτυπημένη κρέμα και με μία σπάτουλα, αναδιπλώνουμε το μίγμα να ομογενοποιηθεί.

    Το στήσιμο

    Βάζουμε το ένα παντεσπάνι σε μία πιατέλα.

    Με ένα κουτάλι ή με πινέλο, σιροπιάζουμε με το 1/3 από το σιρόπι καφέ. 

    Αλείφουμε μια στρώση τη μισή κρέμα. 

    Πασπαλίζουμε με το μισό ξύσμα σοκολάτας.

    Αναποδογυρίζουμε το άλλο παντεσπάνι στον πάγκο εργασίας και το σιροπιάζουμε με το μισό από το σιρόπι που μας έμεινε. 

    Το βάζουμε με την σιροπιασμένη πλευρά να ακουμπάει στην κρέμα πάνω στο πρώτο.

    Με το υπόλοιπο σιρόπι, περιχύνουμε την επιφάνεια του.

    Αλείφουμε ολόγυρα πάνω και τριγύρω με την υπόλοιπη κρέμα. 

    Πασπαλίζουμε με ξύσμα σοκολάτας και παγώνουμε την  στο ψυγείο για 2 ώρες το λιγότερο.

    Λίγο πριν σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με κακάο και κόβουμε σε κομμάτια.

    Βίντεο

    Οδηγός Μαγειρικής

    Μυστικά για: Το ζυμάρι
    Μυστικά για: Αλμυρες συνταγες με γαλα και οχι μονο-
    Μυστικά για: Το ζυμάρι
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται