Εκτέλεση
Προετοιμασία
Κοσκινίζουμε το αλεύρι.
Βουτυρώνουμε δυο φόρμες 22 εκ. και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C βαθμούς στον αέρα. Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα.
Το παντεσπάνι
Σε ένα μπολ, με μίξερ χειρός σε μέτρια ταχύτητα, χτυπάμε το μαλακό βούτυρο να αφρατέψει για 1 λεπτό.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα με το μίξερ για 2 με 3 λεπτά να λιώσει η ζάχαρη και να κρεμώσει.
Ένα ένα ρίχνουμε τα αυγά, κάθε φορά για να τα πίνει πριν προσθέσουμε το επόμενο αυγό.
Προσθέτουμε και τις βανίλιες.
Διαλύουμε το στιγμιαίο καφέ στο κονιάκ και τα προσθέτουμε.
Διαλύουμε τη σόδα στο ξινόγαλο λίγα λεπτά πριν το ρίξουμε.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και εναλλάξ ρίχνουμε το αλεύρι με το ξινόγαλα.
Ξεκινάμε πάντα με αλεύρι και τελειώνουμε με αλεύρι, σε 3 διαδοχικές δόσεις.
Το ψήσιμο
Ισομοιράζουμε το μίγμα στα δυο ταψάκια.
Ψήνουμε στην μεσαία σχάρα στο φούρνο για 25 λεπτά περίπου.
Δεν ανοιγοκλείνουμε το φούρνο όσο ψήνουμε.
Όταν ψηθούν, θα φουσκώσουν και θα ροδίσουν ελαφρά και θα ξεκολλήσουν από τα πλαϊνά του ταψιού.
Ελέγχουμε πάντα αν ψήθηκε, στο τέλος του ψησίματος, μπήγοντας τη λάμα ενός μαχαιριού.
Αν βγει καθαρή η λάμα, είναι έτοιμο.
Αφήνουμε να σταθούν για 10 λεπτά και ξεφορμάρουμε να κρυώσουν τελείως.
Το σιρόπι
Διαλύουμε τη ζάχαρη και το λικέρ στο ζεστό καφέ.
Ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
Η κρέμα
Σε ένα μπολ, βάζουμε το μαλακό τυρί, την άχνη, τη βανίλια και το λικέρ.
Με ένα σύρμα ή μίξερ χειρός σε χαμηλή ταχύτητα, ανακατεύουμε να αφρατέψει.
Προσθέτουμε την παχύρευστη χτυπημένη κρέμα και με μία σπάτουλα, αναδιπλώνουμε το μίγμα να ομογενοποιηθεί.
Το στήσιμο
Βάζουμε το ένα παντεσπάνι σε μία πιατέλα.
Με ένα κουτάλι ή με πινέλο, σιροπιάζουμε με το 1/3 από το σιρόπι καφέ.
Αλείφουμε μια στρώση τη μισή κρέμα.
Πασπαλίζουμε με το μισό ξύσμα σοκολάτας.
Αναποδογυρίζουμε το άλλο παντεσπάνι στον πάγκο εργασίας και το σιροπιάζουμε με το μισό από το σιρόπι που μας έμεινε.
Το βάζουμε με την σιροπιασμένη πλευρά να ακουμπάει στην κρέμα πάνω στο πρώτο.
Με το υπόλοιπο σιρόπι, περιχύνουμε την επιφάνεια του.
Αλείφουμε ολόγυρα πάνω και τριγύρω με την υπόλοιπη κρέμα.
Πασπαλίζουμε με ξύσμα σοκολάτας και παγώνουμε την στο ψυγείο για 2 ώρες το λιγότερο.
Λίγο πριν σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με κακάο και κόβουμε σε κομμάτια.