Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ
ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΨΙ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
Εξοπλισμός
Μίξερ με κάδο
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ
ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΨΙ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
Video
Εκτέλεση
ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ
- Αλείφουμε το βούτυρο σε 3 ταψάκια με διάμετρο 20 εκ.
- Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στη βάση.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160ºC στον αέρα.
- Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν, τη σόδα και το αλάτι.
- Βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για 3 λεπτά να κρεμώσουν.
- Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά να τα πίνει το μίγμα.
- Χαμηλώνουμε τη ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε τα μισά κοσκινισμένα υλικά, όλο το γάλα και τελειώνουμε με τα υπόλοιπα κοσκινισμένα υλικά.
- Ισομοιράζουμε στις 3 φόρμες.
- Ψήνουμε για 25 λεπτά με 30 λεπτά να φουσκώσουν, να ροδίσουν και να σταθεροποιηθούν.
- Αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά. Τα αναποδογυρίζουμε σε σχάρα να κρυώσουν τελείως. Αν τα θέλετε μεγαλύτερα σε επιφάνεια, χρησιμοποιείστε μόνο 2 ταψάκια 23 εκ.
ΚΡΕΜΑ
- Τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
- Χτυπάμε το βούτυρο με μίξερ χειρός σε μέτρια ταχύτητα να αφρατέψει.
- Σταματάμε το μίξερ. Κοσκινίζουμε στο βούτυρο, τα 400 γραμ. άχνη, το κακάο και το αλάτι και σε χαμηλή ταχύτητα αναμιγνύουμε τα υλικά, ώστε να κρεμώσουν.
- Δυναμώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε την υγρή βανίλια και την κρέμα και ελέγχουμε την πυκνότητα του μίγματος προσθέτοντας λίγη άχνη, αν το θέλουμε πιο σφιχτό ή λίγη κρέμα αν το θέλουμε πιο αραιό. Δυο πρέζες κανέλα στη κρέμα, θα απογειώσουν τη γεύση
ΜΟΝΤΑΡΙΣΜΑ
- Κόβουμε μια λεπτή φέτα (δίσκο) από κάθε παντεσπάνι στην επιφάνεια.
- Βάζουμε στο μπλέντερ τα κομμάτια που κόψαμε και τα κάνουμε πολύ μικρά ψίχουλα ή τα ψιχουλίαζουμε πολύ καλά με τα χέρια μας. Τα αφήνουμε στην άκρη.
- Βάζουμε ένα παντεσπάνι σε τουρτιέρα και αν θέλουμε βρέχουμε με λίγο λικέρ. Απλώνουμε λεπτή στρώση κρέμα. Επαναλαμβάνουμε παντεσπάνι – κρέμα και τελειώνουμε, αλείφοντας όλο το γλυκό με κρέμα.
- Τέλος, ντύνουμε όλη την επιφάνεια πάνω και πλαϊνά με ψίχουλα.