Η διάσημη χιλιανή τραγουδίστρια Ρόσα Σεράνο που μεσουρανούσε στην Ελλάδα το 1950 ενέπνευσε γνωστό ζαχαροπλαστείο της εποχής και ονόμασε το γλυκό αυτό...

Η διάσημη χιλιανή τραγουδίστρια Ρόσα Σεράνο που μεσουρανούσε στην Ελλάδα το 1950 ενέπνευσε γνωστό ζαχαροπλαστείο της εποχής και ονόμασε το γλυκό αυτό πάστα σεράνο προς τιμήν της. Κλασικό γλυκό και αξεπέραστο με βελούδινη κρέμα και αφράτο παντεσπάνι. Δοκιμάστε την δίκη μου εκδοχή για σεράνο τούρτα ή πάστα, και θα με θυμηθείτε στην πρώτη θεϊκή μπουκιά.

  • προετοιμασία 30 λεπτά
  • μαγείρεμα 30 λεπτά
555

Για το παντεσπάνι

  • 120 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 πρέζα/ες αλάτι
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κ.γ. σόδα
  • 1 βανίλια
  • 50 γρ. κακάο
  • 160 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 160 γρ. γάλα
  • 60 γρ. λικέρ κρέμα για να βρέξουμε το παντεσπάνι (προαιρετικά)
  • Για το ταψί
  • Λίγο έξτρα βούτυρο

Για την κρέμα σοκολάτας

  • 250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 450 γρ. άχνη ζάχαρη κοσκινισμένη
  • 70 γρ. κακάο κοσκινισμένο
  • 2 κ.γ. υγρή βανίλια
  • 120 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 1 πρέζα/ες αλάτι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Για το παντεσπάνι

    Αλείφουμε το βούτυρο σε 3 ταψάκια με διάμετρο 20 εκ.

    Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στη βάση.

    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160ºC στον αέρα.

    Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα.

    Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν, τη σόδα και το αλάτι.

    Βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για 3 λεπτά να κρεμώσουν.

    Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά να τα πίνει το μίγμα.

    Χαμηλώνουμε τη ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε τα μισά κοσκινισμένα υλικά, όλο το γάλα και τελειώνουμε με τα υπόλοιπα κοσκινισμένα υλικά.

    Ισομοιράζουμε στις 3 φόρμες.

    Ψήνουμε για 25 λεπτά με 30 λεπτά να φουσκώσουν, να ροδίσουν και να σταθεροποιηθούν.

    Αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά. Τα αναποδογυρίζουμε σε σχάρα να κρυώσουν τελείως. Αν τα θέλετε μεγαλύτερα σε επιφάνεια, χρησιμοποιείστε μόνο 2 ταψάκια 23 εκ.

    Για την κρέμα

    Τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

    Χτυπάμε το  βούτυρο με μίξερ χειρός σε μέτρια ταχύτητα να αφρατέψει.

    Σταματάμε το μίξερ. Κοσκινίζουμε στο βούτυρο, τα 400 γραμ. άχνη, το κακάο και το αλάτι και σε χαμηλή ταχύτητα αναμιγνύουμε τα υλικά, ώστε να κρεμώσουν.

    Δυναμώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε την υγρή βανίλια και την κρέμα και ελέγχουμε την πυκνότητα του μίγματος προσθέτοντας λίγη άχνη, αν το θέλουμε πιο σφιχτό ή λίγη κρέμα αν το θέλουμε πιο αραιό. Δυο πρέζες κανέλα στη κρέμα, θα απογειώσουν τη γεύση 

    Το μοντάρισμα

    Κόβουμε μια λεπτή φέτα (δίσκο) από κάθε παντεσπάνι στην επιφάνεια.

    Βάζουμε στο μπλέντερ τα κομμάτια που κόψαμε και τα κάνουμε πολύ μικρά ψίχουλα ή τα ψιχουλίαζουμε πολύ καλά με τα χέρια μας. Τα αφήνουμε στην άκρη.

    Βάζουμε ένα παντεσπάνι σε τουρτιέρα και αν θέλουμε βρέχουμε με λίγο λικέρ. Απλώνουμε λεπτή στρώση κρέμα. Επαναλαμβάνουμε παντεσπάνι – κρέμα και τελειώνουμε, αλείφοντας όλο το γλυκό με κρέμα.

    Τέλος, ντύνουμε όλη την επιφάνεια  πάνω και πλαϊνά με ψίχουλα. 

    Βίντεο

    Οδηγός Μαγειρικής

    Μυστικά για: Αλμυρές συνταγές με γάλα
    Μυστικά για: Γλυκά και φαγητά με αυγά
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται