Υλικά
ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΑΣΑ ΟΓΚΡΑΤΕΝ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Ταψί
Φούρνος
Υλικά
ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΑΣΑ ΟΓΚΡΑΤΕΝ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε πρώτα τα πράσα με ένα μαχαίρι.
- Θα χρησιμοποιήσουμε μόνο το άσπρο μέρος, το υπόλοιπο το κρατάμε για σούπα και ζωμό σε άλλη παρασκευή.
- Βράζουμε ολόκληρα τα πράσα για 5 με 6 λεπτά σε αλατισμένο νερό.
- Στραγγίζουμε τα πράσα από το καυτό νερό και τα κρυώνουμε με κρύο νερό.
- Τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν καλά.
- Ωστόσο ετοιμάζουμε την κρέμα.
- Βάζουμε όλα τα υλικά σε μικρή κατσαρόλα και ανακατεύουμε καλά με σύρμα, σε μέτρια φωτιά.
- Ελέγχουμε το αλάτι και το μοσχοκάρυδο αν χρειάζεται λίγο επιπλέον.
- Μόλις πάρει βράση η κρέμα, την αποσύρουμε.
- Ρίχνουμε μέσα τη γραβιέρα κι ανακατεύουμε να λιώσει.
- Σε πυρίμαχο σκεύος, μεγέθους ίσα που να χωράει τα πράσα, βάζουμε στη βάση 2 με 3 κουταλιές κρέμα.
- Πασπαλίζουμε με τα κρεμμυδάκια και το τριμμένο καρότο σε όλη την επιφάνεια του ταψιού.
- Τυλίγουμε ένα ένα πράσο με μια φέτα ζαμπόν και το ακουμπάμε στο ταψί.
- Όμοια φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα πράσα με ζαμπόν στην σειρά και κολλητά.
- Το ένα να μπει κοντά στο άλλο μέχρι να γεμίσει το ταψί.
- Περιχύνουμε με την κρέμα γραβιέρας και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20 με 25 λεπτά περίπου, μέχρι ελαφρά να ροδίσει η επιφάνεια.
- Σερβίρουμε τα πράσα ζεστά με πράσινη σαλάτα και τραγανό ψωμί.
ΜΥΣΤΙΚΑ
- Διαλέγουμε πράσα τρυφερά και όχι πολύ μεγάλα.
- Θα χρησιμοποιήσουμε μόνο το λευκό τρυφερό μέρος του πράσου.
- Τα πράσα τα βράζουμε για λίγα λεπτά μέχρι ελαφρά να μαλακώσουν.
- Μεγάλα και μεστά πράσα δεν ενδείκνυνται γι’ αυτή τη συνταγή.
- Τα πράσα σιγοψήνονται μέσα στην κρέμα μπεσαμέλ με τη γραβιέρα και γκρατινάρονται στην επιφάνεια όταν ψήνονται, παίρνοντας ένα ωραίο ελαφρά ρόδινο χρώμα.