Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Μίξερ χειρός
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
Video
Εκτέλεση
ΣΙΡΟΠΙ
- Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και το λεμόνι. Ανακατεύουμε ελαφρά.
- Μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο Νάξου.
- Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να ενσωματωθεί στο σιρόπι.
- Αφήνουμε το βουτυράτο σιρόπι να κρυώσει τελείως πριν το χρησιμοποιήσουμε.
ΡΑΒΑΝΙ ΝΑΞΟΥ
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά: το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το σιμιγδάλι.
- Σε άλλο μπολ χτυπάμε με μίξερ χειρός τα αβγά με τη ζάχαρη για 4–5 λεπτά, μέχρι το μείγμα να φουσκώσει.
- Προσθέτουμε τη βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Με το μίξερ σε λειτουργία, προσθέτουμε εναλλάξ το μείγμα των στερεών και το γάλα, μέχρι να ομογενοποιηθεί πλήρως το μείγμα.
- Αδειάζουμε σε καλά βουτυρωμένο ταψί 28 ή 30 εκ.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα, στους 170 °C για 45΄περίπου (ή στον αέρα στους 160 °C, στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 40΄περίπου) μέχρι να φουσκώσει το ραβανί να ροδίσει και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του ταψιού.
- Βγάζουμε από το φούρνο το ραβανί.
- Περιχύνουμε σιγά σιγά το ζεστό ραβανί με το κρύο σιρόπι κι αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
- Καλύτερα να κόψετε το ραβανί την επόμενη ημέρα ή μετά από μερικές ώρες.
- Προαιρετικά, μπορείτε να πασπαλίσετε με λίγη τριμμένη καρύδα.
- Τη μοναδική αυτή παραδοσιακή συνταγή του Αιγαίου, μοιράστηκε μαζί μας η Σταθούλα Δημητροκάλλη και την ευχαριστούμε πολύ.