Ραβανί παραδοσιακό Νάξου

Μία παραδοσιακή συνταγή για αφράτο, σιροπιαστό ραβανί της γιαγιάς από την Βύβλο της Νάξου. Το κατακίτρινο χρώμα του παραδοσιακού ναξιώτικου γλυκού οφείλεται στα ντόπια φρέσκα αυγά.

Εύκολη
1:10

20

15 λεπτά

55 λεπτά

ραβανί - ραβανί συνταγή - ραβανί της γιαγιάς - ραβανί Αργυρώς - ραβανί Αργυρώ - ραβανί αφρός - ραβανί συνταγή κλασικό - εύκολη συνταγή για ραβανί - συνταγή για ραβανί - συνταγή για ραβανί - ραβανί εύκολο - εύκολο ραβανί με σιμιγδάλι ψιλό - ραβανί κλασικό - εύκολο ραβανί - συνταγή ραβανί - ραβανί επαγγελματική συνταγή - ραβανί παραδοσιακό - ραβανί πολίτικο - ραβανί με σιμιγδάλι ψιλό - ραβανί συνταγή εύκολη - ραβανί πολίτικο Αργυρώ - συνταγή για εύκολο ραβανί

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΒΑΝΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΝΑΞΟΥ

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

Εξοπλισμός

Κατσαρόλα

Μίξερ χειρός

Ταψί

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΒΑΝΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΝΑΞΟΥ

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

Video

Εκτέλεση

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

  1. Βάζουμε τα υλικά (ζάχαρη, νερό, λεμόνι), σε μικρή κατσαρόλα και ανακατεύουμε.
  2. Από την ώρα που θα πάρει βράση βράζουμε για 5΄επιπλέον.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα δυο κουταλιές της σούπας βούτυρο Νάξου.
  4. Ανακατεύουμε να λιώσει.
  5. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως το βουτυράτο σιρόπι.

ΡΑΒΑΝΙ ΝΑΞΟΥ

  1. Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα στερεά (αλεύρι, μπέικιν και σιμιγδάλι). Τα ανακατεύουμε.
  2. Χτυπάμε με μίξερ χειρός τη ζάχαρη με τα αυγά μέχρι το μείγμα να αφρατέψει καλά και να φουσκώσει (περίπου για 4-5΄).
  3. Προσθέτουμε τη βανίλια.
  4. Με το μίξερ σε λειτουργία, ρίχνουμε εναλλάξ τα στερεά με το γάλα στο μίγμα.
  5. Αδειάζουμε σε καλά βουτυρωμένο ταψί 28 ή 30 εκατ.
  6. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα, στους 170 °C για 45΄περίπου (ή στον αέρα στους 160 °C, στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 40΄περίπου) μέχρι να φουσκώσει το ραβανί να ροδίσει και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του ταψιού.
  7. Βγάζουμε από το φούρνο το ραβανί.
  8. Περιχύνουμε σιγά σιγά το ζεστό ραβανί με το κρύο σιρόπι κι αφήνουμε να κρυώσει τελείως. 
  9. Καλύτερα να κόψετε το ραβανί Νάξου την επόμενη ημέρα ή μετά από μερικές ώρες.
  10. Προαιρετικά, μπορείτε να πασπαλίσετε με λίγη τριμμένη καρύδα.
  11. Τη μοναδική αυτή παραδοσιακή συνταγή του Αιγαίου, μοιράστηκε μαζί μας η Σταθούλα Δημητροκάλλη και την ευχαριστούμε πολύ.
Απόρρητο