Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Εξοπλισμός
Ταψί
Φούρνος
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Εκτέλεση
ΓΕΜΙΣΗ
- Πρώτα ξεπαγώνουμε την σφολιάτα. Μπορείτε αν θέλετε να φτιάξετε τη δική σας σπιτική σφολιάτα.
- Καθαρίζουμε τα φρούτα, μπορούμε να βάλουμε ροδάκινα, μήλα η βανίλιες. Αν χρησιμοποιήσουμε φράουλες ή φρούτα δάσους, τα πλένουμε και τα στεγνώνουμε πολύ καλά.
- Βάζουμε τα φρούτα σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε το αλάτι, τη βανίλια, τη ζάχαρη, τη μαρμελάδα κι ανακατεύουμε.
- Πασπαλίζουμε το κορν φλάουρ κι ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Αφήνουμε στην άκρη τη γέμιση.
ΣΤΗΣΙΜΟ
- Ανοίγουμε τη σφολιάτα και την ακουμπάμε πάνω σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
- Αφήνουμε νοητό κενό 5-6 εκατοστά στην επιφάνεια της ζύμης και αλείφουμε με κρόκο αυγού.
- Πασπαλίζουμε στο κέντρο το αλεσμένο αμύγδαλο.
- Ακουμπάμε επάνω στο αλεσμένο αμύγδαλο, σε λόφο τη γέμιση με τα φρούτα.
- Γυρίζουμε τις άκρες της σφολιάτας πάνω στα φρούτα αφήνοντας κενό στη μέση. Αφήνουμε ανοιχτή στο κέντρο τη galette.
- Ακουμπάμε σε μικρά κομματάκια το βούτυρο, στην επιφάνεια των φρούτων.
- Αλείφουμε τη galette περιμετρικά με διάλυμα αυγού ή μόνο με ασπράδια. Έτσι θα γυαλίζει η σφολιάτα μας.
- Ψήνουμε την galette σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C στον αέρα, στην μεσαία σχάρα, για περίπου 45΄ να ροδίσει ολόγυρα.
- Αφήνουμε την galette να κρυώσει για περίπου 20΄ και να σταθεροποιηθεί ελαφρά η σάλτσα φρούτων στην καρδιά της.
- Σερβίρουμε σε κομμάτια με παγωτό ή χτυπημένη κρέμα.
- Αχνίζουμε με άχνη ζάχαρη προαιρετικά.
ΜΥΣΤΙΚΑ
- Η galette μπορεί να γίνει και αλμυρή αλλά στην γλυκιά galette βάζουμε ό,τι φρούτα εποχής θέλουμε ή ακόμα και κομπόστα ή κατεψυγμένα φρούτα.
- Αν έχεις τον χρόνο άφησε την galette αφού τη γεμίσεις, για 15΄ στο ψυγείο να παγώσει καλά πριν την βάλεις στον καυτό φούρνο.
- Ο φούρνος πρέπει να έχει πιάσει θερμοκρασία 200 °C για να μην απλώσει η σφολιάτα και να πάρει αμέσως όγκο προς τα πάνω. Έτσι θα γίνει σωστή φυλλοποίηση της σφολιάτας.