Καλαμποκι

καλαμποκι

Το καλαμποκι (ή αραβόσιτος όπως αλλιώς λέγεται) είναι ένα από τα πιο γνωστά είδη δημητριακών που καταναλώνονται στην Ελλάδα. Στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφοροι τύποι καλαμποκιού. Υπάρχει το φρέσκο καλαμπόκι, το γλυκό καλαμποκι κονσέρβας, το αποξηραμένο καλαμποκι, το γνωστό σε όλους ποπ-κορν, καθώς και σε μορφή αλεύρου.

Διατροφική Αξία και Οφέλη

Όπως τα περισσότερα είδη δημητριακών, έτσι και το καλαμπόκι αποτελείται κυρίως από υδατάνθρακες, με το άμυλο να πρωταγωνιστεί και να κυμαίνεται σε περιεκτικότητα από 30-75%. Ακόμα, το καλαμποκι είναι μια σχετικά χαμηλή πηγή πρωτεϊνών (10-15%) και λίπους. Περιέχει αρκετές φυτικές ίνες καθώς και κάλιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και φώσφορο. Τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά ποικίλουν, ανάλογα και την ποικιλία του καλαμποκιού. Το γλυκό καλαμπόκι κονσέρβας περιέχει και σημαντική ποσότητα ζάχαρης, κάτι που το κάνει να υστερεί διατροφικά από το φρέσκο.

Στην ανθρώπινη υγεία το καλαμποκι προσφέρει κάποια οφέλη. Χάρη στα αντιοξειδωτικά που περιέχει, προστατεύει την υγεία των ματιών και του δέρματος. Ακόμα βοηθάει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, κυρίως όταν καταναλώνεται με ελάχιστη ποσότητα αλατιού. Η συμβολή του στην λειτουργία του πεπτικού συστήματος είναι ένα ακόμα όφελος του καλαμποκιού.

Προσοχή χρειάζεται στην επιλογή του καλαμποκιού από το εμπόριο, όποιο είδος και αν προμηθευόμαστε. Το καλαμποκι αποτελεί ένα τα πιο γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα. Για αυτό καλό είναι να επιλέγουμε βιολογικό καλαμπόκι και τα παράγωγά του.

Καλαμπόκι στην κουζίνα

Το καλαμποκι μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς τρόπους. Πολλοί είναι αυτοί που το ψήνουν στα κάρβουνα ή στο φούρνο και προτιμούν να το απολαύσουν σκέτο ή με ανθό αλατιού. Το καλαμπόκι, ωστόσο, πρωταγωνιστεί κυρίως σε παρασκευές σαλατών. Μπορεί να δώσει μια έξτρα νότα νοστιμιάς και φρεσκάδας. Ακόμα, μπορεί κανείς να το βρει σε τορτίγιες, σε γεμίσεις κοτόπιτας. Το αγαπημένο σνακ πολλών είναι το ποπ-κορν που φτιάχνεται από αποξηραμένο καλαμπόκι.