Καρυδα

Η καρυδα είναι ο καρπός του κοκοφοίνικα (Cocos nucifera) που ανήκει στην οικογένεια Arecaceae.

Η καρυδα προέρχεται από αειθαλές δέντρο με μεγάλο ύψος (15-35m). Έχει λεπτό και εύκαμπτο κορμό. Βρίσκεται κυρίως σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές. Μπαίνει σε παραγωγή τον 3ο-4ο χρόνο της ηλικίας του αν πρόκειται για νάνα ποικιλία ή τον 6ο-9ο χρόνο αν είναι ψηλά δέντρα. Σε πλήρη παραγωγή μπαίνει από το 15ο έτος και διαρκεί ως το 60ο έτος για τα ψηλά δέντρα και το 30ο-40ο έτος για τα πολύ μικρά. Ένας κοκοφοίνικας δίνει περίπου 30-75 καρύδες. Έχει ανάγκη από πότισμα.

O καρπός είναι δρύπη. Η καρυδα έχει λευκή σάρκα και είναι υγρός, γλυκός και γαλακτώδης στο εσωτερικό του. Το νερό μάλιστα της καρύδας είναι ιδιαίτερα θρεπτικό και πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά, ηλεκτρολύτες κ.ά. Ο φλοιός του καρπού απομακρύνεται μετά τη συγκομιδή.  Το λευκό ενδοσπέρμιο είναι το βρώσιμο μέρος του καρπού. Από το αποξηραμένο ενδοσπέρμιο (κόπρα) εξάγεται το φοινικέλαιο. Η καρυδα κατάγεται από τα νησιά του Μαλαισιανού Αρχιπελάγους ή από την Κεντρική Αμερική. Καλλιεργείται σε χώρες, όπως η Ινδία, η Ινδονησία, οι Φιλιππίνες, η Σρι Λάνκα κ.ά. Στην αγορά βρίσκεται είτε σε φρέσκια είτε σε αποξηραμένη μορφή.

Διατροφική αξία

Στα 100g καρύδας περιέχονται 33g λιπαρά εκ των οποίων τα 30g είναι κορεσμένα, 3,3g πρωτεΐνη και 15g υδατάνθρακες εκ των οποίων τα 6g είναι σάκχαρα και τα 9g φυτικές ίνες. Το σημαντικότερο λιπαρό οξύ είναι το λαυρικό. Περιέχονται επίσης βιταμίνες B6, C και ανόργανα στοιχεία,  όπως νάτριο, κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο. Η καρυδα δεν περιέχει χοληστερόλη.

Χρήσεις

Η καρυδα βρίσκει εφαρμογές τόσο στη μαγειρική όσο και στη ζαχαροπλαστική. Συνοδεύει μεγάλη ποικιλία πιάτων, κατά κύριο λόγο της ασιατικής κουζίνας. Χρησιμοποιείται ευρέως και για την παρασκευή διαφόρων ειδών γλυκών. Επίσης χρησιμοποιείται και ως ρόφημα, αλλά και για την παραγωγή του γάλακτος της καρύδας και του φοινικέλαιου, Το τελευταίο χρησιμοποιείται για την παρασκευή σαπουνιών και καλλυντικών.

Καρυδα – Γευστική και προστατευτική

Η καρυδα λοιπόν δίνει ξεχωριστή γεύση και άρωμα στις διάφορες παρασκευάσματα. Πέραν αυτών όμως συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στη βελτίωση της καλής χοληστερόλης (HDL), μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Το λαυρικό οξύ έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες.