Κρεμα γαλακτος

Η κρεμα γαλακτος είναι ένα διάσημο γαλακτοκομικό προϊόν.

Η κρέμα γάλακτος προκύπτει από την αφαίρεση του λιπαρού μέρους του γάλακτος πριν από την ομογενοποίηση, το οποίο συσσωρεύεται στην επιφάνειά του. Στο εμπόριο υπάρχουν κρέμες γάλακτος με διαφορετική περιεκτικότητα σε λίπος που κυμαίνονται από 15-30%, ακόμα και πολύ περισσότερο, δηλαδή υπάρχει κρέμα γαλακτος με 35 % λιπαρα. Οι κρέμες με υψηλότερα λιπαρά έχουν πλούσια υφή και καλύτερη γεύση. Ανάλογα με την περιεκτικότητα έχουν και διαφορετική χρήση. Αυτές με 15% λίπος χρησιμοποιούνται σε αλμυρές παρασκευές ενώ η κρεμα γαλακτος με 35 % λιπαρα είναι ιδανική για γλυκα. Πάντα φυσικά υπάρχει στο εμπόριο και η κρεμα γαλακτος light.

Διατροφική Αξία

Ως γαλακτοκομικό προϊόν, η κρεμα γαλακτος περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Β2, η οποία συμβάλλει στην καλή υγεία του σώματος, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη μυϊκών ιστών. Επίσης έχει σημαντικές βιταμίνες, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α, D, Ε και Κ. Περιέχει ελάχιστα ποσοστά πρωτεΐνης. Με την παρουσία σημαντικής ποσότητας ασβεστίου και φωσφόρου, διατηρείται η υγεία των οστών σας. Ο φώσφορος στη κρέμα μπορεί να βοηθήσει στην απορρόφηση του ασβεστίου στο σώμα. 

Ωστόσο μιλάμε για ένα προϊόν που είναι πλούσιο σε λίπος. Επομένως πρέπει η χρήση και η κατανάλωση της κρεμας γαλακτος να γίνεται προσεκτικά, καθώς μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση βάρους. Μια καλή εναλλακτική είναι η χρήση κρεμας γαλακτος με χαμηλά λιπαρά (light). Για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη δεν προτείνεται, παρά μόνο κάποιου είδους φυτικής κρέμας.

Η κρέμα γάλακτος στην κουζίνα

Η κρεμα γαλακτος αποτελεί βασικό συστατικό σε πληθώρα αλμυρών και γλυκών συνταγών. Υπάρχει και φυτική κρέμα γάλακτος με φυτικά λιπαρά για να μπορούν και άτομα που έχουν αποκλείσει από την διατροφή τους προϊόντα ζωικής προέλευσης να απολαμβάνουν γευστικές επιλογές.