Μαρουλι

μαρουλι - μαρουλια

Μαρουλι, ένας πράσινος θησαυρός

Το μαρουλι είναι ένα φυτό με σημαντικά μεγάλη κατανάλωση παγκοσμίως. Χάρη στα θερμοκήπια, η διάθεσή τους γίνεται όλο το χρόνο. Είναι ένα λαχανικό με έντονο πράσινο χρώμα που αποτελεί το βασικό υλικό στη σαλάτα πολλών ανθρώπων. Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες μαρουλιού που διαφέρουν μεταξύ τους ακόμα και στο χρώμα. Η πιο γνωστή ποικιλία στα μαρουλια είναι το γνωστό σε όλους μας iceberg.

Θρεπτική Αξία και Οφέλη

Το μαρουλι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, καθώς και μικρές ποσότητες πρωτεΐνης, λίπους, υδατανθράκων, φυτικών ινών και σακχάρων. Στα μέταλλα που βρίσκονται σε αυτό είναι το ασβέστιο, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, ο φώσφορος, το κάλιο, το νάτριο και ο ψευδάργυρος. Επίσης υπάρχουν και βιταμίνες όπως είναι η βιταμίνη Β, C, A και Κ καθώς και φυλλικό οξύ. Ενδεικτικά 100 γραμμάρια φρέσκου μαρουλιού περιέχουν μόλις 15 θερμίδες.

Το μαρουλι χάρη στις ουσίες και τις βιταμίνες που περιέχει, προάγει την υγεία με διάφορα οφέλη που έχει για τον οργανισμό μας. Καταρχάς, βοηθάει στην μείωση της κακής χοληστερόλης, αποτρέποντας έτσι πιθανές καρδιαγγειακές παθήσεις. Μάλιστα η βιταμίνη C μπλοκάρει τον σχηματισμό πλάκας εσωτερικά των αρτηριών, διευκολύνοντας την ομαλή ροή του αίματος. Επίσης, τα μαρουλια διατηρούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα και συμβάλλουν στην αποτροπή εμφάνισης διαβήτη. Τέλος, έχουν μικρή αντιοξειδωτική δράση, βοηθώντας στην διατήρηση ενός οργανισμού χωρίς τοξίνες.