Συκα

συκα - συκια - αποξηραμενα συκα - πωσ αποξηραινω συκα - αποξηραμενα συκα συντηρησηΤα συκα (Ficus carica) είναι ένα από τα πρώτα καλλιεργούμενα φρούτα.

Τα συκα και το δέντρο συκια είναι ήδη γνωστά από την αρχαιότητα για τη διατροφική τους αξία. Ανήκουν στη Οικογένεια Moraceae. Τα φρέσκα σύκα βρίσκονται στην αγορά μεταξύ τέλος καλοκαιριού και φθινοπώρου, αναλόγως της ποικιλίας. Χρησιμοποιούνται και ως νωπά. Από πολύ παλιά επίσης είναι γνωστό και το αποξηραμένο σύκο. Το αποξηραμένο σύκο με σωστή συντήρηση διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα και μπορούν να καταναλωθούν μεταγενέστερα όλο το χρόνο. Σημαντικό λοιπόν είναι εκτός από τα φρέσκα σύκα και το πως αποξηραινω το συκο.

Η χημική σύσταση για το συκο

Τα ξηρά συκα έχουν σχεδόν τετραπλάσιες θερμίδες από τα νωπά. Συγκεκριμένα τα 100g νωπών σύκων αποδίδουν 74 θερμίδες και τα ξηρά 283. Στα 100g νωπών σύκων περιέχονται 19g ολικοί υδατάνθρακες, εκ των οποίων 16g είναι σάκχαρα, έναντι 66g των ξηρών, εκ των οποίων τα 49 g είναι σάκχαρα. Το αποξηραμένο σύκο επίσης περιέχει τετραπλάσια ποσότητα φυτικών ινών από το νωπό συκο (12,2g έναντι 2,9g), υπερτριπλάσιες ποσότητες πρωτεΐνης (3,1g έναντι 0,8g), πενταπλάσια ποσότητα λίπους (1g έναντι 0,2g), αλλά και υποδωδεκαπλάσια ποσότητα νερού (2,5g έναντι 30g). Τόσο τα νωπά όσο και τα αποξηραμενα συκα περιέχουν κάλιο, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορος. Περιέχει επίσης πρεβιοτικά. Είναι επίσης καλή πηγή αντιοξειδωτικών, πολυφαινόλων και βιταμινών A, B1,B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K.

Παρά τα διάφορα οφέλη τους τα σύκα θα πρέπει να καταναλώνονται με σύνεση, ώστε να μην παρουσιαστούν εντερικά προβλήματα, ιδιαίτερα σε άτομα με νεφρικά προβλήματα ή με πέτρες στα νεφρά, λόγω των υψηλών επιπέδων τους σε οξαλικό οξύ.

Συκα-Οφέλη στον άνθρωπο

Η συκια είναι ένα δέντρο που παράγει καρπούς με πολλά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό. Τόσο τα νωπά όσο και τα αποξηραμένα σύκα προσφέρουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και μοναδικές γεύσεις. Τα συκα λοιπόν συμβάλλουν στη διατήρηση μιας πλούσιας σε θρεπτικά, στοιχεία και ενέργεια, ισορροπημένης διατροφής. Η συκια είναι ένα ευλογημένο δέντρο χάρη στους καρπούς που φέρει.