Σολομος

σολομοσ - σολομόσ

Ο σολομος ανήκει στην κατηγορία ψαριών μετρίου μεγέθους που βρίσκεται κυρίως στο Βόρειο Ατλαντικό και σε ποταμούς που εκβάλλουν σε αυτόν.

Ο σολομος σε μέγεθος φτάνει ως το 1 μέτρο. Το βάρος του μπορεί να φτάσει μέχρι τα 55 κιλά. Ζει σε κρύα νερά θερμοκρασίας 2-9 °C. Έχει τρυφερή και χαρακτηριστική κοκκινωπή σάρκα. Γεννιέται σε γλυκά νερά όπου και παραμένει για 2 έως 5 χρόνια και στη συνέχεια μετακινείται στον ωκεανό για πέντε χρόνια. Έπειτα, επιστρέφουν στα ρυάκια και τις λίμνες όπου γεννήθηκαν για να αναπαραχθούν. 

Ο σολομός εκτρέφεται και σε ιχθυοκαλλιέργιες σε χώρες όπως η Νορβηγία, η Σκωτία και ο Καναδάς. Σήμερα υπάρχουν ιχθυοκαλλιέργειες και σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Στον Ειρηνικό Ωκεανό επειδή απαγορεύεται η ιχθυοκαλλιέργεια υπάρχουν άγρια είδη σολομού, όπως ο ροζ (humpback), ο κόκκινος (sockeye), ο ασημένιος (coho) και ο βασιλικός (chinook). 

Χημική σύσταση 

Στα 100g σολομού περιέχονται 20,4g πρωτεΐνες, 13,4g λιπαρά, ασβέστιο, μανήσιο, σίδηρο, φώσφορο, κάλιο, νάτριο, ψευδάργυρο, νιασίνη. Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα, που είναι απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα. Ο σολομός περιέχει επίσης βιταμίνες A, B6, B12, C, D, E, K. Τα 100g σολομού αποδίδουν περίπου 200 θερμίδες.

Η κατανάλωση σολομού μπορεί να κρύβει κάποιους κινδύνους όσον αφορά τους ρύπους. Είναι γνωστό ότι οι ρύπου του περιβάλλοντος περνούν και στα τρόφιμα. Όσον αφορά την κατηγορία των ψαριών η νούμερο ένα επικίνδυνη ουσία είναι τα βαρέα μέταλλα της θάλλασας. Ο υδράργυρος είναι ένας από αυτά. Αν και δεν είναι ξεκάθαρα τα επίπεδα υδραργύρου που μπορεί να φέρει ο σολομος το σίγουρο είναι ότι πρέπει να καταναλώνονται ποικιλία ψαριών και θαλασσινών.