Βασιλόπιτα με πορτοκάλι

Αφράτη βασιλόπιτα κέικ με πορτοκάλι, γεμάτη άρωμα και πλούσια υφή. Προσθέστε σοκολάτα, μπισκότα ή αποξηραμένα φρούτα για ακόμη πιο ξεχωριστή γεύση.

Εύκολη
1:10

12 μερίδες

10 λεπτά

1 ώρα

αφρατη βασιλοπιτα κεικ με πορτοκαλι

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ

Εξοπλισμός

Φόρμα

Φόρμα

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ

Εκτέλεση

  1. Ξεκινάμε φροντίζοντας όλα τα υλικά να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου. Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ.
  2. Σε δεύτερο μπολ χτυπάμε το μαλακό βούτυρο με την ψιλή κρυσταλλική ζάχαρη για 5–6 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει και να μοιάζει με κρέμα.
  3. Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα, φροντίζοντας κάθε φορά το προηγούμενο να έχει απορροφηθεί πλήρως πριν ρίξουμε το επόμενο.
  4. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και το αλάτι.
  5. Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στον χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε ώστε να ξεκινήσει η αντίδραση. Μόλις αφρίσει το μείγμα, το ρίχνουμε στα υπόλοιπα υλικά.
  6. Τέλος, προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά.
  7. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά μια μεγάλη φόρμα δαχτυλίδι ή ένα ταψί 28 εκ.
  8. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στη βάση, αδειάζουμε το μείγμα και, αν θέλουμε, προσθέτουμε κομμάτια σοκολάτας, μπισκότα ή αποξηραμένα φρούτα.
  9. Σε αυτό το στάδιο τοποθετούμε και το φλουρί.
  10. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 170°C.
  11. Τοποθετούμε το ταψί στη χαμηλή σχάρα και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα.
  12. Ελέγχουμε το ψήσιμο βυθίζοντας στο κέντρο μια λάμα μαχαιριού — αν βγει καθαρή, η βασιλόπιτα είναι έτοιμη.
  13. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και ξεφορμάρουμε.
  14. Τελειώνουμε πασπαλίζοντας άχνη ζάχαρη ή απλώνοντας ένα γλάσο της επιλογής μας.

Tips

  • Μπορείτε να παίξετε με τη ζύμη και να μεταμορφώσετε τη γεύση και την υφή της, προσθέτοντας κομμάτια σοκολάτας, μπισκότα ή αποξηραμένα φρούτα.
Απόρρητο