Υλικά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
Εξοπλισμός
Φόρμα
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
Εκτέλεση
- Ξεκινάμε φροντίζοντας όλα τα υλικά να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου. Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ.
- Σε δεύτερο μπολ χτυπάμε το μαλακό βούτυρο με την ψιλή κρυσταλλική ζάχαρη για 5–6 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει και να μοιάζει με κρέμα.
- Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα, φροντίζοντας κάθε φορά το προηγούμενο να έχει απορροφηθεί πλήρως πριν ρίξουμε το επόμενο.
- Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και το αλάτι.
- Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στον χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε ώστε να ξεκινήσει η αντίδραση. Μόλις αφρίσει το μείγμα, το ρίχνουμε στα υπόλοιπα υλικά.
- Τέλος, προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά μια μεγάλη φόρμα δαχτυλίδι ή ένα ταψί 28 εκ.
- Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στη βάση, αδειάζουμε το μείγμα και, αν θέλουμε, προσθέτουμε κομμάτια σοκολάτας, μπισκότα ή αποξηραμένα φρούτα.
- Σε αυτό το στάδιο τοποθετούμε και το φλουρί.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 170°C.
- Τοποθετούμε το ταψί στη χαμηλή σχάρα και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα.
- Ελέγχουμε το ψήσιμο βυθίζοντας στο κέντρο μια λάμα μαχαιριού — αν βγει καθαρή, η βασιλόπιτα είναι έτοιμη.
- Αφήνουμε να κρυώσει καλά και ξεφορμάρουμε.
- Τελειώνουμε πασπαλίζοντας άχνη ζάχαρη ή απλώνοντας ένα γλάσο της επιλογής μας.
Tips
- Μπορείτε να παίξετε με τη ζύμη και να μεταμορφώσετε τη γεύση και την υφή της, προσθέτοντας κομμάτια σοκολάτας, μπισκότα ή αποξηραμένα φρούτα.









