Εκτέλεση
Χτυπάμε πρώτα το βούτυρο με την ζάχαρη στο μίξερ για 5 με 6 λεπτά να αφρατέψει καλά.
Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους, να απορροφούνται κάθε φορά από το μείγμα.
Ρίχνουμε το ξύσμα, τα μπαχαρικά, και τη βανίλια.
Προσθέτουμε το κονιάκ και ανακατεύουμε.
Χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι μέχρι να σχηματιστούν απαλές κορυφές.
Ρίχνουμε στο μίγμα βουτύρου, εναλλάξ το αλεύρι και τον χυμό.
Τέλος, προσθέτουμε τη μισή μαρέγκα να αραιώσει το μίγμα.
Ρίχνουμε την καρυδόψιχα και την υπόλοιπη μαρέγκα και ανακατεύουμε.
Διπλώνουμε απαλά με σπάτουλα το μίγμα.
Το αδειάζουμε σε ταψί 28 εκατοστά βουτυρωμένο και στρωμένο με λαδόκολλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 170°C βαθμούς στην κάτω σχάρα 50 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει, να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα και να ροδίσει καλά.
Ελέγχουμε αν είναι ψημένη με την λάμα του μαχαιριού. Αν βγαίνει καθαρή τότε είναι έτοιμη.
Την αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά στο ταψί.
Αναποδογυρίζουμε σε δίσκο σερβιρίσματος, αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί.
Αχνίζουμε με άχνη και γράφουμε με λιωμένη σοκολάτα ευχές για την χρονιά.
Διαβάστε και το μυστικό για την πιο αφράτη βασιλόπιτα