Εκτέλεση
Ξεκινάμε τη μους σολωμού, βάζοντας τη ζελατίνη σε μπολ με κρύο νερό να μουλιάσει.
Κόβουμε σε κομμάτια το σολωμό. Χτυπάμε στο μπλέντερ το σολωμό, το γιαούρτι, τη μαγιονέζα. Προσθέτουμε άνηθο, ξύσμα, λεμόνι και αλάτι (με προσοχή το αλάτι, γιατί ο σολωμός είναι αλμυρός). Αφού αφρατέψει και πολτοποιηθεί καλά το μείγμα, το μεταφέρουμε σε μπολ.
Στύβουμε με τα χέρια καλά τη φουσκωμένη ζελατίνη και τη διαλύουμε σε 3 κ.σ. βραστό νερό. Ανακατεύουμε πολύ καλά, μέχρι να διαλυθεί. Ρίχνουμε γρήγορα τη λιωμένη ζελατίνη στη μους σολωμού και ανακατεύουμε πολύ καλά με κουτάλι και γρήγορες κινήσεις.
Σε μακρόστενη ή στρογγυλή φόρμα για κέικ στρώνουμε μεμβράνη, να καλύπτει και τα τοιχώματα. Αδειάζουμε τη μους σολωμού και παγώνουμε τουλάχιστον για 5 ώρες.
Όταν πρόκειται να σερβίρουμε, ξεφορμάρουμε τη μους αναποδογυρίζοντας τη φόρμα σε πιατέλα και αφαιρούμε τη μεμβράνη. Διακοσμούμε την επιφάνεια με αυλάκια, λωρίδες κάθετες ή διαγώνιες, χαβιάρι εναλλάξ με μπρικ. Σερβίρουμε με φρυγανισμένα ψωμάκια ολικής άλεσης.