Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΒΕΡΙΚΟΚΟ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΒΕΡΙΚΟΚΟ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ
Εκτέλεση
- Διαλέγουμε βερίκοκα μικρά προς μέτρια, με σφιχτή σάρκα, με πολύ καθαρή επιφάνεια, χωρίς χτυπήματα και στίγματα και κατακίτρινο χρώμα.
- Θέλουμε να κρατήσουμε το βερίκοκο ολόκληρο, γι’ αυτό θα χρησιμοποιήσουμε ένα μεγάλο καρφί σαν εργαλείο για να αφαιρέσουμε το κουκούτσι από την πάνω πλευρά του κοτσανιού.
- Παίρνουμε ένα-ένα βερίκοκο, το πιέζουμε ελαφρά στην χούφτα μας, σπρώχνοντας ταυτόχρονα το κουκούτσι προς το άνοιγμα του κοτσανιού.
- Με το καρφί σπρώχνουμε το κουκούτσι προς τα πάνω.
- Διαλύουμε το σβησμένο ασβέστη σε μπολ με δύο λίτρα νερό.
- Με μαχαίρι καθαρίζουμε τη φλούδα.
- Τα βάζουμε στο ασβεστόνερο και τα αφήνουμε δύο έως τρεις ώρες.
- Τα ξεπλένουμε πολύ καλά 2-3 φορές με νερά και τα απλώνουμε σε καθαρή πετσέτα ή χαρτί κουζίνας ώστε να στραγγίσουν καλά.
- Ένα ένα τα γεμίζουμε στη θέση που ήταν το κουκούτσι με ένα αμύγδαλο ξεφλουδισμένο.
- Βάζουμε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό να πάρουν βράση.
- Όταν το σιρόπι μας βράσει για 10 λεπτά, προσθέτουμε τα βερίκοκα και αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά.
- Αφαιρούμε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια.
- Σβήνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να σταθούν στο σιρόπι μέχρι να κρυώσει τελείως.
- Αφού κρυώσει το σιρόπι καλά, ξαναβάζουμε το γλυκό στη φωτιά, μέχρι να δέσει το σιρόπι σε κόμπο, δηλαδή να γίνει παχύ.
- Τότε ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και τη βανίλια.
- Βράζουμε για 4-5 λεπτά επιπλέον.
- Αφήνουμε να κρυώσει.
- Διατηρούμε το γλυκό του κουταλιού σε αποστειρωμένο και στεγνό βάζο, σε δροσερό σημείο, ερμητικά κλειστό.