Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ CASSOULET
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Τηγάνι
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ CASSOULET
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
Εκτέλεση
ΓΙΑ ΤΗ ΦΑΣΟΛΑΔΑ
- Η γαλλική φασολάδα με λουκάνικα και κρέας στη γάστρα είναι τελείως διαφορετική από την παραδοσιακή ελληνική φασολάδα. Θα σας θυμίσει περισσότερο Φασολάδα στο φούρνο (Ροδίτικη Λοπάδα).
- Βάζουμε τα φασόλια σε κατσαρόλα.
- Σκεπάζουμε τα όσπρια με κρύο νερό και τα βράζουμε για 1 ώρα σε χαμηλή φωτιά. Μέχρι να φουσκώσουν και να μαλακώσουν τα φασόλια.
- Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά που θα χρειαστούμε για να φτιάξουμε το κασουλέ (Cassoulet) γαλλική φασολάδα.
ΓΙΑ ΤΟ CASSOULET
- Κόβουμε το χοιρινό σε μπουκιές, την πανσέτα σε μικρά καρέ και το λουκάνικο σε φέτες.
- Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε καρέ και τα καρότα σε φέτες.
- Σε βαθύ τηγάνι, σε λίγο ελαιόλαδο, σοτάρουμε το χοιρινό για 4-5΄ να ροδίσει ολόγυρα.
- Το βάζουμε στη γάστρα.
- Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε την πανσέτα και το λουκάνικο και τα σοτάρουμε για 2-3΄.
- Τα βάζουμε στη γάστρα.
- Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο στο τηγάνι και σοτάρουμε τα λαχανικά για 3-4΄.
- Προσθέτουμε τον πελτέ τρίβοντας τον στη βάση του τηγανιού για 1′.
- Σβήνουμε με το κρασί.
- Περιμένουμε να εξατμιστεί το μισό κρασί και προσθέτουμε 1/2 φλ. νερό και αφήνουμε να πάρει βράση.
- Βράζουμε για 2 – 3 λεπτά ακόμα.
- Βάζουμε τα φασόλια στην κατσαρόλα με το κρέας. Περιχύνουμε με τα λαχανικά και τα υγρά του τηγανιού.
- Προσθέτουμε τα μυρωδικά, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και συμπληρώνουμε ζεστό νερό ή ζωμό, ίσα που να μισοσκεπάζει τη γαλλική φασολάδα.
- Βάζουμε καπάκι στη γάστρα και μεταφέρουμε το κασουλέ στο φούρνο.
ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ
- Ψήνουμε για μία ώρα στους 200°C στον αέρα σε καλά προθερμασμένο φούρνο.
- Αφαιρούμε το καπάκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να μελώσει η σάλτσα και να καψαλιστεί η επιφάνεια.
- Ψήνουμε για περίπου 30΄.
- Πασπαλίζουμε με ψίχουλα ψωμιού (προαιρετικά). Αφήνουμε για 3-4΄ να καψαλιστούν και να γκρατιναριστούν στο γκριλ.
ΜΥΣΤΙΚΑ
- Αν τα φασόλια είναι μικρά και βραστερά, δε χρειάζονται μούλιασμα. Αν δεν είστε σίγουροι για την ποιότητα των φασολιών τότε πρέπει να τα μουλιάσετε. Όταν χρησιμοποιώ μικρά ή μέτρια φασόλια για να φτιάξω φασολάδα απλά τα βράζω και τα ξαφρίζω για μία ώρα περίπου και τα φασόλια μαλακώνουν σωστά. Όλα εξαρτώνται από την ποιότητα των φασολιών.
- Αν όμως χρησιμοπιήσετε μεγάλα φασόλια ή γίγαντες στο κασουλέ, πρέπει να μουλιάσετε τα όσπρια από το προηγούμενο βράδυ.
- Η φασολάδα με λουκάνικο μπαίνει σε πήλινο κωνικό σκεύος σαν τις σιφνέικες πήλινες λεκάνες με καπάκι.
- Από αυτό το σκεύος, το Cassole, πήρε και το όνομα της η συνταγή της γαλλικής κουζίνας.
- Ανάλογα με την περιοχή επιλέγουμε το κρέας: χοιρινό, αρνί η πουλερικά όπως πάπια ή χήνα.
- Διαλέξτε χοιρινό λουκάνικο χωρίς αρωματικά. Καθαρό χοιρινό κρέας.
- Στο κασουλέ μπορούμε να προσθέσουμε κόκαλα κρέατος ή πουλερικού για πιο πλούσια σάλτσα.
Tips
- Ο χρόνος βρασμού των φασολιών ποικίλει ανάλογα πόσο βραστερά είναι τα φασόλια.
