Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΛΕΡ ΤΑΨΙΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Μίξερ χειρός
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΛΕΡ ΤΑΨΙΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
Video
Εκτέλεση
ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΥΤΙΚΗ ΚΡΕΜΑ
- Χτυπάμε σε ένα μπολ τη φυτική κρέμα ψυγείου (χωρίς να προσθέσουμε ζάχαρη, είναι ήδη γλυκιά) σε σφιχτή σαντιγί.
- Την αφήνουμε στο ψυγείο.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
- Χτυπάμε σε μπολ τους κρόκους με τη ζάχαρη και το αλάτι με σύρμα ή μίξερ χειρός να ασπρίσουν.
- Ζεσταίνουμε το γάλα σε κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί σταδιακά το ρίχνουμε στα αβγά, ενώ συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Ανακατεύουμε καλά να αραιώσει το μίγμα.
- Το αφήνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα μέχρι να πυκνώσει η κρέμα. Αν έχετε θερμόμετρο, πρέπει να φτάσει τους 80ºC, αλλιώς πρέπει να αφήνει παχύ στρώμα στη ράχη της κουτάλας.
- Βάζουμε σε ένα μπολ την ψιλοκομμένη σοκολάτα.
- Περιχύνουμε με την ζεστή κρέμα αβγών.
- Ανακατεύουμε με σύρμα να ομογενοποιηθεί και να λιώσει τελείως η σοκολάτα.
- Προσθέτουμε την πραλίνα και ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να κρυώσει.
- Χτυπάμε την κρύα κρέμα γάλακτος με μίξερ σε παχύρρευστη μορφή.
- Την προσθέτουμε στη σοκολάτα και απαλά ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί η κρέμα σοκολάτα.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
- Βάζουμε τη σοκολάτα σε μπολ.
- Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να αρχίσει να φουσκώνει.
- Μόλις αρχίσει να φουσκώνει, την αδειάζουμε πάνω στη ψιλοκομμένη σοκολάτα.
- Απαλά ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί, να γίνει λεία, γυαλιστερή, πυκνή και πολύ σοκολατένια κρέμα.
- Προσθέτουμε το μέλι και το λικέρ.
ΣΤΗΣΙΜΟ ΤΟΥΡΤΑΣ ΕΚΛΕΡ
- Θα χρησιμοποιήσουμε πυρίμαχο μακρόστενο σκεύος διαστάσεων 32×25 εκατ.
- Κάνουμε μια στρώση κράκερ ώστε να καλύψουμε όλη τη βάση του ταψιού.
- Απλώνουμε σε μια στρώση τη μισή σαντιγί.
- Επαναλαμβάνουμε μια στρώση κράκερ.
- Απλώνουμε όλη την κρέμα σοκολάτας.
- Στρώνουμε μια σειρά κράκερ.
- Απλώνουμε την υπόλοιπη σαντιγί και καλύπτουμε με μια τελευταία στρώση κράκερ.
- Τέλος, περιχύνουμε με την επικάλυψη σοκολάτας και ισιώνουμε την επιφάνεια.
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη το γλυκό και το αφήνουμε στο ψυγείο το λιγότερο για 5 ώρες.
ΜΑΓΕΙΡΕΨΕ ΚΑΙ
Γλυκό ψυγείου
Tips
- Προσοχή: Δεν πρέπει να πάρει βράση.
- Το εκλέρ ταψιού τούρτα χωρίς ψήσιμο πρέπει να μείνει για αρκετές ώρες στο ψυγείο ώστε να μαλακώσουν τα κράκερ και να σταθεροποιηθούν οι κρέμες του.
- Την επόμενη ημέρα είναι ακόμα καλύτερο στη γεύση και κόβεται σε ωραία κομμάτια.
Αγαπάτε τη συνταγή εκλέρ; Φτιάξτε και τα ωραιότερα εκλεράκια με σοκολάτα, με τη συνταγή που σας έχω εδώ.