Σαν να έχει βγει από ανατολίτικο παραμύθι. Δεν είναι πολύ γρήγορο στην παρασκευή του, αλλά είναι τόσο νόστιμο που θα σας μαγέψει!

Σαν να έχει βγει από ανατολίτικο παραμύθι. Δεν είναι πολύ γρήγορο στην παρασκευή του, αλλά είναι τόσο νόστιμο που θα σας μαγέψει!

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα & 15 λεπτά
15

Για το φανταστικό χούμους

  • 2 φλ. ρεβύθια (μουλιασμένα)
  • 2-3 λεμόνια (ζουμερά, το χυμό τους)
  • 1/2 φλ. νερό
  • 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
  • 3 σκελ. σκόρδο
  • 5 κ.σ. ταχίνι (ακατέργαστο, σκούρο κατά προτίμηση)
  • Λίγο μαϊντανό (ψιλοκομμένο, για γαρνίρισμα)
  • Αλάτι

Για τον κρεατομεζέ

  • 150 γρ. αρνί ή χοιρινό πολύ ψιλοκομμένο (σε μέγεθος ρεβιθιού)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.γ. πάπρικα (καυτερή κατά προτίμηση)
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για το χούμους

    Μουλιάζουμε τα ρεβύθια από την προηγούμενη νύχτα σε μπόλικο νερό, όπου έχουμε ρίξει μια πρέζα σόδα.

    Την επόμενη μέρα τα ξεπλένουμε και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά.

    Τα στραγγίζουμε πολύ καλά σε σουρωτήρι και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

    Τα βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με το χυμό του λεμονιού.

    Λεμόνι και αλάτι μπορούμε να βάλουμε όσο θέλουμε και όσο ταιριάζει στη γεύση μας.

    Προσωπικά χρησιμοποιώ μπόλικο και από τα δύο, γιατί τόσο το ρεβύθι όσο και το ταχίνι είναι γλυκές τροφές από μόνες τους και τους πάει.

    Προσθέτουμε το ταχίνι, το σκόρδο, την πάπρικα.

    Τα πολτοποιούμε.

    Με το μίξερ χειρός σε λειτουργία προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό μέχρι να έχουμε μια παχιά κρέμα.

    Δοκιμάζουμε αν μας ικανοποιεί γευστικά το αλάτι και το λεμόνι.

    Τα χτυπάμε καλά.

    Σε μεγάλη πιατέλα κάνουμε μια στρώση το χούμους και με το κουτάλι ανοίγουμε λακκούβα φαρδιά στο κέντρο του.

    Γαρνίρουμε στη μέση τον κρεατομεζέ (πάνω στη λακκούβα) και περιχύνουμε με το ελαιόλαδό του.

    Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με πάπρικα και ψιλοκομμένο μαϊντανό.

    Για τον κρεατομεζέ

    Βάζουμε το κρέας σε μικρό μπολ.

    Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στο ψιλοκομμένο κρέας.

    Το πασπαλίζουμε με την πάπρικα και το ελαιόλαδο.

    Το ανακατεύουμε και το αφήνουμε για 10 λεπτά να σταθεί.

    Ζεσταίνουμε αντικολλητικό τηγάνι και αφού κάψει ρίχνουμε το κρέας με όλα τα υλικά, που το μαρινάραμε, και το αφήνουμε να ψηθεί για 5-6 λεπτά, ανακατεύοντάς το να ροδίσει.

    Οδηγός Μαγειρικής

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται