Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΦΑΤΟΥΡΑΔΑ ΚΥΘΗΡΩΝ
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΦΑΤΟΥΡΑΔΑ ΚΥΘΗΡΩΝ
Εκτέλεση
- Για την φατουράδα Κυθήρων χρησιμοποιούμε αγνό τσίπουρο.
- Ζεσταίνουμε ελαφρά το τσίπουρο και ρίχνουμε μέσα τα μπαχαρικά.
- Σε ένα καθαρό βάζο που κλείνει αεροστεγώς βάζουμε το τσίπουρο την κανέλα, τα γαρύφαλλα και αν θέλουμε προσθέτουμε και 1 κομμάτι φλούδα από εσπεριδοειδή.
- Σφραγίζουμε το βάζο και αφήνουμε σε σκιερό σημείο για 3-4 εβδομάδες να γίνει η εκχύλιση, να βγάλουν τα μπαχαρικά το άρωμά τους, την γεύση και το έντονο χρώμα τους.
- Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, προσθέτουμε το νερό, ανακατεύουμε και το βάζουμε στην φωτιά.
- Μόλις πάρει βράση και λιώσει η ζάχαρη χωρίς να ανακατέψουμε ξανά, το αποσύρουμε.
- Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει τελείως.
- Ρίχνουμε το κρύο σιρόπι μέσα στο τσίπουρο με τα μπαχαρικά.
- Ανακατεύουμε καλά και το σφραγίζουμε για 1 εβδομάδα.
- Το χρώμα της Φατουράδας μπορεί να βγει από ανοιχτό καφέ μέχρι βαθύ κόκκινο ανάλογα την ποιότητα της κανέλας και τον χρόνο που μένουν τα μπαχαρικά στο τσίπουρο.
- Σουρώνουμε σε καθαρά μπουκάλια και το διατηρούμε σε δροσερό σημείο.
Tips
- Σερβίρεται σαν λικέρ συνοδεύοντας τα παραδοσιακά γλυκά των Κυθήρων, αλλά είναι κι ένα πρώτης τάξεως χωνευτικό, λόγω του τσίπουρου και των μπαχαρικών.
- Στα Κύθηρα το τσίπουρο έχει το όνομα «τσιπούρα» έτσι το λένε οι ντόπιοι στο νησί.